Een rondje langs de velden deel3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje langs de velden is een uitspraak die bij het populaire radioprogramma Langs de Lijn veelvuldig gebruikt wordt.

 

Een rondje langs de velden is een uitspraak die bij het populaire radioprogramma Langs de Lijn veelvuldig gebruikt wordt.

pvo_logo_01


Dat gold ook, weliswaar in een andere vorm, ook voor mij zoals in deel 1 en 2 van 'Een rondje langs de velden" al te lezen was. Voor deel 3 ging de reis in eerste instantie naar Roodeschool waar Corenos en Marum elkaar tegenkwamen voor het tweede duel in het seizoen 2010-2011. Toen maandag 6 september de mail van Peter, die 11 en 12 september weekenddienst had bij de Ommelander Courant binnenkwam stond daar dus de wedstrijd Corenos-Marum. Een mooi affiche zoals men dat zegt maar dat gold voor mij in meerdere opzichten.

henri50

'Brokamp" lid van verdienste van Corenos foto: Antje Ten Harkel-Meijer

Corenos associeer ik met 'Brokamp", gezelligheid, de broertjes Duinkerkerken, Sigrid die in de bestuurskamer vraagt of je thee of koffie wil wat bij alle andere verenigingen waar ik kom trouwens pico bello geregeld is, en Antje ten Harkel- Meijer. Antje maakt prachtige foto, s rond de wedstrijden van Corenos die enkele dagen later al op de site van de Roodeschoolsters zijn te bekijken. Dat je in een vlaag van onoplettendheid zelf ook gefotografeerd wordt is iets minder want wie vind zich zelf nu wel fotogeniek. Ik in ieder geval niet.

2010-2011Marum1

Maar ook de tegenstander van Corenos, Marum, bezorgde mij een speciaal gevoel want bij de Marumers ben ik enkele seizoenen geleden gedurende een seizoen jeugdtrainer geweest. Een plezierig jaar bij een warme vereniging waar ik nog minimaal een seizoen had mogen verlengen. Maar mijn gezondheid, waar door scheidingsperikelen een fikse aanslag op was gepleegd, deed mij besluiten om mijn activiteiten als jeugdtrainer te beëindigen en dankzij Martine, die de advertentie in de Ommelander Courant zag staan, een andere invulling aan mijn vrijetijd te geven. Dat werd via het schrijven van sportverslagen voor de Ommelander Courant een terugkeer in het wereldje die, naast mij ontzettend dierbaar, nog steeds veel plezier geeft. Dus een kennismaking met tal van bekenden stond mij in Roodeschool te wachten waar ik mij op de reis van Ten Boer naar Roodeschool al op kon verheugen. Bij aankomst op het complex aan de Zuster Kortestraat zag ik als eerste 'Brokamp" al staan een naam die staat voor Henri Bruggeman.

Henri was in zijn jonge jaren een zeer snelle linkerspits met lange blonde manen en associeerde zich met de geweldige linksbuiten Willy Brokamp die bij MVV een geweldige voorhoede vormde met, en de oudere voetballers moeten dat weten, spelers als Jo Bonfrere en Gerard Hoenen en ook nog even voor Ajax uitkwam. Het rebelse leven was, net als zijn Limburgs voorbeeld, de Groninger Brokamp niet vreemd als we enkele anekdotes mogen geloven. Binnen de Corenos-gemeenschap is 'Brokamp" een icoon die tijdens de bazar eind januari door de vereniging tot lid van verdienste werd . Een benoeming die niemand hoeft te verbazen als je het portret 'Brokamp: Bijna zijn hele leven al actief voor Corenos." over deze clubman op Puurvoetbalonline leest.Binnen in de bestuurskamer was het bestuurlid en gastvrouw Sigrid Delker- Elzinga die direct vroeg of het koffie of thee moest zijn.

Gezellige toon

De gezellige toon was dus weer gezet die mede door het handen schudden van Gerard van der Ploeg en zijn beide secondanten Emco Bandringa en Erik de Vries enkele ogenblikken eerder al in gang was gezet. Na het ritueel van even de gegevens doornemen en de opstellingen aan het papier toevoegen richting Klaas van der Ploeg die direct even een opmerking maakte over mijn escapades bij andere sporten, wielrennen en Grasbaanraces, waarbij ik in het voetballoze tijdperk voor de Ommelander Courant bij aanwezig mocht zijn.

'Zo ben je van je geloof af gestapt want ik dacht al die is over gegaan naar de andere sporten."
Zijn brede grijns sprak boekdelen want ik moest zelf ook lachen, om zijn opmerking want Klaas weet dat ik een echte voetballiefhebber ben maar mijn interesse in andere sporten ook zeer nadrukkelijk aanwezig is. Dat laatste geldt trouwens ook voor de inwoner uit Winsum zelf die ik, en dat maakt alles zo leuk want je komt overal bekenden tegen, bij het wielrennen en de Grasbaanraces tegenkwam!
Klaas kon niet beschikken over diverse spelers maar zeurde daar niet over want dat helpt toch niet zo vertelde hij.
'Wat je aan spelers niet tot je beschikking hebt kun je allemaal wel vertellen maar de elf in het veld zullen het moeten doen zo simpel is het."
Met die opmerking sprak hij het vertrouwen in zijn team uit die hij even later mee naar binnen nam voor de laatste voorbereidingen op het duel tegen Marum.

Bij die ploeg kwam ik spelers als Anton Wensink, Wilco Elshof, Kino Elias en Mart Hoekstra tegen en die ik in dat jaar bij Marum, de ene wat meer dan de andere, nog getraind had. Dat Wilco, Anton en Kino bij de eerste selectie zaten verbaasde me niet maar dat Mart zich na de samenvoeging in de eerste selectie had gespeeld verbaasde mij. Niet dat ik twijfelde aan zijn voetbalcapaciteiten maar de criticasters konden altijd wel een paar redenen opnoemen waarom Mart een matige voetballer was volgens hen. Natuurlijk zijn die op te noemen maar die zijn er van iedere voetballer maar ik heb zelden een voetballer gezien die in de jeugd met links een bal kon trappen zoals Mart dat kan. Over het duel waren de ondertussen ook gearriveerde Reporter uit Marum, Johannes Kalsfsbeek en de vader van Marum-speler Melle Kuipers en ik het al snel roerend eens, Corenos was niet in vorm en Marum speelde goed. Het ene had met het andere te maken maar het uiteindelijke resultaat was duidelijk. Een 0-4 nederlaag voor de thuisploeg kon er door zowel Johannes als mij genoteerd worden.

Na afloop even napraten met het voetbaldier uit Marum die zo mooi kan genieten van het spelletje en dat in prachtige bewoordingen op papier kan zetten. Maar die hoe prachtig hij het spelletje ook vind na afloop als een trotse opa met kleindochter Esmee rondliep. Een mooi beeld bij het vertrek waar ik bij de uitgang afscheid nam van 'Brokamp" die duidelijk niet blij was met deze stevige nederlaag. Onderweg naar Ezinge moest ik daar nog even aan het duel denken want Corenos gunde ik ook een overwinning maar Marum was duidelijk sterker maar ik denk wel dat als bij Corenos alles okselfris en schorsingsvrij was geweest ik het allemaal nog had moeten zien. Over Corenos maak ik mij dan ook geen zorgen dat komt wel goed en voor Marum is het een start waar ze zelf niet opgerekend hadden met zes uit twee.

Wroetende Mol

Bij aankomst in Ezinge moet ik altijd het straatje in waar café de Wroetende Mol, ook wel café de Brug genoemd, gevestigd is. Maar op de Peperweg aangekomen hoorde ik geluiden uit de tuin komen waarbij ik dacht dat de Wroetende Mol verhuisd was. Het bleek Martine te zijn die al tuinierend geen idee van tijd of uur had en verbaasd was dat ik al weer thuis was. Altijd leuk om te zien dat iemand zeer spontaan reageert met de opmerking van:' Ben je er nu al?"Na even wat dingen verteld hebbende over mijn belevenissen ging ik richting mijn kamertje om met het verlag te beginnen en te kijken of Merijn al een mail had gestuurd. Dit was het geval en wat daar in stond valt in deel 4 te lezen dat morgen op de site zal staan...