Jan Gerdez ( v.v. Kloosterburen en Zeester ): van Vleugelflitser tot Huisfotograaf

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel” is een van de gevleugelde uitspraken van Johan Cruijff. De beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad en ook nooit beter zal krijgen bedoelde daarmee dat er altijd wel iets positiefs uit een vervelende of ongelukkige situatie te halen is. ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel” is een van de gevleugelde uitspraken van Johan Cruijff. De beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad en ook nooit beter zal krijgen bedoelde daarmee dat er altijd wel iets positiefs uit een vervelende of ongelukkige situatie te halen valt.

 jan_gerdez

 Dat overkwam mij woensdag toen ik voor de Ommelander Courant naar het duel Noordpool-Wagenborger Boys mocht. Dit duel kon zaterdag 4 september niet gespeeld worden omdat toen in Uithuizen het Europees Kampioenschap Grasbaanraces voor Zijspannen werd verreden. Na even een bakkie bij een van de redacteuren van de Ommelander Courant, Peter Fokker, te hebben gedaan bleek bij aankomst op het sportpark aan de Oude Tilsterweg dat er op deze landelijke ‘woensdag gehaktdag” veel stond te gebeuren in Uithuizen, maar niet de wedstrijd Noordpool-Wagenborger Boys.

 De ploeg van trainer Haiko de Wit zag geen kans om op tijd in Uithuizen te zijn gezien de grote afstand tussen beide plaatsen dat volgens Routeplanner exact 33.5 km bedroeg. Dus vertrok ik onverrichte zaken huiswaarts en ging daar aangekomen even surfen op de clubsites van de verenigingen waar ik het weekend voor de Ommelander Courant bij aanwezig mocht zijn. Zo kwam ik op de site van de v.v. Kloosterburen opeens een prachtige foto tegen van de man die al jarenlang foto’s maakt rond de wedstrijden en andere activiteiten die zich bij de Kloosterbuursters afspelen en geruime tijd eerste elftalspeler van Zeester is geweest.

 Zijn naam is Jan Gerdez en de ouderen onder ons zullen zich Jan herinneren als één van de spelers uit het Zeesterteam dat voor velen nog steeds het beste elftal uit de historie van de ondertussen in VVSV’09 opgegane vereniging is. Jan Gerdez was in zijn glorietijd een uitstekende linksbuiten die echter, althans wat ik mij kan herinneren, blessuregevoelig was. Problemen met zijn knieën waren er de oorzaak van dat Jan wel eens een duel moest missen als linksbuiten van het befaamd elftal dat toen zijn thuiswedstrijden in Ulrum speelde. Maar als de ‘vleugelflitser” fit was dan konden de rechtsbacks hun borst nat maken, want dan hadden ze een moeilijke middag.

Op latere leeftijd heb ik nog een tijdje in het derde elftal van Zeester met Jan samen gespeeld en hoewel de snelheid wat afnam waren zijn kwaliteiten  ook toen nog van toegevoegde waarde. Naast een prima voetballer was ‘Gerdez” er ook één die je er qua sfeer prima bij kon hebben, want zijn humor en droge opmerkingen vielen uitstekend binnen de groep. Daarom bleef hij, toen het voetballen niet meer ging , het derde elftal trouw als vlaggenist want Jan voelde zich nergens te groot voor.

Toen zoon Joost richting Kloosterburen vertrok omdat er bij de voetbalvereniging Zeester geen A-junioren meer waren kwam Jan Gerdez weer bij de vereniging terecht waar het voor hem allemaal begonnen was. Want net als zijn broers Eddy, Hans, Henk en de helaas veel te vroeg overleden Bert begon hij zijn carrière bij de club uit het Carnavalsdorp. Hij hanteerde toen Joost in het eerste elftal terecht kwam bij dit team de grensrechtervlag en deed dat enkele seizoenen met veel plezier waar aan het begin van het seizoen 2009-2010 een einde aankwam. Nu verleent hij, ondertussen de zestig gepasseerd, nog steeds hand –en spandiensten richting de overige leden van de technische staf van Kloosterburen, trainer Willem Pettinga en Hans Bolt, en maakt verder vele foto, s op de wedstrijddagen.

Als ik Jan vraag om een foto, wat trouwens bij Alle fotografen die ik vraag het geval is, werkt hij als het binnen zijn mogelijkheden ligt altijd mee. Daarom moest ik woensdagavond dan ook aan Johan Cruijff zijn uitspraak van ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel” denken. Want doordat Wagenborger Boys de afstand naar Uithuizen te ver vond, kreeg ik meer tijd om een beetje te surfen op internet naar leuke nieuwtjes of iets anders waar een artikel van te maken was. Zo kwam het verhaal rond Jan Gerdez tot stand waardoor een avond die in mineur begon, want als voetballiefhebber baalde ik als een stier dat het duel in Uithuizen niet doorging, mij door het vinden van de foto van Jan weer iets opleverde waardoor een anonieme clubman een beetje in het zonnetje gezet kon worden en ik de avond weer met plezier kon afsluiten.