H.T.T opent poorten in Winsum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vrijdagavond startte H.T.T., wat staat voor Hunsingo Techniek Training, haar poorten op sportpark Schilligeham.

 

Vrijdagavond startte H.T.T. , wat staat voor Hunsingo Techniek Training, haar poorten op sportpark Schilligeham

fotohtt

Deze techniektrainingen zijn er op gebaseerd om, in eerste instantie, de jeugdige voetballers/sters van de voetbalvereniging Hunsingo technisch vaardiger te laten worden. De plannen lagen er al eerder binnen de voetbalvereniging Hunsingo via de beide zwagers Henk Alssema en Arjan Bakema maar kwamen toen niet echt van de grond. Maar bij Henk Alssema bleef het idee in zijn hoofd spelen en hij vond in Egbert Darwinkel en Dewi van Dalsem twee personen die het plan van Henk helemaal zagen zitten waardoor het trio gezamenlijk besloot om de schouders er onder te zetten. Een eerste opzet was gauw gemaakt en ook dat geen commerciële aangelegenheid moest worden was vanaf het begin duidelijk zo vertelde Egbert Darwinkel.

‘Onze insteek was direct om het qua kosten laagdrempelig te houden want het moest voor alle kinderen toegankelijk zijn. Het kon in onze beleving niet zo zijn dat door hoge kosten er kinderen buitenspel zouden staan.”

In deze opzet hoopte het drietal te slagen waarbij men hoopte op een deelname van een veertigtal voetballende jongens en meisjes.

Bij aankomst op de sportvelden van de v.v. Hunsingo wist ik via Egbert al dat dit aantal ruimschoots was overschreden. In de verschillende leeftijdsgroepen hadden er zich maar liefst rond de tachtig kinderen opgegeven voor de H.T.T.

En er werd enthousiast gewerkt door de jeugdige voetballers die de nodige technische oefeningen voorgeschoteld kregen. Oefeningen die zo vertelde Henk Alssema uit diverse cursussen gehaald waren.

‘Ik heb bij René Meulensteen de techniektrainingscursus gedaan maar heb ook via de Wiel Coerver methode oefeningen aan onze trainingsstof toegevoegd waardoor de technische vaardigheden van de kinderen duidelijk verbeterd kan worden.”

Met René Meulensteen en Wiel Coerver noemt Henk twee iconen op het gebied van techniektrainingen. De ondertussen bijna 86 jarige Wiel Coerver is nog steeds actief over de gehele wereld maar wordt al jarenlang door de KNVB niet serieus genomen. Maar gerenommeerde internationals als, en de oudere onder ons kennen de eerste twee zeker, Frans Thijssen ( FC Twente, Ipswitch Town, FC Groningen) Jan Peters( NEC en AZ) maar ook Edgar Davids en Ryan Babel zijn spelers die dankzij de oefeningen van Wiel Coerver hun technische vaardigheden hebben bijgeschaafd tot een zeer hoog niveau. Coerver was op een gegeven moment ook bij Manchester United een graag geziene gast waar tegenwoordig René Meulensteen de assistent van manager Alex Ferguson is.

Met de door deze twee techniektrainers aangedragen oefenstof werd er vrijdag een start gemaakt die onder prachtige weersomstandigheden plaats vond op sportpark Schilligeham. De drie initiatiefnemers hadden gehoopt op tussen de veertig en vijftig deelnemers maar ze werden duidelijk verrast door het hoge aantal van bijna tachtig. Deze deelnemers, zowel jongens als meisjes deden hun uiterste best om de oefeningen die door Henk Alssema en Dewi van Dalsem( geassisteerd door Stijn Bisschop, Sven Smit en Theo Medema) werden voorgedaan zo goed mogelijk uit te voeren. Ondertussen hield Egbert Darwinkel, tegenwoordig onder andere hoofdtrainer van de v.v. Hunsingo en oud-doelman van FC Groningen en Veendam, zich bezig met de jeugdige keepers die duidelijk les krijgen in hoe ze zich kunnen verbeteren als doelman.

Maar mooi om te zien deze bedrijvigheid in Winsum waar Henk Alssema na afloop van de eerste training dan ook zeer tevreden over was

‘De belangstelling heeft ons erg verrast wat uiteraard een extra stimulans betekend om er samen met de jeugd iets moois van te maken. Zo zorgen wij er voor dat alle kinderen die zich hebben aangemeld een T-shirt krijgen. Met dit shirt mogen ze dan na een van onze sponsoren, Sporthuis Winsum, om daar het logo en hun naam op het shirt te laten zetten. Maar ook worden er aan het eind van iedere training truckjes gedaan door voetballertjes die ze op onze website www.htt-hetverschil.webs.com dan weer kunnen zien.”

Maar prachtige activiteiten waar de jeugd als de grote winnaar gezien mag worden want dat kan je alleen maar zijn als je in jezelf durft te investeren. In een tijd dat er veel geroepen wordt dat de jeugd niet meer achter de computer weg wil komen wordt de komende acht weken in Winsum het tegendeel bezig want dan is deel een de techniektraining ten einde. Want als we richting november gaan worden de velden zwaarder waardoor het lastiger wordt om de aangeleerde oefeningen nog verder te verbeteren. Die verbeteringen kunnen dan tijdens deel twee van voetbalschool ‘Het Verschil”, die eind maart begint, weer verder verbeterd worden waarna er voor de initiatiefnemers na de voorjaarscursus een evaluatie zal volgen verteld Henk Alssema die verder als trainer van het eerste damesteam en assistent van Egbert Darwinkel bij Hunsingo actief is.

‘Hoewel de start goed gaan we volgend voorjaar alles goed evalueren waarbij het misschien ook mogelijk wordt voor jeugdige voetballertjes uit de omliggende dorpen om bij ons hun techniek te verbeteren. Maar dat is nog ver weg want we gaan nu eerst met deze enthousiaste voetballers/sters aan de slag.”