Duur foutje!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

We hebben het allemaal wel eens gehoord of misschien wel meegemaakt dat een wedstrijd schriftelijk afgehandeld wordt.

We hebben het allemaal wel eens gehoord of misschien wel meegemaakt dat een wedstrijd schriftelijk afgehandeld wordt

 Logo_de_zweef_12275a

De reden was dat soms dat beide elftallen na een helft liever direct aan de derde helft begonnen of dat een tegenstander geen team op de been kon brengen en er verder geen andere datum geprikt kon worden om wat voor reden dan ook. Dat blijft meestal zonder gevolgen maar dat het ook anders af kan lopen las ik in het onderstaand artikel wat ik op de site twee-nul tegen kwam

Trainer Niels Kolkman van de D1 van De Zweef baalt als een stekker. Hij was de gevierde man na het behalen van de dubbel met De Zweef D1. Nu is hij de schlemiel, aldus Twentsche Courant/Tubantia . Een bezoek aan hekkensluiter Balkbrug zonder een bal te trappen kost de ploeg het kampioenschap. Rivaal en naaste belager SV Nieuwleusen tekende met succes bij de KNVB protest aan tegen de gang van zaken. Zowel De Zweef als Balkbrug kreeg twee punten in mindering. Net genoeg voor Nieuwleusen om het begeerde kampioenschap in de wacht te slepen en De Zweef in teleurstelling achter te laten.

"We zijn veel te naïef geweest. De wedstrijd tegen Balkbrug was verplaatst naar een later tijdstip. Toen we met het team op de bewuste datum aankwamen in Balkbrug was er niemand te bekennen. Ze waren de wedstrijd vergeten. De trainer was er wel. We hebben nog gewacht op spelers, maar ze konden geen team op de been brengen. Dat baalden we flink van, omdat we graag de week erop thuis kampioen wilden worden." De trainer van hekkensluiter Balkbrug begreep de boodschap van De Zweef en stelde voor het duel op papier af te doen met een 0-4 zege voor de Nijverdallers. In zijn naïviteit en met het naderende kampioenschap in zijn hoofd hapte Kolkman toe. En dus is er sprake van sportieve fraude, stelt de KNVB. Want een wedstrijdformulier mag alleen getekend worden als een wedstrijd ook daadwerkelijk is gespeeld. "We hebben het wedstrijdformulier ingevuld en hebben onze handtekening eronder gezet. Achteraf heel dom natuurlijk. We hadden de wedstrijd als koploper echt makkelijk gewonnen van Balkbrug."

Op zich leek er ook niets aan de hand, totdat SV Nieuwleusen onraad rook en aan de bel trok bij de voetbalbond. Nieuwleusen en De Zweef waren met afstand de sterkste ploegen over het hele jaar. In de onderlinge duels waren beide ploegen één keer de sterkste geweest, maar De Zweef verspeelde net even wat minder punten tegen de overige opponenten. En dus leek niets het kampioenschap in de weg te staan.

Ongeldig

Tot de rivaal hoorde over de nimmer gespeelde wedstrijd tegen Balkbrug. Het protest van SV Nieuwleusen bij de tuchtcommissie van de KNVB werd gegrond verklaard. De Zweef tekende nog protest aan tegen de beslissing van de voetbalbond, maar dat bleek zonder succes. "De wedstrijd is op papier afgedaan, er is niet gespeeld", verduidelijkt woordvoerder amateurvoetbal Tonny Dijkhuizen van de KNVB. "De tuchtcommissie heeft de wedstrijd ongeldig verklaard. Beide clubs hebben twee punten in mindering gekregen. Dat betekent dat de D1 van Nieuwleusen kampioen is geworden." Een flinke streep door de rekening van De Zweef en trainer Kolkman, die samen met Balkbrug in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Kolkman: "Wij hebben nog niets gehoord van de KNVB. Ik snap er ook niks meer van. Het is heel vreemd. Het is belangrijk voor de jongens dat ze weten dat ze de terechte kampioen zijn. Dat gevoel nemen ze ons niet af. Ze hebben het verdiend, ik heb verschillende wedstrijden met kippenvel op de arm gestaan." Van een gevreesde geldboete is geen sprake. De Zweef lijkt met het misgrijpen van het kampioenschap voldoende gestraft. Of promotie er voor runner-up De Zweef inzit blijft afwachten. Dat is aan de KNVB.

Dus niet echt een handige actie die voetballertjes het mooiste wat er is, een kampioenschap, koste en je kunt je duizend keer kampioen voelen maar je bent het niet …….