Groots afscheıd Ronnıe Medema( v.v. Middelstum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Toen ik donderdag 3 juni bij Ronnie Medema op bezoek kwam voor het interview dat op 7 juni in de Ommelander Courant zou verschijnen rond zijn afscheid was de routinier al behoorlijk nerveus.

Toen ik donderdag 3 juni bij Ronnie Medema op bezoek kwam voor het interview dat op 7 juni in de Ommelander Courant zou verschijnen rond zijn afscheid was de routinier al behoorlijk nerveus.

fotoronnie

 Ronnie Medema in actie tegen VEV'67 ( seizoen 2009-2010   foto Jan Luurssen

 

Niet voor het interview trouwens maar voor wat hem op vrijdag 11 juni te wachten stond. Het programma wat zijn voetbalvrienden Alwin Zwerver, Pieter Klaver, Jan Jaap Zijlstra en Bert Koster voor de afscheid nemende karaktervoetballer in petto hadden was bij mij bekend maar niet bij de hoofdpersoon zelf. Dit maakte hem lichtelijk nerveus merkte ik tijdens het interview waarin zijn onvervoorwaardelijke liefde voor de v.v. Middelstum duidelijk naar voren kwam. Tweeentwintig jaar speelde hij in de plaatselijke hoofdmacht die op 15 jarige leeftijd begon in de wedstrijd tegen Wagenborgse Boys en eindigde met het nacompetitieduel tegen Loppersum op 29 mei die door Middelstum werd verloren wat degradatie naar de derde klasse betekende. Na afloop van dat duel zat hij helemaal stuk vertelde Loppersum-trainer Jaap Danhof die als een van de eersten bij de aanvoerder was om hem te troosten. , Een geweldige karaktervoetballer die je, hoewel wij uiteraard blij waren dat we wonnen, het bijna niet gunde dat hij had verloren." Het gebaar van Jaap Danhof gaf aan hoe de voetbalwereld in Groningen over Ronie Medema dacht wat bleek toen het, gelukkig voor het Ronnıe, eindelijk 11 juni was. Talloze keren had hij tegen de avond aan zijn vrouw Sylvia gevraagd wanneer ze naar het voetbalveld vertrokken omdat de vlakbij het sportcomplex in Middelstum wonende voetballer auto,s af en aan zag rijden.

Toen hij dan eindelijk in de kantine van de v.v. Middelstum arriveerde was aan de routinier duidelijk te zien dat de verrassing compleet was. Spelers uit de regio, oud-teamgenoten, oud-trainers en zijn familie en die van zijn vrouw Sylvia waren aanwezig bij het laatste duel van ,, Mister Middelstum|"   

Want gevoetbald werd er in ,wat de eerste helft betrof, een wedstrijd tussen Middelstum en een ploeg uit de Regio die onder leiding stond van Michel Winter waar Ronnie Medema uiterst vriendschappelijke banden mee onderhoudt.  Wekelijks hebben de beide mannen contact over de wedstrijden waarin ze actief waren. De aftrap van het laatste duel werd verricht door het dochtertje van Ronnie en Sylvia, Alissa wat het zoveelste kippenvel moment betekende voor de nerveuze afscheid nemende voetballer op deze nog maar jonge avond.

Na een rustig verlopen eerste helft en een rustige eerste 15 minuten van de tweede helft waarin oud- teamgenoten van de aanvoerder als tegenstanders fungeerden, gingen alle registers van het viertal, Bert Koster, Alwin Zwerver, Pieter Klaver en Jan Jaap Zijlstra volledıg open en kreeg Ronnie Medema dat afscheid dat hij voor de volle 100% verdiende.

Een fluitsignaal vanaf de zijkant door zijn echtgenote Sylvia betekende namelijk het einde van zijn imposante loopbaan in het eerste elftal van de v.v. Middelstum. Maar de vervanger die klaar stond langs de zijlijn voor de naar de zijlijn komende Ronnie Medema maakte dat menig toeschouwer een brok in de keel kreeg bij het aanschouwen van dit tafereel. Niemand minder dan de negen jarige zoon van Ronnie en Sylvia, Damon, kwam met het rugnummer 10 binnen de lijnen, het nummer wat ook altijd door zijn vader werd gedragen. De jonge voetballer is er trouwens een uit de categorie die een bal als hoofdkussen gebruikt dus  qua opvolging moet het helemaal goed komen getuige de opdruk op zijn shirt van 1e elftalspeler 2017-...........

Damon had ook nog het genoegen om doelman Alwin Zwever te mogen passeren waarna de festiviteiten zich verplaatsten naar de kantine waar Ronnie Medema door voorzitter Eric Boskamp, Jan Jaap Zijlstra en Michel Winter werd toegesproken en de afscheid nemende voetballer de nodige cadeau,s in ontvangst mocht nemen. Zo eerde Middelstum op deze dag een grootse voetballer op een , Engelse" manier, waar  respect, waardering en bewondering altijd de boventoon voeren, die de karaktervoetballer Ronnie Medema ten volle verdiende!