Deel 5 Historie Euro voetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

In deel vijf van de historie van Eurovoetbal is te lezen dat de financiële situatie voor het organiseren van een groot toernooi steeds lastiger wordt,treedt Jacques 'd Ancona terug als voorzitter en ook komt er met Emmen een derde plaats bij waar de openingswedstrijden van het toernooi gespeeld gaan worden

In deel vijf van de historie van Eurovoetbal is te lezen dat de financiële situatie voor het organiseren van een groot toernooi steeds lastiger wordt,treedt Jacques d'Ancona terug als voorzitter en ook komt er met Emmen een derde plaats bij waar de openingswedstrijden van het toernooi gespeeld gaan worden

 

 

                                                          banner

 

1996
File problemen
De twintigste editie van Eurovoetbal was op papier het sterkst bezette Eurovoetbaltoernooi tot nu toe volgens de kenners. De zes topploegen uit Nederland, Ajax, Feyenoord, PSV, Heerenveen, Twente en Groningen, waren present naast Borussia Dortmund, Sporting Lissabon, Necaxa, Partizan Belgrado, Club Renato Cesarini en Nottingham Forest. De openingswedstrijden werden gespeeld in het Abe Lenstra stadion en in het Oosterpark stadion. Daarna werd alles voor drie dagen verplaatst naar het Esserberg stadion. Zoals de voorzitter Jacques d'Ancona altijd zei: niet omdat het traditie is maar omdat je niet af moet stappen van iets dat zijn waarde bewezen heeft. Er waren op de vrijdag van de openingswedstrijden fileproblemen rondom Heerenveen. De wedstrijd die om 19.00 uur zou beginnen werd een half uur uitgesteld omdat geen van de beide ploegen op tijd aanwezig kon zijn. De leeftijdsgrens werd in 1996 van 21 naar 20 jaar teruggebracht omdat men bij 21 jaar niet meer echt kan spreken van een jeugdtoernooi. In de spannende poule wedstrijden leek Nottingham Forest af te stevenen op een plaats in de finale. Het was echter Feyenoord dat op doelsaldo de finale mocht spelen. De andere finalist was titelverdediger Sporting Lissabon. De Portugezen wisten met vier winstpartijen op overtuigende wijze de finale te bereiken. De Portugezen namen de leiding maar twee minuten voor tijd besliste Feyenoorder Ellery Cairo, die na omzwervingen langs binnen en buitenlandse clubs nu voor NAC Breda uitkomt, de wedstrijd door de 2-1 te scoren. De derde prijs ging naar Nottingham Forest, dat na het nemen van strafschoppen won van Borussia Dortmund.
Geen speler van het toernooi
De jury kon voor het eerst in de geschiedenis van beste speler geen speler aanwijzen die echt uitblonk, de bokaal voor de beste speler bleef in Groningen. Ajax en Feyenoord waren met 11 doelpunten de twee productiefste ploegen. Het aantal uitgedeelde kaarten kende wederom een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Er werden 70 kaarten uitgedeeld, 15 minder dan in 1995.

1997
Voor een ruimere financiële armslag had de stichting Eurovoetbal een nieuwe hoofdsponsor gevonden in ANZO verzekeringen. Voorzitter Jacques d'Ancona deed dit jaar een stapje terug en werd vice- voorzitter. Roel Dijkhuis, directeur van RTV Noord, werd de nieuwe voorzitter. De begroting voor 1997 was ruim een half miljoen gulden, de kosten voor de ploegen stijgen waren door de hogere eisen, reiskosten, verblijfskosten en zakgeld, duidelijk gestegen. Voor de 21e editie van Eurovoetbal waren de volgende ploegen gecontracteerd: Feyenoord, PSV, Vitesse, SC Heerenveen, FC Groningen, Flamengo uit Brazilië, Bayern München, Newcastle United, Universididad de Chile, Benfica, B'93 Copenhagen en Necaxa. De openingswedstrijden werden gespeeld in het Abe Lenstra stadion en het Oosterpark stadion. In Heerenveen eindigt Heerenveen- B'93 Kopenhagen in 0-0 en Universidad de Chile tegen Feyenoord eindigt in een 2-1 overwinning voor Feyenoord. In Groningen wint Flamenco met 2-0 van Groningen en Beneficia verslaat Vitesse met 1-0. In de wedstrijden die volgen op zaterdag en zondag maakte Feyenoord het puntverlies van vrijdag weer goed en wist de poule te winnen. De andere poule wordt aangevoerd door Benfica. Over het algemeen stonden de finales bij Eurovoetbal niet bekend als de beste wedstrijden, de teams zijn moe gestreden, dit was ditmaal niet anders tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Benfica. Een fout in de defensie van Feyenoord wordt resoluut met een doelpunt afgestraft door Sergio Caseira. Een kwartier voor tijd was het opnieuw Caseira die scoorde. De strijd leek beslist maar Feyenoorder Allotey wist snel tegen te scoren. Helaas voor de Rotterdammers bleef het hierbij en ging de beker mee naar Portugal. De derde prijs gaat naar B'93 Kopenhagen. Topscoorder werd Amoah van Vitesse, en nu inmiddels NAC Breda, hij wist maar liefst 6 keer te scoren.

1998

 De 22ste editie van Eurovoetbal beloofd weer een spannende strijd te worden, er zijn weer twaalf vooraanstaande teams aangetrokken waaronder de finalisten van 1997 Benfica en Feyenoord. Ajax, FC Groningen, Heerenveen en Vitesse maken het Nederlandse lijstje compleet. Na drie dagen spelen op een zeer druk bezochte Esserberg staan de Brazilianen bovenaan in poule B. Flamenco is nog ongeslagen. In poule A stond Ajax bovenaan op de voet gevolgd door Benfica.

Toeschouwerrecord
Er komen maar liefst 43.000 bezoekers naar de Esserberg tijdens het pinksterweekend van '97, een nieuw record. In de gelijkopgaande finale ging het er soms ruw aan toe, gelukkig was de Engelse topscheidsrechter Dermott Gallagher steeds ter plaatse. In de laatste minuten van de wedstrijd wist Benfica een strafschop te benutten en trok de toernooiwinst naar zich toe. Benfica vorig jaar de winnaar streed nu om de derde plaats tegen Nottingham Forrest. De Engelsen wisten na het nemen van strafschoppen met 2-1 te winnen. Het winnende team Flamengo nam niet alleen de bokaal voor het winnende team mee naar huis maar daarnaast gingen de prijzen voor beste speler, beste doelman, productiefste ploeg en sportiefste ploeg allemaal mee naar Brazilië.


1999
Er was ook dit jaar weer hard gewerkt door het bestuur om een deelnemersveld te bij elkaar te krijgen dat de "toets der kritiek" glansrijk kon doorstaan. De traditionele top drie Feyenoord, Ajax en PSV was aanwezig evenals FC Groningen, Heerenveen en Vitesse. Uit het buitenland kwamen Manchester United, Nacional uit Uruguay, Newell's Old Boys uit Argentinië , Colo Colo uit Chili, Liverpool en het Nationale elftal van Japan. Er werd dit jaar na de poule wedstrijden niet direct een finale gespeeld tussen de winnaars, maar eerst vonden er nog kruisfinales plaats. Zo wilde het geval dat de winnaar van poule B Heerenveen tegenover de tweede club van poule B; Ajax komt te staan in de finale. Was Heerenveen in de poule wedstrijden beter, in de finale waren de rollen omgedraaid. Ajax nam de Friezen veelvuldig onder vuur. Het werd uiteindelijk 3-1 en Ajax wint voor de vierde keer in de historie van Eurovoetbal. Heerenveen speler Daniel Jensen wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en tekende een profcontract bij SC Heerenveen en voetbalt nu voor de Duitse topclub Werder Bremen. Beste doelman is Serge van der Ban van Ajax. Bristol City dat de elfde plaats bezet, wint de prijs voor de sportiefste ploeg door geen enkele rode of gele kaart te krijgen.
2000


Nieuwe hoofdsponsor Eurovoetbal
Het 24ste eurovoetbal toernooi gaat van start met een nieuwe hoofdsponsor. Essent had zich voor drie jaar verbonden aan Eurovoetbal. De openingswedstrijden konden door een grasmat renovatie niet in het Abe Lenstra stadion gespeeld worden. SC Heerenveen vond de vereniging Drachten bereidt om hun velden beschikbaar te stellen. Zo werden de openingswedstrijden gespeeld in het Meerdijk stadion, het Oosterpark stadion en op Sportpark de Peppel. De wedstrijden werden tegelijkertijd gespeeld met de Europese kampioenschappen. Dit was een reden om af te zien van de traditionele feestavond, in plaats daarvan worden er op de zondagavond in hotel Zuidbroek twee grote schermen opgehangen waar Euro 2000 toernooi te volgen was. Na afloop was er nog wel een klein feestje met medewerking van Safari Joe. Onder de deelnemende teams bevinden zich Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town, verder bestaat het deelnemersveld van 2000 uit Benfica, Brondby IF uit Denemarken, Palestino uit Chili, Emmen, Helsinki, FC Groningen, PSV, Feyenoord, SC Heerenveen en Vitesse. Ajax wint poule A terwijl Palestino als eerste in poule B eindigt. Na het spelen van de kruisfinales strijden beide genoemde teams om de derde en vierde plaats. De finale wordt gespeeld door de nummers twee van de poules Feyenoord en PSV. Feyenoord wint met 3-1. Feyenoord is met 16 doelpunten ook de meest productieve ploeg. De topscorer van het toernooi is Mawete Junior van Benfica met 6 treffers. Het aantal toeschouwers lag met 31.900 wel een stuk lager dan de voorgaande jaren maar de reden is al omschreven: het Europees kampioenschap dat tegelijkertijd werd gehouden.