Historie Eurovoetbal deel drie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

In deel drie wat de historie van Eurovoetbal is onder andere te lezen dat Dennis Bergkamp, de broertjes de Boer en Edwin de Sar tot de deelnemers hebben behoort plus het feit dat de kosten steeds hoger worden om het toernooi te organiseren.

banner

1986 In het pinksterweekend van 17, 18 en 19 mei 1986 beleefde Eurovoetbal haar tweede lustrum. Het aantal toeschouwers valt, met 25.000 mensen, iets tegen. Een mogelijke oorzaak werd door de organisatie gezocht in de richting van het programma van het betaalde voetbal dat door de ijzel afgelopen winter nog niet afgerond was. De buitenlandse deelnemerslijst bestond uit: Coventry City, Aberdeen, Sporting Lissabon, het nationaal Zwitsers jeugdelftal, de DDR en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Nederland kwamen: FC Twente, FC Groningen, het Euro City team, NAC, het Nederlands jeugdelftal en PSV richting het jubilerende toernooi. FC Groningen wist zich voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor de finale waar het de nationale ploeg van Oost-Duittsland trof. Door de Oost-Duitsers met 2-0 te verslaan won favoriet FC Groningen voor het laaiend enthousiaste thuispubliek de Eurovoetbalfinale. Een prestatie van de jeugd van FC Groningen die tot nu toe nog nooit geëvenaard is wat het toernooi betreft. Topscoorder van het toernooi werd Krommendijk (Nederlands jeugdelftal) en Vodicka van Tsjecho-Slowakije wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Tom Krommendijk gold trouwens als een van de grootste talenten uit die tijd en speelde naast de diverse jeugdselecties later ook voor AZ’67, Feyenoord en FC Twente speelde waar hij in de zomer van 1990 een twee jarig contract ondertekende. Op 24 augustus van dat zelfde jaar abrupt een einde aan het leven van Krommendijk toen hij op 23-jarige leeftijd bij een verkeersongeval op de weg tussen Enschede en zijn woonplaats Hengelo om het leven kwam.

 

1987
De weergoden waren het Eurovoetbaltoernooi van ’87 niet gunstig gezind. De regen viel met bakken vol naar beneden. Er kon niet geparkeerd worden op de drassig geworden weilanden en veel auto’s kwamen vast te staan in de blubber en moesten door tractoren worden losgetrokken. Dankzij medewerking van de politie mochten auto’s geparkeerd worden op plaatsen waar dat normaal gesproken verboden was. De organisatie had voor het eerst het nationaal elftal van de Sovjet-Unie op het toernooi. Andere buitenlandse clubs waren: Nottingham Forest en Everton FC uit Engeland, Spartak Praag uit Tsjecho-Slowakije, Sporting Lissabon uit Portugal en Celtic uit Schotland. Vanuit Nederland kwamen Ajax, PSV, FC Groningen, FC Twente, Euro city team en de Friese Profjeugd. Het hoofdveld van het Esserberg stadion werd tijdens de poule wedstrijden gespaard waardoor de wedstrijden om plaats 1 tot 4 wél in het stadion plaats konden vinden. De finale werd gespeeld door Ajax met o.a Dennis Bergkamp, Brian Roy en de broertjes Ronald en Frank de Boer tegen Nottingham Forest. Gewapend met paraplu’s kwamen er maar liefst 12.000 toeschouwers naar de Esserberg om naar de finale te kijken. Een finale waarin Nottingham met 3-2 te sterk was voor het jeugdelftal van Ajax. De derde plaats was voor Sporting Lissabon en de Russen worden vierde. Wel wint de Sovjet-Unie de Fair-play cup voor wat deze uitgave van het toernooi betreft.

1988
Op 21, 22 en 23 mei 1988werd in Haren weer gestreden om de Eurovoetbalbeker. Het publiek kon in het zonnetje genieten van wedstrijden tussen prima ploegen uit heel Europa. De Sovjet-Unie, Finland, FC Barcelona, Hellas Verona, KV Mechelen, Banik Ostrava en winnaar van vorig jaar, Nottingham Forest, zijn van de partij. Ook uit Nederland kwamen grote namen naar het toernooi, zoals de top drie: Feyenoord, Ajax en PSV.Daarnaast zouden Veendam en FC Groningen proberen om er voor thuispubliek mooie wedstrijden van te maken in het Esserberg stadion. Het Euro Cityteam is na drie jaar van het toneel verdwenen daar het niet langer kon voldoen aan de kwaliteitseisen die de organisatie aan de deelnemende clubs had gesteld. De Friese Profjeugd onderging het zelfde lot na tegenvallende resultaten in het toernooi dat deze editie een finale bracht tussen PSV en Nottingham Forest. Nottingham bleek een niet te kloppen ploeg voor PSV, de Eindhovenaren werden namelijk met 2- 1 geklopt. Ajax viel tegen door op de achtste plaats te eindigen. Rusland eindigde als derde en Barcelona bezette de vierde plaats. Het was tevens het afscheid van scheidrechter Egbert Mulder die voor deze gelegenheid op Eurovoetbaltoernooi zal fluiten. Wat niet vaak voorkwam gebeurde in ’88. Het bestuur van Stichting Eurovoetbal zag zich genoodzaakt de begeleiders van Hellas Verona, dat zich als een stel relschoppers gedroeg, zondagochtend een berisping te geven. Het aantal toeschouwers was mede door het prima weer opgelopen tot 28.000 in drie dagen, een evenaring van het record. Debutant Veendam kreeg de prijs voor de sportiefste ploeg.

1989
Hoewel het hier de dertiende editie betrof verkeerd het bestuur van Eurovoetbal in de luxe situatie dat ze een reservelijst van gegadigde clubs konden hanteren. Het bestuur was erg tevreden over de bezetting. De DDR en de Sovjet-Unie vertegenwoordigen het Oost-Europese voetbal. Nottingham Forrest zal ook weer van de partij zijn. De andere grote namen zijn: Matra R. Paris( waar oud-ajacied Sonny Silooy nog onder contract heeft gestaan, Sampdiora (Italië), Malmö FF (Zweden), Glasgow Rangers, Ajax, PSV, FC Twente, FC Groningen en Veendam. Evenals in 1988 bereikte PSV de finale al ging het niet van een leien dakje. In de poule wedstrijden speelde PSV maar liefst vier keer 0-0. In de finale troffen de Eindhovenaren de spelers van Malmö. De Zweden lieten twee dagen lang het beste en het productiefste voetbal zien. Na een spannende finale met voor beide ploegen veel kansen bleef het 0-0. Pas in de tweede verlenging was het Twan Scheepers die PSV de winst bezorgde. Voor het eerst ging de beker mee naar Eindhoven. De Russen eindigden wederom als derde en Nottingham Forest werd vierde. Malmö was de best scorende ploeg van het toernooi, de zweden scoorden 13 van de 83 goals van 1989. Het was ook een toernooi met veel gele en 2 rode kaarten. Glasgow Rangers en de Sovjet-Unie waren de koplopers met 10 en 9 kaarten.

1990
Voor het eerst wordt het toernooi gespeeld over vier dagen. Dankzij een financiële steun van de organisatie “Groningen 950” werd het mogelijk om het jeugdteam van het Braziliaanse Flamingo naar de Esserberg te halen. De openingsdag wordt er gespeeld in het stadion van Veendam, de overige dagen worden gespeeld in het Esserbergstadion. Naast Flamingo zullen Galatasaray (Turkije), Universitatea Craiove (Roemenië), VfB Stuttgart (BRD), Manchester United, FC Aberdeen, de Sovjet- Unie, Frankrijk, Ajax, PSV, FC Groningen en Veendam deelnemen aan de strijd om de Eurovoetbalbeker. Tijdens het toernooi was niet het spelniveau maar het barre weer gespreksonderwerp nummer één. De sportieve handelingen op het veld hadden sterk te lijden onder de slechte weersomstandigheden. Ondanks de regen vonden nog altijd zo’n 20.000 mensen hun weg naar Eurovoetbal tijdens het pinksterweekend. Zij konden op pinkstermaandag zien hoe in de finale de Sovjet-Unie in de zevende minuut van de verlenging Ajax versloeg. De Sovjets hadden met Kashentsev ook de topscoorder van het toernooi in de gelederen. Edwin van der Sar (Ajax) werd uitgeroepen als beste doelman. De hoge verwachtingen die men had van het West-Duitse team kwamen niet uit. Het team eindigde jammerlijk als laatste. Flamingo werd in de wedstrijd om de 3de en 4de plaats verslagen door landskampioen PSV. De begroting van Eurovoetbal 1990 bedroeg 275.000 gulden, dat is maar liefst zes keer zoveel als de 45.000 gulden die in ’77 werd begroot. Dit illustreert hoezeer de stichting Eurovoetbal in de loop der jaren is geprofessionaliseerd. Dit alles werd mogelijk gemaakt door sponsoren, bedrijven en subsidies