De Historie van het Eurovoetbaltoernooi deel1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Voor vele voetballiefhebbers heeft Eurovoetbal een magische klank.

Voor vele voetballiefhebbers heeft Eurovoetbal een magische klank.

banner

Sinds 1977 wordt er jaarlijks tijdens het Pinksterweekend in Groningen een groot internationaal jeugdtoernooi gehouden met ploegen uit binnen en buitenland. Vele toppers hebben aan dit toernooi deelgenomen zoals Marco van Basten, Ronald Koeman, Edwin van der Sar, Mario Been, Wesley Sneijder en coaches als Leo Beenhakker, Louis van Gaal en Sir Alex Ferguson de wereldberoemde coach van Manchester United. Namen die geen verdere uitleg behoeven maar aangeven dat het Eurovoetbaltoernooi in de internationale voetbalwereld hoog aangeschreven staat. Voor 2008 konden spelers tot negentien jaar deelnemen aan het toernooi  deelnemen waar vanaf 2008 verandering in kwam en de spelers niet ouder mochten zijn dan zeventien. Dit betekende dat spelers die hun debuut al in het eerste elftal van hun team hadden gemaakt een zeldzaamheid waren op het toernooi wat voor de uitstraling van het evenement jammer was maar waar de organisatie niet omheen kon gezien de moordende concurrentie van de diverse internationale jeugdtoernooien en de bijkomende kosten. Maar Eurovoetbal blijft Eurovoetbal en we nemen de bezoekers van Puurvoetbalonline dan ook graag mee op een reis door de geschiedenis van het mooiste jeugdtoernooi van Nederland wat wij deze week in zeven delen, met dank aan

www.eurovoetbal.nl, op puurvoetbalonline zullen plaatsen.

In 1977 zouden de voetbalclubs Be Quick (90 jaar), Velocitas (80 jaar) en GRC (75 jaar) en de KNVB afdeling Groningen (70 jaar) allemaal hun jubileum vieren kan ik mij nog heel goed herinneren. Een mooie gelegenheid om iets groots neer te zetten, moest de voorzitter van Velocitas, Bé Tent toen hebben gedacht en nam het initiatief om een commissie op te richten dat in Groningen een internationaal A-junioren toernooi ging organiseren ter ere van de jubilerende verenigingen.
Tijdens het Pinksterweekend van 1977 streden twaalf nationale en internationale jeugdteams in het Eurovoetbaltoernooi om de titel. De wedstrijden werden gespeeld op de velden van de drie organiserende clubs Velocitas, Be Quick en GRC waardoor de diverse teams door de stad verplaatst moesten worden. Het toernooi kreeg een internationale allure door de deelname van Crystal Palace, Inter Bratislava, FC Dundee en Werder Bremen. Uit Nederland namen NAC, VVV en de drie organiserende ploegen del aan het toernooi.
Buitenlandse spelers worden, om de kosten te drukken, ondergebracht bij particulieren, iets dat als uniek ervaren werd. Om het geld bij elkaar te krijgen werden er sponsoren gezocht en ook de gemeentes Groningen en Haren leverden een bijdrage aan het toernooi dat een totale begroting kende van ongeveer 45.000 gulden.
De finale ging Werder Bremen en Crystal Palace en werd gespeeld op de Esserberg. Deze strijd werd door de Londense voetballers met 1- 0 gewonnen door een kopbal van Walsh. Er werd tijdens de finale één rode kaart uitgedeeld door scheidsrechter Jacques d’Ancona. De Engelsman Nicholas wordt van het veld gestuurd wegens spugen naar een tegenstander. In totaal werden er op het eerste Eurovoetbaltoernooi 36 wedstrijden gespeeld, 112 goals gemaakt, 15 gele kaarten en 1 rode kaart uitgedeeld, en 5300 bezoekers geteld.

1978: Feyenoord ondanks vele invallers finalist
Het Eurovoetbaltoernooi van 1977 was een dusdanig groot succes geworden dat het als eenmalig toernooi bedoelde Eurovoetbaltoernooi in 1978 herhaald werd. In 1978 werden kwalitatief nog betere internationale clubs gecontracteerd waaronder het Spaanse Valencia. De spelers van Valencia werden in tegenstelling tot de andere teams niet ondergebracht in gastgezinnen, maar in de Prins Willem Alexanderhoeve in Roden. Door onder andere deze extra uitgave liepen de kosten op en kwam de totale begroting 1n 1978 uit op ongeveer 60.000 gulden. De nationale vertegenwoordiging op Eurovoetbal bestond uit Feyenoord, NAC, GRC, Be Quick en Velocitas. Daarnaast waren er sterke internationale clubs aanwezig zoals: Blackburn Rovers en Rapid Wien.
Het waren de Blackburn Rovers die probleemloos de finale haalden, waarin ze Feyenoord als tegenstander troffen. Het leek er aanvankelijk niet op dat Feyenoord zo ver zou komen. Het team onder leiding van een toen nog jonge Leo Beenhakker moest zes basisspelers missen die voor de A-selectie waren geselecteerd maar speelde een uitsterkend toernooi maar moesten in de finale erkennen in de Rovers die met 2-1 te sterk waren voor de Feyenoorders.

1979: Ondanks toezeggingen geen scheidsrechters uit het betaalde voetbal aanwezig

De kranten waren in 1979 erg lovend over de bezetting van het derde Eurovoetbaltoernooi . In twee jaar tijd groeide het toernooi uit tot een van de meest vooraanstaande jeugdtoernooien in Nederland. Er deden ploegen mee uit zes verschillende Europese landen. De finalisten van 1978, Feyenoord en de Blackburn Rovers, zijn ook weer van de partij evenals NAC, Ajax en de drie Groninger teams. Uit het buitenland kwamen o.a. de jeugdteams van AC Milan, F.C. Saarbrücken en Honved (Hongarije). Het betaalde voetbal ging gewoon door tijdens het Pinksterweekend waardoor er geen wedstrijden gefloten zouden worden door scheidsrechters uit het betaalde voetbal zoals wel was toegezegd. Gelukkig waren de scheidsrechters van het hoogste amateurniveau bereid om mee te werken aan Eurovoetbal. Na drie dagen voetballen tijdens zeer warme omstandigheden streden de finalisten van vorig jaar om de derde en vierde plek. Wederom moet Feyenoord het onderspit delven tegen de Blackburn Rovers. De finale werd gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Op het moment dat Ajax in Amsterdam de landstitel binnenhaalde won het jeugdteam de finale op de Esserberg. Jong Ajax klopt Milan met 3-0 voor maar liefst 6300 toeschouwers. De Groninger teams Be Quick, Velocitas en GRC eindigden net als in de eerdere edities in de onderste regionen en de conclusie mocht getrokken worden dat de amateurclubs duidelijk klasse te kort kwamen tegen de beste jeugdclubs van Europa.

Deel twee van de historie van Eurovoetbal te lezen vanaf 18 mei op

pvo_logo_01 

 

 

 

 

 

 

 

1977: Het eerste Eurovoetbaltoernooi in Groningen