Amateur trainers de dupe van promotieregeling

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Met de topklasse in aantocht staat de voetbalwereld behoorlijk op zijn kop.

Met de topklasse in aantocht staat de voetbalwereld behoorlijk op zijn kop.

johan_cruyff

Johan Cruijff  behaalde met zijn gekregen trainersdiploma prachtige successen bij Ajax en Barcelona

n de top van het amateurvoetbal is de spanning te snijden omdat veel clubs bang zijn dat ze de boot missen  wat de topklasse betreft en daardoor voor amateur begrippen er veel te dure selecties op na houden. Want reken maar dat er grof betaald wordt door de plaatselijke weldoeners om hun club in de hogere regionen te krijgen of te behouden. In de lagere klasses speelt dit probleem niet zo maar zijn het meer de oefenmeesters die de nadelige consequenties van deze versterkte promotieregeling moeten dragen.

Veel trainers uit bijvoorbeeld de vijfde klasse zijn niet in het bezit van het diploma TC2 waardoor ze straks waarschijnlijk de klos zijn als ze onverhoopt mochten promoveren met hun vereniging werkzaam zijn. Ze krijgen dan als ik goed ben ingelicht een jaar dispensatie maar mochten ze zich dan handhaven dan is het einde voor de trainer einde oefening.

Het komt er in mijn beleving dus op neer dat een trainer in de lagere regionen van het amateurvoetbal de dupe wordt van het beleid van de grootste sportbond van Nederland. Ze kunnen kiezen tussen het diploma oefenmeester twee halen of ze mogen als trainer niet hoger dan de vijfde klasse. Nu is er niets mis mee om een vijfde klasser te trainen zullen vele trainers beamen maar als we nu naar de huidige zesde klassers in bijvoorbeeld Groningen kijken dan zijn daar verenigingen bij die niet eens een trainer kunnen betalen wat betekend dat de spoeling dun zal worden. Enkele trainers kiezen ervoor om een jaar te stoppen als oefenmeester om te proberen het broodnodige papiertje te behalen maar voor anderen is dit niet weggelegd. Trainers als bijvoorbeeld Auke Doornbosch( Noordpool ) en Willem Pettinga( Kloosterburen) zijn uitstekende trainers waarbij ik mij niet kan voorstellen dat die op vierde klasse niveau niet uit de voeten zouden kunnen. Ze beheersen het verzorgen van trainingen en ook in het groepsgebeuren hebben ze een groot aandeel. Voordat type trainer wordt de spoeling dun en dat is jammer als de bond bij hun besluit blijft. Een besluit dat louter op theoretische gronden is genomen onder het motto als je dat papiertje niet haalt mag je die verenigingen niet trainen.

Willem van Hanegem zei ooit eens dat het enige wat hij bij de trainerscursus had opgestoken zijn sigaretten waren maar dat is natuurlijk niet helemaal waar.

Uit eigen ervaring weet ik dat je wel degelijk wat opsteekt op een trainerscursus helemaal als je zoals in mijn geval Sietse van Dellen en Fred Hansen als cursusleider hebt meegemaakt. Maar heel veel zaken kun je niet leren op een cursus. Dat is iets waar veel managers in het bedrijfsleven ook last van hebben namelijk het omgaan met mensen. Dat heb je of niet maar daar zijn geen lesboeken voor waardoor we in het betaalde en in het amateurvoetbal soms situaties meemaken waar een trainer na slechts enkele maanden alweer vertrekt of spelers besluiten per direct te stoppen. Een prestatie met een team uit de vijfde klasse kan soms vele malen groter zijn dan een prestatie met een team waar een bus vol spelers is aangetrokken die dusdanig veel kwaliteit bezit dat iedereen daar kampioen mee zou worden op wat voor niveau. Neem bijvoorbeeld trainer Klaas Uildriks van de voetbalvereniging Froombosch. De oefenmeester is een kind van Froombosch zoals dat zo mooi heet en traint de eerste selectie alweer zes seizoenen. Vorig seizoen had ik ze al een keer zien spelen tegen Kloosterburen en ik vond het geen verkeerde ploeg. Dit seizoen vielen de resultaten wat tegen en toen ik voor het duel tegen Noordpool, waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig was, vroeg waar dat van kwam vertelde hij dat hij voor het eerst dit seizoen over een fitte selectie beschikte. Uildriks vertelde dat Froombosch met een inwonersaantal van 800 inwoners natuurlijk over een krappe selectie beschikte en als er dan enkele bepalende spelers door blessures weg vielen het roeien met de riemen die je hebt voor hem werd. Maar tegen Noordpool had hij alles aan boord en hoewel de ploeg van Auke Doornbosch niet goed speelde kregen ze een duidelijke klets om de oren met maar liefst 1-5. Ik was zondagavond dan ook wel nieuwsgierig hoe ze het er tegen FVV, het nummer twee van de competitie af hadden gebracht. De uitslag was 1-3 voor Froombosch waardoor de ploeg zich opeens heeft opgeworpen tot een serieuze kandidaat wat betreft promotie naar de vierde klasse. Het dorp zal te klein zijn als dat mocht gebeuren en Klaas Uildriks zal waarschijnlijk tot ereburger van Froombosch benoemd worden. Maar het seizoen 2010-2011 zal voor de sympathieke oefenmeester er een worden van keuzes maken. Een keuze die hij niet wil maken maar zal moeten want wil hij bij zijn geliefde Froombosch actief blijven zal hij moeten degraderen want anders is het ook voor de clubman Klaas Uildriks exit wat Froombosch betreft....

Voor de trainers hoop ik dat het gezond verstand boven komt drijven en de KNVB inziet dat het papiertje niet zaligmakend is. Het grootste voorbeeld woont in Barcelona want je kunt toch moeilijk zeggen dat Johan Cruijff het als trainer met zijn gekregen diploma slecht gedaan heeft bij Ajax en Barcelona