Harm Bauman: Praktijk is de beste leermeester

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 Voetballers jong en oud hebben allemaal wel bepaalde trainers waar ze een klik mee hebben.

 

 
Voetballers jong en oud hebben allemaal wel bepaalde trainers waar ze een klik mee hebben.

fotoharmbauman

  Harm Bauman tijdens zijn periode als trainer in Ezinge  in seizoen 2005-2006                          

 foto: Ite Wiersema

 

 Mijn voorkeur qua  trainers uit mijn periode in Eenrum als voetballer zijn in de column,, Bar en Boos Cup” de revue al gepasseerd maar ook later ben ik er een tegen gekomen die absoluut in mijn top vijf staat van de trainers.

Nadat ik in 2004 in Ezinge kwam wonen en een aantal jaren door privéproblemen niet had gevoetbald begon het toch weer te kriebelen en besloot ik mijn opwachting in het derde elftal van de v.v. Ezinge te maken. Omdat mijn conditie tot een niveau gedaald was voor het spelen van, in het gunstigste geval, een half uur besloot ik ook te gaan trainen. In de Ommelander Courant las ik dat Harm Bauman de nieuwe trainer zou worden bij mijn nieuwe vereniging. Ik ken redelijk wat mensen uit de amateurvoetbalwereld maar de naam Harm Bauman kwam mij niet bekend voor. Ik melde mij dan ook voor de eerste training en vroeg wie de trainer was zodat ik me even kon voorstellen.

,, Daar verderop loopt hij werd er direct gezegd en ik keek naar het veld en zag daar nu direct een prototype van 13 trainers in een dozijn lopen. Lang haar en kleding wat duidelijk niet als eerste uit de magazijnen van de duurdere sportmerken was gerold waren zijn handelsmerk. Hij was zeer serieus bezig met het neer zetten van, zo bleek later, prachtige oefenvormen. Bij het begin van de training stelde ik me voor en de trainer zei gewoon: ,, Ik ben Harm en leuk dat je er bent.”

Bij de start geen moeilijk gedoe van de oefenmeester maar de oefenstof werd zeer begrijpelijk uitgelegd. Voor de meesten onder ons was het goed opletten maar dat lag meer aan ons dan aan de oefenvormen van Harm. Verbazend was zijn taalgebruik als een oefening niet liep.Waar types als Dick Advocaat en Louis van Gaal bijna uit elkaar ploffen van woede als spelers hun oefenstof niet begrijpen bleef Harm gewoon zichzelf en legde de oefening geduldig en op een normale manier uit aan een groep spelers waarvan sommige keken alsof ze water op de maan zagen branden. Harm heeft trouwens geen diploma, s, wat kwam omdat het theoriegedeelte niet echt zijn ding was, maar laten we eerlijk zijn die heeft Johan Cruijff ook niet. Na een seizoen Ezinge vetrok hij omdat elke training een feest moest zijn vond hij en niet iedere speler had die beleving. Want genieten was het elke keer weer voor de oefenmeester zonder papieren als een door hem zelf uitgedokterde oefening weer liep als een tierelier. Hij genoot meer van een training die goed liep dan van een wedstrijd heeft hij mij wel eens verteld. Dat kon je ook zien want als het tweede veld te slecht was om te trainen werd het strookje tussen de beide velden gebruikt waar in principe alleen maar een partij gespeeld kon worden. Dan baalde hij oprecht want hij vond zichzelf namelijk trainer en geen spelleider.

Na Ezinge vetrok hij naar Damacota waarmee ik hem een beetje uit het oog verloor. In het gastenboek van de v.v.Ezinge duikt zijn naam nog met grote regelmaat op als hij een elftal of totale vereniging feliciteert met een behaald succes. Met alle verenigingen waar hij actief is geweest onderhoud hij  prima kontakten wat veel zegt over de persoon Harm Bauman. Zo kwam ik hem op het spoor en hoorde via mail dat hij volgend seizoen trainer werd van het tweede team van de v.v. Haren. Want zonder diploma,s blijft het voor Harm Bauman toch bij clubs uit , met alle respect,  de onderste regionen van het amateurvoetbal. Maar als ik speler van Haren 2 was zou ik me nu al verheugen op het nieuwe seizoen. Mooie trainingsvelden met daarop de prachtige oefenvormen van een gedreven trainer moeten het tot een feest maken om te gaan trainen. Een feest zoals ik het jaar, ondanks dat de herstart van mijn carrière geen succes werd, met, Harm als trainer heb meegemaakt en  beleefd. Voor trainers als Harm Bauman moet er, dat is mijn mening althans, altijd een elftal zijn die ze kunnen trainen omdat Harm Bauman een oefenmeester is die altijd probeert om het beste in een speler naar boven te halen.