Kaboutervoetbal: Een verhaal apart

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

 Jaren geleden toen ik klein was, en dat is al een tijdje geleden in mijn geval, mocht je bij een vereniging pas voetballen als je zeven jaar werd.wat een groot probleem was voor iemand die toen al bezeten was van alles wat maar met voetballen te maken had.

 

Jaren geleden toen ik klein was, en dat is al een tijdje geleden in mijn geval, mocht je bij een vereniging pas voetballen als je zeven jaar werd.wat een groot probleem  was voor iemand die toen al bezeten was van alles wat maar  met voetballen te maken had.

fotokabouter

Kaboutervoetbal bij VVSV'09

 

Je werd door je vader s,avonds laat wakker gemaakt die vertelde dat Feyenoord met 5-0 had verloren van het grote Real Madrid en legendarisch was in die tijd de mistwedstrijd die Ajax in het Olympisch Stadion tegen Liverpool speelde en met 5-1 won. Mooie herinneringen maar voor het niet voor je zevende in clubverband mogen spelen hielp het niet. Tegenwoordig heeft de jeugd het op dit gebied mooier want bij steeds meer verenigingen zien we kaboutervoetbal verschijnen. Een prachtig initiatief van de clubs om de jongste jeugd als snel met het voetballen in contact te brengen. Nog bijna, of helemaal, in de pampers rennen ze dan achter een bal aan alsof hun jonge leven ervan afhangt. Prachtige taferelen zoals ik vorig jaar met eigen ogen in Marum zag.

Al snel nadat ik voor de eerste keer de mooie site van VVSV'09 bezocht zag ik dat ze het ook in Ulrum en Zoutkamp goed begrepen want ook bij de nieuwe vereniging was er ruimte voor kaboutervoetbal. Op 24 oktober 2009 werd er dan ook een clinic gegeven in Ulrum waar een groot aantal kinderen op afkwam. Diverse spelletjes werden er gedaan op sportpark ,, de Kley" en het waren niet alleen de deelnemertjes die met volle teugen genoten, ook de ouders en begeleiders van de vereniging hadden het prima naar de zin tijdens de clinic gegeven door Johan Wardenier onder auspiciën van voetbalschool Noord.

Prachtig is het kaboutervoetbal omdat kinderen nu al op jonge leeftijd spelenderwijs leren om met elkaar samen te spelen en men in de F-pupillen al een stapje verder kan gaan om de jongens en meisjes de beginselen van het voetballen bij te brengen. Daarmee bedoel ik niet dat we de pupillen ( F-E) al vol moeten pompen met opdrachten. Laat de jeugd lekker spelen en maak niet de fout, zoals iedere jeugdleider/trainer in zijn enthousiasme maakt, dat het resultaat bij de jeugd heilig is. Natuurlijk is het leuker om te winnen maar van een keer verliezen wordt niemand slechter en is nu eenmaal inherent aan het spelen van wedstrijden. Maar door vroeg te beginnen kan er dus meer tijd besteed worden aan de ontwikkeling van de talentjes van de toekomst. Want ze zullen er ook bij VVSV'09 tussen zitten. De voetballertjes/sters waar het talent afstraalt en waarvan men langs de kant zal zeggen dat wordt een hele goeie.

Ik spreek uit ervaring want jaren geleden werd ik door de basisschool in Pieterburen gevraagd of ik een voetbalmiddag wilde verzorgen. De school had gedurende die week Sport als thema en daar hoorde ook voetbal bij. Iedereen kon zich vrijwillig opgeven en er was ook een kereltje van vier jaar die zich opgaf. Een prachtige voetballer en bezeten van het voetballen. Na die voetbalmiddag wou hij bij een club voetballen maar voor het spelen van wedstrijden moest hij zes zijn. Via Kloosterburen en Eenrum kwam hij vorig jaar bij VIBOA terecht en behoort Bjorn Schutter uit Pieterburen nu tot de KNVB- selectie onder de 13 jaar.

Bjorn is dus een de voorlopers van het kaboutervoetbal geweest wat bewijst dat als je op jonge leeftijd de jeugd een kans geeft je daar later je voordeel als vereniging mee kan doen. Want het is precies zoals Johan Wardenier het ook aangaf in zijn interview:,, Er is geen kind die met tegenzin lid van een vereniging wordt en is het als trainers en begeleiders onze taak om te zorgen dat ze er plezier in blijven houden. Als ze er plezier in hebben willen ze meer trainen en worden ze met een goede begeleiding alleen maar beter."

Dat heeft VVSV'09 goed begrepen vind ook voorzitter Wouter Kooi.

,,We moeten bij de basis beginnen en als vereniging willen we de door het aanbieden van cursussen onze trainers op een hoger niveau brengen. Als club moet je inzien dat je qua trainingen alles op een lijn moet zien te krijgen wat de kwaliteit ten goede komt. "

Uit de woorden van de eerste preses van VVSV'09 blijkt dat men een goede start heeft gemaakt waar het kaboutervoetbal een belangrijk onderdeel in zal zijn. Daarom kan je ook duidelijk zeggen dat het straks niet meer is van: Wie de jeugd heeft die heeft de toekomst. Het zal ongetwijfeld worden: Wie als vereniging kaboutervoetbal heeft die club heeft pas toekomst.

Het voorbeeld loopt in Pieterburen.

fotobjorn11

 Bjorn Schutter tiidens een van de trainingen van de KNVB