Voetbalportret Albert Nauta(Zeester)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Een speciaal voetbalportret over een man van wie de naam nog steeds een begrip  is in de Groninger Voebalwereld.Ruim twintig jaar nadat hij bij een verkeersongeluk om het leven kwam wordt er nog met respect over Albert Nauta gesproken.

Een speciaal voetbalportret over een man van wie de naam nog steeds een begrip is in de Groninger Voebalwereld.Ruim twintig jaar nadat hij bij een verkeersongeluk om het leven kwam wordt er nog met respect over Albert Nauta gesproken

 

                                                                                              

 

                                                      Albert_Nauta

 

 

 

                                                                                     Albert Nauta

 

Als je terug gaat in de historie van de voetbalvereniging Zeester passeren er talrijke mensen en gebeurtenissen de revue.Iemand die dan veel genoemd wordt is de op 2 december 1989 bij een auto-ongeluk omgekomen Albert Nauta.

Albert Nauta was naast een zeer gerenommeerd Amateurvoetbalscheidsrechter ook secretaris van de voetbalvereniging Zeester.Beide functies vervulde hij op een manier die bij hem past namelijk alles onder controle willen hebben.Dat was zijn motto en wat hem uitstekend afging. Als er binnen de voetbalvereniging Zeester iets gaande was of geregeld moest worden kon het niet zo zijn dat hij daar niet bij betrokken was.Alles liep via hem en in huize Nauta waren tussen de honderden telefoontjes in de maand die van de overige gezinsleden, echtgenote Coba, zoon Willem en dochter Karin op de vingers van een hand te tellen.Hoe vaak hoorde je niet: ,, Vraag maar even aan Albert die weet het wel, of  bel Albert maar die regelt het wel.”En dat was ook zo want niets liet hij aan het toeval over wat betekende dat de voetbalvereniging Zeester mede dankzij hem zeer goed aangeschreven stond bij veel verenigingen en niet te vergeten  de K.N.V.B.

Bij de voetbalbond was hij ook als arbiter actief en maakte ook daarin  furore. Wedstrijden van Harkemase Boys en andere Friese ploegen waren een kolfje naar de hand voor de man uit Zoutkamp.Voor de duvel niet benauwd was hij vertelde zoon Willem kort geleden nog  en dat was de waarheid. Hoe moeilijk het duel en hoe groot het probleem ook was bij Albert Nauta maakte dat niet uit. Dan was hij namelijk op zijn best en lukte het hem steeds weer om alles in goede banen te leidden of dat nu in een wedstrijd was of een probleem bij Zeester betrof. Door zijn warme persoonlijkheid was hij overal een graag geziene gast. Wie dan ook in de noordelijke voetbalwereld Albert Nauta niet kende werd bijna uitgelachen over zoveel ondeskundigheid.

Zijn grote populariteit werd ook zichtbaar in de week na het noodlottig ongeluk toen hij op de begraafplaats in Zoutkamp ter aarde werd gesteld. In het vissersdorp was het verkeer totaal ontwricht en de kerk puilde uit met mensen die hem de laatste eer kwamen bewijzen.Een zeer emotionele bijeenkomst werd het waarbij velen met stemmen vol emotie zeiden dat Zeester nooit meer Zeester zou zijn zonder Albert Nauta.

Maar Zeester was een sterke vereniging en kwam ook deze klap te boven.De draad werd weer opgepakt waarbij de man die zoveel voor de vereniging had betekend in de herinnering van velen bleef. Ook ruim twintig jaar na het tragisch ongeval, is de naam Albert Nauta nog steeds een begrip in de Groninger voetbalwereld.Nog steeds hoor je zijn naam nog op de voetbalvelden die onze provincie rijk is. Dan wordt er met respect over hem gesproken en kan gerust gesteld worden dat Albert Nauta  door een  gezegde  die karakteristiek voor hem was altijd een van de pijlers van VVSV’09 zal blijven namenlijk:.. Samen  zijn we sterk want alleen kun je niks.”

 Dat was Albert Nauta : Een man met een groot Zeester hart………