Gerard Zeeman en Jan Medema starten Voetbalschool Eemsmond

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Op zondag zeven maart zal oud-profvoetballer Martin Drent de officiële opening van Voetbalschool Eemsmond verrichtten. De beide initiatiefnemers, Gerard Zeeman en Jan Medema, willen via de voetbalschool,wat een primeur betekent voor het Eemsmondgebied, jeugdvoetballers in de regio weer terugbrengen op het niveau waar ze volgens beide gelouterde trainers behoren te staan.

Op zondag zeven maart zal oud-profvoetballer Martin Drent de officiële opening van Voetbalschool Eemsmond verrichtten. De beide initiatiefnemers, Gerard Zeeman en Jan Medema, willen via de voetbalschool,wat een primeur betekent voor het Eemsmondgebied, jeugdvoetballers in de regio weer terugbrengen op het niveau waar ze volgens beide gelouterde trainers behoren te staan.

 fototrainers    

beide initiatiefnemers van Voetbalschool Eemsmond, Gerard Zeeman en Jan Medema.

foto: Egbert Euser.

,Dat is inderdaad de bedoeling van de voetbalschool die op zondag 7 maart van start zal gaan. Ik liep al een tijdje met bepaalde plannen rond en in een gesprek met Jan kwamen we tot de conclusie dat we allebei tegen exact dezelfde problemen aanliepen als het ging om de verenigingen  waar we als trainer werkzaam zijn

In het geval van de 40 jarige Gerard Zeeman is dat tweede klasser Eems Boys terwijl Jan Medema(57) op dit moment actief is als hoofdtrainer van derde klasser De Pelikanen maar beide mannen hebben ook als speler  hun sporen ruimschoots verdiend. Gerard Zeeman was  een van de spelers die in de hoofdklasse met Appingedam twee keer kampioen van de hoofdklasse is geworden en  twee jaar  bij de B.V. Veendam heeft gespeeld met onder andere Harris Huizingh en Ron Jans. Een slepende knieblessure zorgde er echter voor dat zijn actieve carriere op 32 jarige leeftijd al ten einde was. Zeeman had toen,als trainer van de D-jeugd van Appingedam al het trainersvak ontdekt en besloot zich daarin verder te ontwikkelen.'

Ook zijn compagnon,Jan Medema, heeft in het verleden bij Appingedam gespeeld waar hij op 15 jarige leeftijd vanaf de v.v. Harkstede terecht kwam. Medema maakte in die periode  de opmars van Appingedam vanuit de tweede naar de hoofdklasse mee.

Beide voetbaltrainers hebben een gezamenlijke affiniteit met de jeugd  maar zien met afgrijzen dat het niveau schrikbarend achteruit holt weet Gerard Zeeman te vertellen. We maken, en met ons vele trainers in het amateurvoetbal, in de praktijk geregeld mee dat jonge spelers het niveau wat wij voor ogen hebben  niet halen.

Te vaak gebeurt het dat oefeningen aangepast moeten worden omdat de technische vaardigheden ontbreken.  Ook komt het mentale aspect om de hoek kijken en dat is ook iets wat zorgen baart.  De jeugdtrainingen bij verenigingen worden steeds meer, ook door de kosten die een betaalde jeugdtrainer met zich meebrengt, verzorgt door een goedwillende vrijwilliger die natuurlijk minder onderlegd is dan een gediplomeerde trainer.  De trainingen komen in een soort ,,vrijheid blijheid” sfeer terecht waarin  op een gegeven moment slap getraind wordt.”

Dat was voor beide oefenmeesters dan ook de reden dat ze besloten om de plannen uit te gaan werken voor het starten van een voetbalschool in de omgeving waar ze hun roots als voetballer hebben liggen. Diverse voetbalscholen in het Noorden werden bezocht en vooral tijdens de bezoeken aan Voetbalschool Noord werden ze steeds enthousiaster.

We spiegelen ons qua omvang zeker niet aan Voetbalschool Noord van Henk de Jong die op diverse plaatsen in Friesland actief is maar de werkwijze spreekt ons zeer aan.  We hopen dan ook dat  onze voetbalschool hier in de regio een succes wordt. We gaan op 7 Maart  dan ook met veel enthousiasme van start waarbij jeugdtrainer Allard Janssen, en voor de specifieke keeperstrainingen, Niek Verheek deel zullen uitmaken van onze trainersgroep.”

Voetbalschool Eemsmond zal gezien de jarenlange ervaring van beide mannen er zeker toe bijdragen dat het niveau van de talentvolle voetballertjes die in zichzelf willen investeren omhoog zal gaan  waarbij de voetbalschool via gerichte trainingen clubondersteunend zal werken.

,

Dat is de doelstelling  van ons clubondersteunenend werken.  Het mooie is verder dat we de trainingen verzorgen op het complex waar we zelf grote triomfen hebben gevierd als voetballer en we hopelijk via onze voetbalschool oude tijden kunnen laten herleven.”

 Meer informatie: www.voetbalschooleemsmond.nl