Hemmo Batttjes een graag geziene gast op de velden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 Een graag geziene gast is hij op de diverse sportparken die de provincie Groningen rijk is, oud-trainer Hemmo Battjes.

 Een graag geziene gast is hij op de diverse sportparken die de provincie Groningen rijk is, oud-trainer Hemmo Battjes.

Diverse clubs had hij in de regio rond zijn woonplaats Holwierde onder zijn hoede zoals onder andere TEO uit Ten Post, waar hij zijn carrière als seniorentrainer begon,Godlinze,de Heracliden en de club waar hij lid van verdienste is, Corenos.Verder maakte hij het mee dat er een complete feestavond voor hem wordt georganiseerd ter ere van zijn afscheid als trainer wat hem bij de SC Loppersum overkwam. Met de  verenigingen en veel spelers heeft hij nog regelmatig contact waarbij  hem nog geregeld om raad wordt gevraagd.

Zo is hij nog altijd vaste klant bij zijn oud-pupil Martin Jurna  die in Loppersum een dames en herenkapsalon heeft. Natuurlijk is het voetbal geregeld onderwerp van gesprek en dat in de regio in het bijzonder. Dat is namelijk zijn stokpaardje het voetbal in de regio. Nadat hij een jaar of tien geleden stopte als oefenmeester werd hij door de K.NVB. benaderd om als jeugdscout werkzaamheden voor de voetbalbond te verrichten. Na overleg met echtgenote Bouwina besloot hij op het verzoek van de bond in te gaan en zich beschikbaar te stellen als scout. Zo maakt hij direct van de nood een deugd want als er iemand een buitenmens is dan is het de ondertussen 66 jarige inwoner van Holwierde wel.

Heerlijk buiten op de velden speurend naar jong talent is echter niet genoeg voor de ondertussen van zijn welverdiende pensioen genietende Hemmo Battjes. Twee tot drie keer per week zit hij,zoals hij zelf zegt, tussen twee wielen en fietst dan  70 tot 80 kilometer.Deze hobby brengt hem vaak verder van huis dan dat hij als trainer ooit actief geweest is.

 

hemmofoto1

Foto: Rene Battjes.

De reden dat hij steeds in de buurt van zijn woonplaats als trainer werkzaam kwam doordat  hij als kraanmachinist lange dagen maakte. Niet zelden verscheen hij met zijn kraan op de trainingen om toch maar wel op tijd te zijn. Daarnaast is autorijden een bezigheid die bij Hemmo Battjes niet op de eerste plaats komt. Als trainer in ruste maar actief als scout( hij is nog wel keepertrainer wat de jeugd van Corenos betreft ) is hij dus zoals gezegd een graag geziene gast bij de diverse clubs in de regio Noordoost Groningen. Als ik voor mijn activiteiten die ik namens de Ommelander Courant verricht  bij Corenos te gast ben dan is de oud-trainer daar ook aanwezig. Naast dat het goed vertoeven is bij de vereniging uit Roodeschool maakt de aanwezigheid van Hemmo het allemaal nog leuker.

hemmofoto2

Hemmo Battjes in de rust van de wedstrijd Corenos-Marum voetballend met een jeugdlid van Corenos

foto: Antje Ten Harkel- Meijer

Zijn gevoel voor humor en karakteristieke lach zorgen ervoor dat menig supporter van de bezoekende vereniging vraagt wie die man met de duidelijke eigen mening op voetbalgebied toch wel is. Het antwoord wat de bezoeker steevast te horen krijgt is: ,,Dat is Hemmo Battjes onze oud-trainer en een begrip in Noordoost Groningen op voetbalgebied. Negen van de tien keer gebeurt het dan dat de bewuste bezoeker even later in gesprek  met de oud-trainer uit Holwierde is en het laat zich raden waar het dan over gaat: Het amateurvoetbal in de provincie Groningen.