Artikelen

Marum zaterdag promoveert naar derde klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Verslag van de week

 

Johannes Kalfsbeek schreef dit seizoen alle verslagen ,op een na, over het eerste elftal van de zaterdagafdeling van de SV Marum.Mooi dat het laatste verslag gaat over de promotie naar de derde klasse en waarin in het verslag de trots en liefde voor SV Marum prachtig en met emotie geschreven wordt.

De historie van Eurovoetbal deel vier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Deel vier van de historie gaat over de periode dat onder andere Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Jordi Cruijff hun opwachting maakten op Euro voetbal. Ook wordt, in 1995, voor het eerst op vrijdagavond in twee stadions afgewerkt namelijk het Abe Lenstra Stadion en uiteraard het Oosterpark Stadion.

Clublied Engelbert

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Soms is een clublied zeer kort en eenvoudig van tekst zoals het clublied van Engelbert.

Bedankt E1-junioren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Aan alles komt een einde en dat is wat het voetbalseizoen betreft ook zo.

Marum-Glimmen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Verslag van de week

Ik begon mij al ongerust te maken maar gelukkig kwam het verslag van Marum-Glimmen toch binnen van de man met de prachtige woordkeuzes, Johannes Kalfsbeek:

Historie Eurovoetbal deel drie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

In deel drie wat de historie van Eurovoetbal is onder andere te lezen dat Dennis Bergkamp, de broertjes de Boer en Edwin de Sar tot de deelnemers hebben behoort plus het feit dat de kosten steeds hoger worden om het toernooi te organiseren.

banner

1986 In het pinksterweekend van 17, 18 en 19 mei 1986 beleefde Eurovoetbal haar tweede lustrum. Het aantal toeschouwers valt, met 25.000 mensen, iets tegen. Een mogelijke oorzaak werd door de organisatie gezocht in de richting van het programma van het betaalde voetbal dat door de ijzel afgelopen winter nog niet afgerond was. De buitenlandse deelnemerslijst bestond uit: Coventry City, Aberdeen, Sporting Lissabon, het nationaal Zwitsers jeugdelftal, de DDR en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Nederland kwamen: FC Twente, FC Groningen, het Euro City team, NAC, het Nederlands jeugdelftal en PSV richting het jubilerende toernooi. FC Groningen wist zich voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor de finale waar het de nationale ploeg van Oost-Duittsland trof. Door de Oost-Duitsers met 2-0 te verslaan won favoriet FC Groningen voor het laaiend enthousiaste thuispubliek de Eurovoetbalfinale. Een prestatie van de jeugd van FC Groningen die tot nu toe nog nooit geëvenaard is wat het toernooi betreft. Topscoorder van het toernooi werd Krommendijk (Nederlands jeugdelftal) en Vodicka van Tsjecho-Slowakije wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Tom Krommendijk gold trouwens als een van de grootste talenten uit die tijd en speelde naast de diverse jeugdselecties later ook voor AZ’67, Feyenoord en FC Twente speelde waar hij in de zomer van 1990 een twee jarig contract ondertekende. Op 24 augustus van dat zelfde jaar abrupt een einde aan het leven van Krommendijk toen hij op 23-jarige leeftijd bij een verkeersongeval op de weg tussen Enschede en zijn woonplaats Hengelo om het leven kwam.

 

1987
De weergoden waren het Eurovoetbaltoernooi van ’87 niet gunstig gezind. De regen viel met bakken vol naar beneden. Er kon niet geparkeerd worden op de drassig geworden weilanden en veel auto’s kwamen vast te staan in de blubber en moesten door tractoren worden losgetrokken. Dankzij medewerking van de politie mochten auto’s geparkeerd worden op plaatsen waar dat normaal gesproken verboden was. De organisatie had voor het eerst het nationaal elftal van de Sovjet-Unie op het toernooi. Andere buitenlandse clubs waren: Nottingham Forest en Everton FC uit Engeland, Spartak Praag uit Tsjecho-Slowakije, Sporting Lissabon uit Portugal en Celtic uit Schotland. Vanuit Nederland kwamen Ajax, PSV, FC Groningen, FC Twente, Euro city team en de Friese Profjeugd. Het hoofdveld van het Esserberg stadion werd tijdens de poule wedstrijden gespaard waardoor de wedstrijden om plaats 1 tot 4 wél in het stadion plaats konden vinden. De finale werd gespeeld door Ajax met o.a Dennis Bergkamp, Brian Roy en de broertjes Ronald en Frank de Boer tegen Nottingham Forest. Gewapend met paraplu’s kwamen er maar liefst 12.000 toeschouwers naar de Esserberg om naar de finale te kijken. Een finale waarin Nottingham met 3-2 te sterk was voor het jeugdelftal van Ajax. De derde plaats was voor Sporting Lissabon en de Russen worden vierde. Wel wint de Sovjet-Unie de Fair-play cup voor wat deze uitgave van het toernooi betreft.

1988
Op 21, 22 en 23 mei 1988werd in Haren weer gestreden om de Eurovoetbalbeker. Het publiek kon in het zonnetje genieten van wedstrijden tussen prima ploegen uit heel Europa. De Sovjet-Unie, Finland, FC Barcelona, Hellas Verona, KV Mechelen, Banik Ostrava en winnaar van vorig jaar, Nottingham Forest, zijn van de partij. Ook uit Nederland kwamen grote namen naar het toernooi, zoals de top drie: Feyenoord, Ajax en PSV.Daarnaast zouden Veendam en FC Groningen proberen om er voor thuispubliek mooie wedstrijden van te maken in het Esserberg stadion. Het Euro Cityteam is na drie jaar van het toneel verdwenen daar het niet langer kon voldoen aan de kwaliteitseisen die de organisatie aan de deelnemende clubs had gesteld. De Friese Profjeugd onderging het zelfde lot na tegenvallende resultaten in het toernooi dat deze editie een finale bracht tussen PSV en Nottingham Forest. Nottingham bleek een niet te kloppen ploeg voor PSV, de Eindhovenaren werden namelijk met 2- 1 geklopt. Ajax viel tegen door op de achtste plaats te eindigen. Rusland eindigde als derde en Barcelona bezette de vierde plaats. Het was tevens het afscheid van scheidrechter Egbert Mulder die voor deze gelegenheid op Eurovoetbaltoernooi zal fluiten. Wat niet vaak voorkwam gebeurde in ’88. Het bestuur van Stichting Eurovoetbal zag zich genoodzaakt de begeleiders van Hellas Verona, dat zich als een stel relschoppers gedroeg, zondagochtend een berisping te geven. Het aantal toeschouwers was mede door het prima weer opgelopen tot 28.000 in drie dagen, een evenaring van het record. Debutant Veendam kreeg de prijs voor de sportiefste ploeg.

1989
Hoewel het hier de dertiende editie betrof verkeerd het bestuur van Eurovoetbal in de luxe situatie dat ze een reservelijst van gegadigde clubs konden hanteren. Het bestuur was erg tevreden over de bezetting. De DDR en de Sovjet-Unie vertegenwoordigen het Oost-Europese voetbal. Nottingham Forrest zal ook weer van de partij zijn. De andere grote namen zijn: Matra R. Paris( waar oud-ajacied Sonny Silooy nog onder contract heeft gestaan, Sampdiora (Italië), Malmö FF (Zweden), Glasgow Rangers, Ajax, PSV, FC Twente, FC Groningen en Veendam. Evenals in 1988 bereikte PSV de finale al ging het niet van een leien dakje. In de poule wedstrijden speelde PSV maar liefst vier keer 0-0. In de finale troffen de Eindhovenaren de spelers van Malmö. De Zweden lieten twee dagen lang het beste en het productiefste voetbal zien. Na een spannende finale met voor beide ploegen veel kansen bleef het 0-0. Pas in de tweede verlenging was het Twan Scheepers die PSV de winst bezorgde. Voor het eerst ging de beker mee naar Eindhoven. De Russen eindigden wederom als derde en Nottingham Forest werd vierde. Malmö was de best scorende ploeg van het toernooi, de zweden scoorden 13 van de 83 goals van 1989. Het was ook een toernooi met veel gele en 2 rode kaarten. Glasgow Rangers en de Sovjet-Unie waren de koplopers met 10 en 9 kaarten.

1990
Voor het eerst wordt het toernooi gespeeld over vier dagen. Dankzij een financiële steun van de organisatie “Groningen 950” werd het mogelijk om het jeugdteam van het Braziliaanse Flamingo naar de Esserberg te halen. De openingsdag wordt er gespeeld in het stadion van Veendam, de overige dagen worden gespeeld in het Esserbergstadion. Naast Flamingo zullen Galatasaray (Turkije), Universitatea Craiove (Roemenië), VfB Stuttgart (BRD), Manchester United, FC Aberdeen, de Sovjet- Unie, Frankrijk, Ajax, PSV, FC Groningen en Veendam deelnemen aan de strijd om de Eurovoetbalbeker. Tijdens het toernooi was niet het spelniveau maar het barre weer gespreksonderwerp nummer één. De sportieve handelingen op het veld hadden sterk te lijden onder de slechte weersomstandigheden. Ondanks de regen vonden nog altijd zo’n 20.000 mensen hun weg naar Eurovoetbal tijdens het pinksterweekend. Zij konden op pinkstermaandag zien hoe in de finale de Sovjet-Unie in de zevende minuut van de verlenging Ajax versloeg. De Sovjets hadden met Kashentsev ook de topscoorder van het toernooi in de gelederen. Edwin van der Sar (Ajax) werd uitgeroepen als beste doelman. De hoge verwachtingen die men had van het West-Duitse team kwamen niet uit. Het team eindigde jammerlijk als laatste. Flamingo werd in de wedstrijd om de 3de en 4de plaats verslagen door landskampioen PSV. De begroting van Eurovoetbal 1990 bedroeg 275.000 gulden, dat is maar liefst zes keer zoveel als de 45.000 gulden die in ’77 werd begroot. Dit illustreert hoezeer de stichting Eurovoetbal in de loop der jaren is geprofessionaliseerd. Dit alles werd mogelijk gemaakt door sponsoren, bedrijven en subsidies

 

Historie van het Eurovoetbal deel 2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Deel twee over de historie van Eurovoetbal gaat over de periode tussen 1980 em 1985 waarin het opvallend was dat er veel landenteams deelnamen en waarvan Tsjecho-Slowakije in de beginjaren tachtig zelfs twee keer de titel won in Groningen.

 

Clublied Gronitas

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Gronitas1

Het onderstaande clublied werd in 1967 gecomponeerd en geschreven door Roelof Stalknecht ter ere van de  promotie van het eerste elftal van Gronitas naar de 2e klasse.

Zoals iedereen kan lezen was het er een die op de actuele situatie inspeelde en op het feest na de beslissende wedstrijd losbarstte ongetwijfeld veelvuldig is gezongen 

Er is maar een club waar ik in pas
                   Dat is Gronitas
                   Dat is Gronitas
In die club voel ik mij in mijn sas
                   In mijn eigen Gronitas
Dat zijn de jongens zonder franje
Dat zijn de boys in't groen-oraaanje
Er is maar een club waar ik in pas
           Dat is Gronitas,Dat is Gronitas
Met die club gaan wij naar de 2e klaaaaas
Met ons eigen Gronitas.
 
 

 

Joodse Clubs in Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Joodse clubs in de stad Groningen

In het onderstaand artikel belicht Gerard Helsma de twee Joodse voetbalclubs uit de stad Groningen, de Raven en Hakoah. Verder krijgen we te horen dat Ajax van origine geen Jodenclub is wat altijd werd beweerd maar dat het in zogenaamde Geuzennaam is die ook door een beroemde Engelse club wordt gevoerd.

In het onderstaand artikel belicht Gerard Helsma de twee Joodse voetbalclubs uit de stad Groningen, de Raven en Hakoah. Verder krijgen we via Gerard te horen dat Ajax van origine geen Jodenclub is wat altijd werd beweerd maar dat het in zogenaamde Geuzennaam is die trouwens ook door een beroemde Engelse club wordt gevoerd.

Joodse Groningers hadden met Hakoah
en De Raven rijke voetbalhistorie.
==========================

De naoorlogse generatie zal zich waarschijnlijk nooit kunnen voorstellen hoe de Joodse gemeenschap heeft geleefd omdat er haast niets is wat er aan herinnert.
De oorlog maakte op beestachtige wijze een eind aan 400 jaar Joodse gemeenschap.
Een belangrijk deel van de Joodse leven speelde zich af in de omgeving van de Folkingestraat. voor de oorlog woonden er ongeveer 3500 joden in de stad Groningen.
Het merendeel vestigde zich om en nabij de synagoge en in de nabijheid van andere Joden. Bekende zaken waren o.a. Bollegraaf, Hildesheim, Velleman en Kisch.
Bekende Hotels waren o.a. Hoogstraal en Kiek.
De Joodse gemeenschap had veel gezelligheids en sportverenigingen.
Heel bekend waren de gymnastiek vereniging Atilla, al opgericht in 1898, de atletiek vereniging Ivria en de voetbalverenigingen DE RAVEN en HAKOAH.
Het was in 1920 dat het joodse voetbal zijn intrede deed in de stad Groningen, en deel
ging nemen aan de competitie van de Groninger voetbalbond. De oprichters wilden vooral de jeugd van de straat halen. De vereniging droeg de naam De Raven.
Het eerste bestuur had als voorzitter B. Koekoek en als secretaris C. Berkelo. Al tenues werd gekozen: zwart hemd en witte broek. En er werd gespeeld op de terreinen van het Stadspark. Het eerste elftal kwam uit in de 2e klasse B van de GVB met ploegen als Rapid, Via, Gruno en Blauw Geel. De Raven eindigde het eerste jaar in de middenmoot.
Voor promotie moest men wachten tot 1926 toen De Raven kampioen werd en promoveerde naar de eerste klasse.In dit jaar werd liefst met 5-1 gewonnen van nummer drie, Helpman. Het tweede elftal van De Raven moest dit jaar helaas degraderen.
De Raven had bekende spelers zoals: Jopie de Vries, Bram Behr, Aron Stoppelman, Iesi Mulder, Rupie Cohen, Koenie Bohemen, Bernard van Zanten, Mo Behr, Leendert Polak, Louis Tromp, Hartog Bohemen, Sammie Velleman, Bennie van Dam, Simon Bohemen.
De Raven heeft bestaan tot 1928/29 toen het eerste en het tweede elftal degradeerden
en de vereniging opging in Hakoah (de kracht).
Hakoah werd opgericht op 1 juni 1929, voorzitter was van Gelder en secretaris B. Behr.
Als tenue werd gekozen: witte broek en een rood/wit geblokt shirt. Er werd gespeeld op het Exercitieveld aan de Hereweg
Ook deed het elftal mee aan de Joodse sportdagen in den lande.
Hakoah groeide tot een van grootste voetbalverenigingen van de stad Groningen en
speelde met veel succes in de top van de GVB. Het jeugdelftal werd zelfs kampioen van de GVB. In 1932 werd Hakoah 1 zelfs kampioen op de Joodse Olympiade in Antwerpen.
Bekende spelers van Hakoah waren o.a. : van Dam/Frank/Kisch/Blok/Bollegraaf/van Dam/Cohen/Muller/Rosenthal. Trainer was de bekende impresario Herman Rinket.
Veel plubiek was er vaak bij de wedstrijden van de Joodse clubs, vooral omdat er altijd wat te beleven was en de humor er vanaf droop. Het is menigmaal gebeurd dat een ieder schuddebuikte van het lachen. Er doet zelfs een verhaal de ronde dat een scheidsrechter die de slappe lach kreeg en zijn fluit in slikte door een speler werd gevraagd als hij honger had. Ook een speler met een kale kop werd vaak tegemoet getreden met: hallo krullebol. Na afloop werden er ook vaak moppen verteld.
Een bekende mop was: Een voorname dame komt bij Moos in de winkel
met zuivelproducten,bekijkt de eieren en vraagt:Zijn ze wel vers? Waarop Moos zijn vrouw roept en zegt: Ach Saar, voel jij even of de eieren al koud genoeg zijn om verkocht te worden.

In 1938 ging Hokoah in het oranje voetballen, wat door een ieder met respect werd ontvangen. Zij wilden in deze roerige jaren een ieder laten zien dat ze Nederlanders waren. Vele Hakoah spelers kwamen uit voor vertegenwoordigende elftallen. Bennie van Dam speelde zelfs in het Nationale Joodse team, en werd gevraagd om voor het Weense Hakoah te gaan spelen zijn moeder wou dit echter niet hebben zij vond hem nog te jong.
Hakoah speelde zijn laatste wedstrijd in haar bestaan thuis tegen Boerakker op 27 april 1941 in de noodcompetitie en won met liefst 9-1.
Hierna was het gedaan met de vereniging en wachten de leden de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog.
Van de 3500 Groningse Joden zijn er slechts een kleine 200 overgebleven.
Velen hebben hun leven gelaten in de concentratie kampen.
Van de leden van Hakoah zijn maar een handje vol in leven gebleven.
Met Izak Muller en Norbert Rosenthal heb ik in Drachten en Utrecht nog vele gesprekken gevoerd over hun belevenissen. Alles heb ik verwoord in het door mij geschreven boek in
1998: HET JOODSE VOETBAL IN GRONINGEN.

In den lande spreekt men vaak over Ajax de Joden club, dit is volledig onjuist. Voor de tweede wereldoorlog waren er in Amsterdam Joodse clubs als: HDEW en Wilhelmina Vooruit.
De aanhang van Ajax was wel merendeels Joods, omdat de Meer (het oude stadion)van Ajax dichtbij de Joodse buurt lag. Ook onder de aanhangers van de bezoekers waren veel Joodse supporters. VANDAAR DE GEUZENNAAM JODEN.
Buiten Nederland is er nog een voetbalclub die de geuzennaam JODEN hanteert: het Engelse Tottenham Hotspur.

Clublied Middelstum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Middelstum

v.v. Middelstum

Het clublied van Middelstum werd ook door Gerard Helsma opgespoord en  hier onder is de tekst van het clublied te lezen van de vereniging waarvan het eerste elftal nog in een felle strijd verwikkeld is om degradatie naar de derde klasse te ontlopen. Vorig seizoen werd in het jaar dat de v.v. Middelstum haar 75 jarige bestaan vierde de tweede klasse behaald maar in het huidige seizoen verkeerde Middelstum steeds in de onderste regionen en zag het er even naar uit dat er rechtstreeks gedegradeerd zou worden. Maar het karakter, waar trouwens de totale vereniging bekend om staat, zorgde ervoor dat men van de laatste plaats afkwam en nu via de nacompetitie gaat proberen om het tweede klasserschap te behouden waar Puurvoetbalonline ze alle succes bij wenst.

 
                  Clublied v.v.Middelstum
 
refrein
 
Mijn Middelstum,dat is toch alles
want ons Middelstum staat nummer één.
Dat hoeft geen ene doctorandus uit te leggen
want dat Middelstum,dat zit dwars door je heen.
 
Wanneer ik op vakantie ben,dan denk ik vaak terug
aan 't veld en aan die jongens daar,dan wil ik vliegensvlug
naar Middelstum naar 't dorpje daar,ik mis het allemaal
want Middelstum mijn cluppie is,mijn hoogste ideaal.
 
refrein
 
De ene heeft het vissen en de andre heeft een fiets
maar ik heb dus mijn Middelstum en anders liever niets
want spelen in het blauwe shirt dat is een hele eer.
Het is wel geen oranje maar het zegt me toch veel meer.
 
refrein
 
Ja mensen het lijkt sentimenteel
maar als je op die velden komt,dan merk je het
meteen,Middelstum dat is een club,
dat gaat  dwars door je heen.
 
refrein
 
 
 

Jubileum Gruno groot succes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Van Pieter Woudstra kreeg puurvoetbal online het verslag van een zeer succesvol jubileum wat Gruno in het weekend van 15 t/m 18 april .

Verslag van de week: Warffum2-Hunsingo 3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Verslag van de week

We vonden weer een verslag dat met veel humor en een serieuze toon geschreven werd. Een verslag van een duel dat weliswaar door Hunsingo 3 gewonnen werd tegen de reserves van de v.v.Warffum maar werd ontsierd  door een dubbele beenbreuk van Hunsingo-speler Rene Terhave.