Ik word blij van Eenrum en GRC Groningen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik word blij van Eenrum en GRC Groningen is natuurlijk een kop die schreeuwt om vragen. Ik word blij van een voetbalvereniging uit de provincie en eentje uit de stad. Twee voetbalbalverenigingen die dit seizoen in het geval van Eenrum wat deed wat voorbeeld GRC zondag gaat volgen
je profielfoto
Een tijdje terug schreef ik een artikel over het fenomeen ‘Pupil van de Week’ Een mooi initiatief van veel verenigingen om een pupil voorafgaand aan een duel van het eerste team in de schijnwerpers te zetten. Een mooi gebaar dat ik minder geslaagd vond wanneer de wijzers van het horloge al naar tien over half drie of, wat de zondag betreft, naar tien over twee tikten. Daar kon de pupil echter niets aan doen want dat ligt meer aan de teams en de arbitrage die er op dat gebied soms een potje van maken. Ik schreef een tijd terug een artikel over een andere invulling van de ‘Pupil van de Week’. Een andere invulling gebaseerd op wat bij veel verenigingen een steeds groter probleem wordt namelijk het binnen de verenigingen aanwezige keepersbestand. Een keepersbestand dat bij veel verenigingen aan de krappe kant is. Steeds vaker hoor je dat sommige teams in de bovenbouw geen vaste doelman hebben. Dat er per toerbeurt een veldspeler als doelwachter fungeert. Een trieste maar steeds vaker voorkomende ontwikkeling. Een ontwikkeling die natuurlijk ergens door gevoed wordt. Een van de oorzaken is dat ouders vaak liever zien dat ‘talentvolle’ zoon als aanvaller in actie komt. Het scoren van goals word namelijk niet zelden geassocieerd met een aanstaande carrière zoals Robben, Van Persie Sneijder enz. Een foute gedachte maar wel eentje die er voor zorgt dat veel jongens en ook meisjes het keepen als een straf zien. Een bizarre gedachte maar vooral logisch omdat opa of vader of moeder bij een ‘clean sheet’ niet trakteert. Wel als zoon of dochterlief heeft gescoord maar de ‘nul ‘ houden telt voor de familie niet. Dat maakt het keepersvak niet aantrekkelijk. Dat is al helemaal niet het geval wanneer moeder ook nog eens gaat ‘ piepen’ wanneer er een tas vol vuile trainingskleren naar binnen wordt gedragen. Niet een keer maar meerdere keren per seizoen. Dat stimuleert natuurlijk niemand om doelman te worden. Geen euro voor een clean sheet en een zeurende moeder over een sporttas vol vieze kleding. Gelukkig zijn ze er nog wel de jonge voetballers die het keepen hebben ontdekt. Die geen zeurende moeder hebben maar dat mogen doen wat ze  als leuk aan de voetbalsport ervaren. Ik schreef toen dat ik het belachelijk vond dat de keeper van bijvoorbeeld de E3 als pupil van de week als spits moest fungeren. Iets wat hij prachtig vindt, het verdedigen van een doel, mag hij niet etaleren. Op dat artikel reageerde Eenrum door een van zijn spelers, die bezeten is van het keepersvak, als pupil van de week als goalie te laten fungeren. De pupil beleefde een geweldige middag zoals het behoort te zijn Hij mocht datgene laten zien wat hij graag wilde, het verdedigen van het doel.
Zondag wordt de wedstrijd tussen GRC Groningen en Noordster gespeeld. Een duel tussen twee teams die samen aan de leiding gaan in 2J. Voorafgaand aan dat duel mag ook de pupil van de week acte de présence geven. En iedereen raadt het al, de pupil is een jonge doelman die mag proberen een speler van Noordster het scoren te beletten. Een mooi initiatief van Eenrum en GRC Groningen waar ik als voetballiefhebber, met een zwak voor het keepersvak, oprecht blij van wordt.