Waar een nieuwjaarsborrel al niet goed voor is

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

.Het onderstaande artikel zag ik vanmorgen in alle vroegte in een tweet voorbij komen. Ik las het en besloot het direct een tweede keer te lezen. Na het voor de tweede keer te hebben gelezen besloot ik om een koude douche te nemen. Dit in de hoop dat ik het niet goed in mij had opgenomen en het dan beter zou gaan. Maar ook na een verkwikkende douche was de tekst nog precies eender en sloeg mijn verbazing om in iets van, laat ik het netjes zeggen, onbegrip.
Johan Staal
De KNVB wil de rol van assistent-scheidsrechters veranderen. Ze zijn nu de grootste bron van ergernis in het amateurvoetbal, omdat er te vaak sprake zou zijn van partijdigheid. In een proef wordt onderzocht wat er aan de rol van de assistenten moeten veranderen om hun inzet eerlijker te maken. De oorzaak van de partijdigheid schuilt in de regel dat veel teams zelf een assistent-scheidsrechter moeten regelen. Dat is dan vaak iemand van het eigen team, waardoor er niet altijd eerlijk wordt 'gevlagd'. De assistent-scheidsrechter wordt ook wel de grensrechter genoemd. Hij of zij is verantwoordelijk voor het assisteren van de scheidsrechter. De voornaamste taken zijn het vlaggen bij een ingooi en bij buitenspel. Vooral die laatste levert vaak ergernis op, omdat grensrechters daar doelpunten mee kunnen voorkomen. Om partijdigheid in de toekomst te voorkomen, heeft de KNVB drie alternatieven rollen voor de grensrechter voorgelegd aan amateurverenigingen. Ze bleken alle drie ongeveer even populair. Daarom worden de opties vanaf februari in de praktijk getest in geselecteerde competities. De eerste optie is om de assistent niet van kant te laten wisselen in de rust. Daardoor vlagt hij zowel een helft de verdediging van zijn team, als de aanval. De tweede optie is om de assistent-scheidsrechter niet meer te laten vlaggen voor buitenspel. Dat zal de scheidsrechter dan zelf in moeten schatten. De derde optie is om de assistent helemaal niet meer in te zetten en alle verantwoordelijk bij de scheidsrechter te leggen.

'Hoop op succes'

 Koen Adriaanse van de KNVB hoopt dat de proef een succes wordt en dat de beste optie in alle competities ingevoerd kan worden. 'Eerst gaan we het uitgebreid testen op uitgebreide schaal. Maar we hopen dat zo iedereen zoveel mogelijk plezier in het voetballen kan houden.' Het is nog onbekend op welk termijn er een knoop wordt doorgehakt over de nieuwe rol van de assistent-scheidsrechter.

Als je de bovenstaande tekst leest weet je direct, de Bobo’s van de KNVB komen niet in wat door velen de kelder van het amateurvoetbal wordt genoemd. Zouden ze dat wat meer doen dan hadden ze geweten dat deze drie opties alleen maar tot meer ellende kan leiden. Een ‘grens’ die als een puntenpakker wordt gezien kan dat ook als vlaggenist bij zijn aanvallers doen. Bij een ‘randje buitenspelaanval’ gewoon het vlaggetje naar beneden houden is namelijk niet moeilijk. Dan is de situatie even ander als wanneer hij op een lijn met zijn verdediging staat. Dan gaat het vlaggetje bij een puntenpakker, en wat ze zeker niet allemaal zijn, gewoon wat vaker omhoog. De tweede optie die is bedacht is om de assistent-scheidsrechter niet meer te laten vlaggen voor buitenspel. De verantwoording komt dan volledig bij de scheidsrechter te liggen. De tweede optie is in mijn ogen helemaal vragen om problemen. In de kelder van het amateurvoetbal fluiten arbiters die niet meer over een groot actieradius beschikken. Sterker nog die in sommige gevallen bijna de middencirkel niet meer uitkomen. Maar ook die moeten dan beoordelen of het wel of geen buitenspel is. Een onmogelijke opgave voor deze mannen. Maar wat te denken van de problemen die dit gaat geven. Voetbal is emotie wordt er vaak geroepen. Ik verzeker iedereen, je wordt op je wenken bediend want die emotie komt wel. Helaas zal dat verkeerde emotie zijn want de excessen zullen toenemen. Natuurlijk gaat dat fout. Want na de dood van Richard Nieuwenhuizen mag iedereen roepen wat hij wil, maar er gebeurt ieder weekend nog van alles wat niet op een voetbalveld thuishoort. De derde optie, zonder grensrechters spelen is echter de meest slechte van de drie. Persoonlijk denk ik dat er dan arbiters zullen afhaken. Arbiters die geen zin hebben in voor alles alleen de verantwoording te dragen.
Er zullen er zijn die denken dat ik de zaak te pessimistisch/negatief bekijk. Dat mag want we leven gelukkig in een vrij land waar dat kan. Maar jarenlang op de velden rondstruinen, geeft je een bepaald beeld. Een beeld van dat ik mijn hart vasthoud bij bovenstaande drie opties. Ik hoop van harte dat de proef zal slagen en dat ik moet bekennen dat ik helemaal fout zit met mijn commentaar. Dat zou namelijk betekenen dat een prachtige sport dankzij een van de drie opties een stuk ‘schoner’ is geworden. Wat zou dat mooi zijn. Het jaar 2016 als aanvangsjaar van een eindelijk schoner wordende voetbalsport. Maar laten we ons zelf niet wijsmaken dat deze drie opties de oplossing zullen zijn. Het zijn opties die we maar niet te serieus moeten nemen. Ik heb namelijk het idee dat dit op een wel heel erg gezellige nieuwjaarsborrel bedacht is…