Afgelastingen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De sneeuw van zaterdag zorgde voor plezier en ellende. Het regent deze week namelijk trainingen die afgelast moeten worden omdat een witte deken de velden onbespeelbaar heeft gemaakt.
Johan Staal
In het weekend van 23 en 24 januari starten de amateurs met hun tweede gedeelte van het seizoen. Waar de profs en de amateurploegen in de topklasse dit weekend al in actie kwamen mogen de overige ploegen zich nog een week langer voorbereiden. Een voorbereiding waar echter niets van terecht komt omdat Koning Winter zijn intrede heeft gedaan. Waar het in de eerste week van 2016 met ijzel begon viel het weer in week 2 wel mee. Er kon, al was dat niet overal het geval, weer getraind worden en wat betreft de geplande oefenduels zag het er ook goed uit. Maar zaterdag 16 januari bracht voor de voetballiefhebbers een onaangename verrassing in de vorm van een opeens witte wereld. Natuurlijk verschenen er op de sociale media idyllische plaatjes. Foto’s van sneeuwpoppen en prachtig met sneeuw bedekte landerijen. Er zullen echter voetbaltrainers zijn geweest die deze opeens witte wereld vervloekt hebben. Trainers die wisten dat wanneer de dooi inderdaad op donderdag of vrijdag in gaat vallen ze aan de ‘goden’ overgeleverd waren. En de ‘goden’ zijn in dit geval de functionarissen van de KNVB. Die moeten namelijk besluiten tot een wel of geen algehele afgelasting. Waar het ene weermodel spreekt van een duidelijke dooi is er twijfel bij een ander weerstaton. Zo wordt het een week van onzekerheid voor veel trainers die weten dat ze naar een vereniging moeten waar op kunstgras gespeeld kan worden. Een vereniging die tot nu toe nog redelijk heeft kunnen trainen al wordt dat ook daar deze week wat lastig. Dit weekend vroeg iemand zich nog af of de bond ooit nog tot een algehele afgelasting zou overgaan. Natuurlijk zou dat kunnen wanneer de omstandigheden, een witte deken op alle velden, zo blijft zoals het nu is. Dan zit er niets anders op. Er zijn echter voldoende verenigingen die de komende weken vrezen. Die vrezen dat de staat van hun hoofdveld voor een enorme competitievervalsing gaat zorgen. Hoe graag iedereen het ook liever anders ziet, het onderhoud op de meeste complexen is de laatste jaren duidelijk afgenomen. Met te zware machines een veld omploegen gebeurt regelmatig en van het maaien en bezanden wordt men vaak ook niet vrolijk van. Dat heeft alles te maken met het geld dat gemeenten tot hun beschikking hebben richting het onderhoud van de diverse sportcomplexen. Vorig seizoen was ik op een dinsdagavond in Zeerijp. Daar stond het duel De Fivel-Godlinze op het programma. Het hoofdveld van de ‘Riepsters’ lag er bij als een omgeploegde akker waar het eigenlijk onverantwoord was om daar op te voetballen. Maar het moest wel omdat de KNVB nu eenmaal een deadline had ingesteld wanneer het seizoen teneinde moest zijn.
Steeds hoor je het weer. Waarom niet in maart beginnen en maken we competities van 12 ploegen. Dan zijn de velden, waar meerdere teams gebruik van maken, vaak beter en de temperaturen aangenamer. Bekende geluiden die steeds weer terugkeren. Ook nu weten veel clubs al dat ze in grote problemen gaan komen. Naast het probleem van de velden zijn daar namelijk ook nog eens de vaak smalle selecties. Selecties die, zoals in het verleden vaak gebeurde een vijftal 'Engelse weken' voor hun kiezen krijgen. Met als gevolg, spelers die eerder tegen blessures of schorsingen oplopen.
Vorige week hoorde ik nog iemand zeggen, binnen twee weken kan je hele seizoen naar de knoppen zijn. Dan kan een mooie positie als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en je als vereniging maar moet afwachten wat de spelers gaan doen. Willen ze nog een keer de schouders er onder zetten of kiezen ze voor een eigen stap omhoog waarbij je als club met ambitie weer bent overgeleverd aan de grillen van de natuur en helaas de KNVB.