Blauwe kaart? Onzin .......

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vorige week kwam ik het spotje rond de blauwe kaart weer een paar keer tegen. Een kaart die op initiatief van de KNVB en Volkswagen in het leven is geroepen om de sportiviteit in en rond de velden te stimuleren.


Johan Staal
In 20 14 werd de voetbalwereld voor het eerst geconfronteerd met de blauwe kaart. De KNVB en Volkswagen hadden bedacht dat er een kaart moest komen die je kreeg wanneer je je als team sportief had gedragen. Een wat vreemd idee moet ik zeggen, een team belonen voor normaal gedrag. Maar de letterlijke omschrijving op de site van de KNVB, www.knvb.nl liet niets aan duidelijkheid over. ‘Naast de gele en de rode kaart kent het voetbal straks ook een blauwe kaart. Deze kleur zal niet worden gebruikt om spelers te straffen, maar juist om teams te complimenteren voor hun sportiviteit. Na afloop van elke wedstrijd hebben verenigingen de kans om de tegenstander de blauwe kaart uit te reiken, waarmee ze dat team belonen voor een sportieve wedstrijd,’ zo vertelde KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse. ‘In eerste instantie wordt de blauwe kaart ingezet bij de jongste jeugd. Het gaat om de D-, E- en F-pupillen. Het is namelijk erg belangrijk om spelers op jonge leeftijd bewust te maken van hun gedrag op het veld en sportief gedrag te belonen.”
Als je bovenstaande tekst leest dan moet je eigenlijk vreselijk lachen. Je moet lachen omdat er binnen de bond zo heerlijk verschillend gedacht wordt. De KNVB zou deze door hun in het leven geroepen kaart namelijk zelf nooit kunnen winnen. Dit omdat ze bij de grootste sportbond van Nederland van onsportief gedrag beticht mogen worden richting het amateurvoetbal. Want mijn stokpaardje blijft het dat ik niet snap waarom een amateurvoetballer, al laat hij zijn zaak voorkomen, bij direct rood in ieder geval een wedstrijd schorsing aan zijn broek krijgt en dit bij het betaald voetbal anders is. Dat noem ik een vorm van competitievervalsing richting de amateurclubs. Wanneer de kans namelijk groot is dat een speler wordt vrijgesproken en dat  daadwerkelijk ook gebeurt kan het niet zo zijn dat hij een wedstrijd voor Jan met de korte achternaam aan de kant heeft gestaan. Daarom word ik ook zo ‘moe’ van alle geweldige acties van de KNVB die klauwen geld kosten maar niets opleveren. Laten die bedenkers van dit soort plannen eens een weekend op de velden lopen en luisteren naar wat er gezegd wordt. En dan bedoel ik niet tijdens duels van eerste elftallen. Nee, dan praten we over jeugdwedstrijden die bijna ‘ingeschaald’ kunnen worden als een Champions Leaguefinale. Respect is dan soms ver te zoeken en hoe ‘leuk’ is het dan om een team dat met 9-0 of meer van het veld is geveegd een blauwe kaart te geven met de opmerking, goed gespeeld. Daarom kappen met die onzin van blauwe kaarten als beloning voor normaal gedrag want ik zou vroeger na een stevige nederlaag niet willen horen van, goed gespeeld en jullie krijgen een blauwe kaart. Iets wat nu nog niet anders zal zijn.