De R in de maand betekende vroeger lange trainingsbroeken aan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De R is weer in de maand want we zijn in de laatste vier maanden van het jaar beland. Als de R in de maand komt moet ik altijd denken aan de oud-trainer van o.a. Kloosterburen, John Veenstra.
johanS
Toen John Veenstra ruim vijfentwintig jaar geleden trainer werd bij de voetbalvereniging Kloosterburen was ik daar als jeugdcoordinator actief. Op de avond dat de nieuwe trainer kennismaakte met de spelersgroep was ik ook aanwezig. John had wat punten die hij de groep meedeelde zoals het dragen van een lange trainingsbroek wanneer de R in de maand was. Er werd uiteraard eerst wat lacherig gedaan maar de nieuwe hoofdtrainer was bloedserieus. Wanneer de R in de maand was werden de spelers verzocht om tijdens de trainingen een lange trainingsbroek te dragen. Toen de voorbereiding begon was het nog augustus en werd er door de spelers nog in korte broek getraind. Het waren warme dagen die er begin september ook nog waren. Op de eerste training in september waren er dan ook spelers die een poging deden om in een korte broek te gaan trainen. Iets wat echter geen genade vond in de ogen van John Veenstra. Zijn uitleg was dat wanneer de R in de maand kwam het ’s avonds snel afkoelde wat voor een verhoogd risico op spierblessures zorgde. Een duidelijke verklaring van een trainer die niet van zijn standpunt afweek. Daar moest ik aan denken toen ik vanmorgen iemand op de radio hoorde zeggen dat de R weer in de maand was.
De R in de maand zal er bij niet veel verenigingen voor zorgen dat er in lange trainingsbroeken getraind gaat worden bedacht ik mij terwijl  ik aan vijfentwintig jaar geleden terugdacht. Met dat soort regels  hoef je tegenwoordig niet meer nee aan te komen bij verenigingen waar het steeds meer een crime wordt dat spelers en speelsters  zich na een training op de club gaan douchen. In deze weken van voorbereiding ben ik op redelijk wat sportcomplexen  geweest. Steeds heb ik  mij weer verbaasd over het ''gedrag' na een training van een jeugdteam. Kinderen die toch redelijk actief bezig zijn geweest stappen in hun trainingskleren eerst nog wat rond op het complex  alvorens er koers wordt gezet naar …..
Ook dat was vijfentwintig jaar geleden ondenkbaar maar wat ook gold voor zeg maar vijftien jaar geleden. Want ik weet nog goed dat ik die regel van John, met de R in de maand trainen we in een lange broek, overnam waarbij het douchen na een training of wedstrijd bij mij nooit een punt van discussie is geweest. Je wist namelijk niet beter en  later als trainer gooide ik altijd wat extra handdoeken in mijn sporttas voor degene die zijn 'droogdoek' was vergeten. Na het sporten ging je namelijk douchen op de club want zo was je dat geleerd toen je lid werd van de plaatselijke voetbalclub.
Daarnaast is het ook eens goed om direct te douchen. Hoeveel te ouder je wordt hoeveel te meer de spieren een optater krijgen als je met het douchen wacht tot soms meer dan een half uur na een training of wedstrijd. Los van de kleedkamerhumor is dat toch wel een factor waar sommige trainers/leiders/leidsters onvoldoende aan denken als je sommige ‘taferelen’ na een training of wedstrijd ziet. Kinderen die in bezwete kleding huiswaarts fietsten, oud-trainers zoals John Veenstra en ook mijn persoontje zouden er niet alleen ‘gek’ van worden maar het  ook niet accepteren.