Macht van het geld helaas sterker dan de Euroborg

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

gesnoerd Nog twee weken en de eerste amateurverenigingen starten met de voorbereiding op weer een nieuw seizoen. Een seizoen waarin er weer doelen gesteld worden die hopelijk op meer realisme gebaseerd zijn dan die bij de supporters van clubs in het betaald voetbal.
De kritieken waren niet mals want volgens de ‘ kenners’ bakten Feyenoord, PSV, Ajax en FC Groningen er dit weekend maar weinig van. Ik heb van het duel van Feyenoord niets gezien maar van de wedstrijden van de overige drie clubs meer dan mijn gemiddeld aantal minuten van een eredivisiewedstrijd. Dat was overigens niet echt lastig want FOX bleef de duels van Groningen, PSV en Ajax herhalen. Op de sociale media kwamen de eerste pessimistische geluiden al voorbij. We konden met eigen ogen zien dat de bekerwinnaar het lastig had tegen het op een 7e plaats geëindigde Southampton wat sommige ‘kenners’ maar vreemd vonden. Als je echter alleen al naar de begroting van de twee clubs kijkt ben je in principe snel klaar want waar de ploeg van Ronald Koeman gewoon vijftien miljoen voor Jordy Clasie betaald zijn dat bedragen die zelfs Feyenoord, PSV of Ajax zich niet kunnen permitteren. Dan is een 3-0 nederlaag geen schande waar enkele criticasters anders over dachten.
De laatste jaren zijn we qua resultaten in Europees verband niet echt verwend in Nederland. Dat kwam gedeeltelijk doordat o.a. Twente en PSV het Europa League-toernooi niet serieus namen en ‘WE’ daardoor aardig wat plaatsen op de UEFA- ranglijst moesten inleveren zodat rechtstreeks deelnemen aan de Champion League in gevaar komt. Maar het grootste verlies leverde ons de macht van het geld op. Want noem een club uit het verre Oostblok waar een paar exotische namen tot de selectie behoren en je weet, clubs uit Nederland zijn kansloos. Verder komen in de groepsfase van de Champion League was de laatste jaren een utopie voor Ajax en ook PSV hoeft zich dit jaar niets te verbeelden. De macht van het geld bepaald het resultaat en een beetje kenner weet nu al welke vier clubs een grote kans maken op het bereiken van de halve finale Champion League. Verrassingen zijn bijna uitgesloten en laat dat nu juist datgene zijn wat het amateurvoetbal in vooral de lagere regionen iedere keer weer leuk maakt. Daar zijn de meeste duels qua uitslag onvoorspelbaar wat het langs de lijn een stuk aantrekkelijker maakt dan voor de buis naar een wedstrijd kijken waarbij de winnaar eigenlijk al voor 100% vaststaat. Vroeger was niet alles beter maar zat je wel op het puntje van je stoel toen Ajax of Feyenoord het moesten opnemen tegen grootheden als Bayern Munchen, Liverpool of Real Madrid. Dat waren nog eens tijden waar de wat oudere voetballer graag aan terugdenkt. Tijden waarin, de met alle respect, kleinere clubs kans maakten op de ‘Cup met grote oren’ zoals ‘Don’ Leo Beenhakker de beker in het Europa Cup-toernooi graag mocht noemen.
Daar dacht ik dit weekend aan toen ik het duel FC Groningen-Southampton zag en ik in gedachten terug ging naar de duels van FC Groningen tegen bijvoorbeeld Inter Milaan en Atletico Madrid. Duels tegen grootmachten van dat kaliber kunnen op 28 augustus ook uit de koker komen wanneer er geloot wordt voor de groepsfase van het Europa League-toernooi. Duels die niet alleen als loodzwaar betiteld zullen worden maar waar de criticasters van zullen roepen dat de ‘FC’ Nederland weer plaatsen gaat kosten op de ranglijst. Iets wat niet ondenkbeeldig is omdat de macht van het geld  nu eenmaal sterker is dan de kracht van de Euroborg. Ik hoop echter dat het anders zal zijn om de zogenaamde supporters die nu al roepen dat het niets gaat worden met Groningen in Europa de mond gesnoerd zal worden . Als supporter zou ik mij namelijk eens wat meer verdiepen in hoe het werkt in voetballand wonderland waar de UEFA niet minder corrupt is dan de FIFA en  oliebaronnen en voetbalmakelaars de dienst uitmaken. Dan zouden ze weten dat hun ‘cluppie’ gewoon een speelbal is in een wereld waarin Nederland als voetballand helaas een steeds kleinere rol speelt. Dan zouden ze voelen dat hun club niet gebaat is bij een negatieve beoordeling na een oefenduel van serieus formaat. Daar dacht ik dit weekend  dus aan en was daarom verbaasd over de nu al vele negatieve commentaren die in mijn ogen de clubs die Nederland in Europa vertegenwoordigen niet verdienen.