De KNVB moet een besluit durven terugdraaien.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

We zijn in het noorden al met de tweede week van de zomervakantie begonnen wat betekent dat er al een groot aantal voetbalkampen zijn georganiseerd. Dat is namelijk al bijna een traditie aan het worden, in de eerste week van de schoolvakantie is het de week waar het voetballen voor velen centraal staat.
Johan Staal
Op diverse plaatsen in het noorden van Nederland werden er vorige week voetbalkampen georganiseerd voor jeugdige voetballers en voetbalsters. Gasselte, Uithuizen en Norg waren drie plaatsen waar in totaal bijna 300 kinderen genoten van een programma dat hun werd aangeboden door trainers en leiders. Zo waren er in Gasselte 113 kinderen aanwezig op het complex van GKC dat dit jaar alleen verantwoordelijk was voor het te organiseren voetbalkamp. In de 15 jaar hiervoor was de KNVB nog partner van GKC maar de bond besloot er na 2014 mee te stoppen. Het amateurvoetbal moest namelijk drastisch bezuinigen en de heren en dames op de burelen van de grootste sport bond van Nederland vond het wel een goed idee om de KNVB-voetbalkampen van zijn uitgavenlijst te schrappen.
Vorige week was ik een dag op bezoek in Gasselte en zag met eigen ogen de waanzin van deze actie. Een bond die er voor zijn leden zou moeten zijn participeert niet langer in iets waar ze veel kinderen een groot plezier mee doen. Dat is vreemd wanneer je kijkt wat er bij de KNVB aan geld over de balk gegooid wordt als we kijken naar het bedrag wat het ontslag van bondscoach Guus Hiddink gekost heeft. Een oprotpremie voor de bondscoach, een salarisverbetering voor Danny Blind die twee jaar eerder komt dan gepland en een nieuwe assistent in de vorm van Marco van Basten zorgt volgens de media voor een kostenplaatje van ongeveer vier miljoen. Een bedrag waar wel heel erg lang de KNVB-voetbalkampen van ondersteund hadden kunnen worden.
Maar nee de betaalde tak zal nooit bereidt zijn om de amateurtak, waar de muizen bijna dood voor de kast liggen, te steunen zo bleek rond de kandidatuur van Michael van Praag voor het baantje van Sepp Blatter. Een grote farce was deze kandidaatstelling van Michael van Praag en wat ook de amateurtak de nodige euro’s heeft gekost. Maar in Gasselte deden de vrijwilligers van GKC en de kampcoordinatoren, die voor een wel heel bescheiden vergoeding vele uren in het organiseren van Gasselte’15 hadden gestoken, datgene wat de KNVB naliet. Een bond die niets meer zag in wat ooit bekend stond als zijn voetbalkampen waar werkelijk duizenden voetballers en later ook voetbalsters hebben deelgenomen. In Gasselte werd dit jaar gewerkt zoals in andere jaren met dezelfde onderdelen voor de deelnemers die allemaal genoten van wat het voetbalkamp hun bood aan plezier en leermomenten. Zo was daar het kampelftal waar door alle deelnemers reikhalzend naar uit werd gekeken in de hoop dat ze tot de uitverkoren spelers of speelsters zouden behoren. Toen ik het lijstje met genomineerden zag ging ik in gedachten terug naar 45 jaar terug. Ik had toen de eer dat ik het doel mocht verdedigen van het team dat het op mocht nemen tegen een team van leiders en trainers. Een geweldige eer voor iedereen die dat ooit heeft beleeft zo weet ik uit ervaring. Om eerlijk te zijn betwijfel ik of de ‘deskundigen’ die de stekker uit de KNVB-kampen trokken weleens een dagje in een voetbalkamp op bezoek zijn geweest. Dan hadden ze namelijk kunnen zien dat de trainers, leiders, deelnemers en niet te vergeten de vrijwilligers van in dit geval GKC er een fantastische van wisten te maken. Dat zou dan kunnen betekenen dat zich achter hun oren zouden krabben en denken, dit was geen handige actie om de stekker eruit te trekken. Waar een minister-president wel heel gemakkelijk een verkiezingsbelofte aan de kant gooit moet het in Zeist toch mogelijk zijn om ook iets terug te draaien. Ik heb namelijk met eigen ogen gezien dat ‘Gasselte ‘ dat absoluut verdiend.