Competitievervalsing? Ja natuurlijk ! ! !

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat er veel te doen is rond het verplaatsen van de wedstrijden die voor zondag 3 mei op het programma staan hoeft geen betoog. Werkelijk ‘iedereen’ gaat naar de Kuip, kroeg of plein om gezamenlijk de bekerfinale tussen PEC en FC Groningen te bekijken.
Johan Staal
De bekerfinale tussen PEC en FC Groningen die op de één na laatste competitiedag van het amateurvoetbal wordt gespeeld zorgt bij veel clubs voor problemen. Afgelasten mag niet van de KNVB en verplaatsen is alleen toegestaan wanneer alle betrokken verenigingen willen meewerken. In bepaalde klasses is geprobeerd om de duels gezamenlijk te verplaatsen  wat niet gelukt is. Dat is ergens wel logisch als je als degradatiekandidaat weet dat je tegenstander met een ‘feestelftal’ komt dan ruik je kansen om de drie punten op simpele wijze te kunnen veroveren.
Doordat het gelijktijdig verplaatsen in veel gevallen geen kans van slagen had gebeuren er op zondag 3 mei vreemde dingen. Teams die met spelers van lagere teams komen opdraven om als eerste elftal ten strijde te trekken zullen waarschijnlijk met grote cijfers in de pan gehakt worden door een degradatiekandidaat die tot op het bot gemotiveerd is. Maar het kan ook andersom. Dat een team bestaande uit spelers die er bewust voor gekozen hebben om lager te gaan spelen wel even een geintje willen uithalen. Die voor één keer namens hun vereniging wel even een niet meewerkend team de ‘prullenbak’ in willen tikken.
Allemaal zaken die de bond had kunnen voorkomen door het programma in Noord en Oost voor wat betreft het zondagvoetbal een weekend door te schuiven. Want in een tijdperk dat het weekendjeweg.nl een hogere prioriteit heeft dan je favoriete sport bedrijven moet je als KNVB weten wat je kunt verwachten als er op zondag een bekerfinale op het programma staat tussen twee verenigingen die dat niet jaarlijks meemaken. Dat zorgt voor een bepaalde ‘gekte’ omdat er duizenden zijn die dat op speciale wijze willen beleven. Die willen naar Rotterdam, of als dat niet lukt, naar de kroeg om de bekerfinale op een bepaalde wijze te beleven. Dat moet je als KNVB begrijpen en er dus op inspelen. De bond had veel problemen kunnen voorkomen door te luisteren naar de verzoeken die het kreeg om het programma van 3 mei door te schuiven naar een week later. Wat teamleiders/trainers namelijk ook probeerden, een speler die de bekerfinale wil bijwonen gaat ‘gewoon’ naar de Kuip. Dit omdat ze erbij willen zijn wanneer FC Groningen de beker mocht winnen. Iets wat overigens ook voor de zondagvoetballers uit district Oost geldt wat PEC betreft. Er zijn verenigingen die bijna de volledige selectie missen in een wedstrijd die ze tegen een degradatiekandidaat moeten spelen. Dat is leuk voor andere degradatiekandidaten en wat door velen competitievervalsing genoemd wordt. Duels met eindstanden van 0- 15 of meer worden verwacht, wat de bedoeling niet kan zijn. Daarom worden er in vele klassen uitslagen verwacht die echt competitievervalsing betekenen. Terwijl de oplossing zo simpel is. Gooi het hele programma in Noord en Oost er gewoon uit ! !