Een oproep aan ALLE amateurverenigingen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik had zaterdag 28 februari meer ‘geluk’ dan John Panhuizen uit Amsterdam. Waar ik in de wedstrijd De Heracliden-CSVH tien goals te zien kreeg was de Amsterdammer zaterdag negen uur met het openbaar vervoer onderweg voor een wedstrijd die in een door hem verfoeide 0-0 eindigde.

image 2015 03 04

Al bijna dertig jaar reist John Panhuizen uit Amsterdam kris kras door Nederland. Panhuizen bezoekt namelijk alle amateurclubs in Nederland in een uit en thuisduel en is daarom al bijna dertig jaar ieder weekend onderweg . Ik werd door Geert en Mina Dijkhuizen uit Leens op John geattendeerd die de Amsterdammer in Zeerijp hadden getroffen waardoor het volgende interview http://wqd.nl/YKPHA tot stand kwam voor het duel Usquert-Warffum. John Panhuizen ontmoette vervolgens Geert en Mina, wat ook twee fervente voetballiefhebbers van het amateurvoetbal zijn, met enige regelmaat en ieder weekend is er wel even telefonisch contact tussen Amsterdam en Leens. Dat was dit weekend niet anders waarbij John weer een bijzonder verhaal had. De Amsterdammer was zaterdag in totaal negen uur onderweg omdat de treinen in Nederland meer vertraging hadden dan de Amsterdammer kon gebruiken. Panhuizen moest zaterdag in de buurt van Sneek zijn en deed dat via Amsterdam-Leeuwarden-Sneek. Een crime noemde hij dat tegen Geert Dijkhuizen omdat de totale reisduur die dag negen uur betrof. Maar uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Het negen uur reizen was niet het probleem maar de eindstand in het duel Waterpoort Boys-DWP was datgene waardoor John Panhuizen een verre van prettige dag had. Het duel in Sneek eindigde namelijk in 0-0. Een stand waar de Amsterdammer, die absoluut anti-Ajax is, woest over kan worden. Het humeur van John Panhuizen daalt namelijk ver onder nul als een duel in 0-0 eindigt. Waar ik mij in het verleden een keer prima vermaakte met het duel Eenrum-Stȃnfries dat in een brilstand eindigde is dat voor de 62 jarige voetballiefhebber geen thema. Doelpunten maken een duel is een uitspraak waar hij niet van afwijkt. Velen denken anders maar die gaan ook niet ieder weekend op pad om zowel op zaterdag als zondag een duel in het amateurvoetbal te bezoeken. Hoofdklasse, vijfde klasse, derde klasse of topklasse, overal wil John zowel uit of thuis een keer bij een club geweest zijn. Zijn woning, die hij deelt met zijn vader, is een waar museum van attributen die hij in de nu bijna dertig jaar heeft verzameld.
Ik had qua uitslag zaterdag wel met John Panhuizen willen ruilen. Hij voor zijn negen uur een 8-2 en ik een 0-0 voor een uurtje rijden. Niet omdat ik geen liefhebber van doelpunten ben maar omdat dit betekend had dat De Heracliden zijn eerste punt had behaald. Laat een ding duidelijk zijn, CSVH was zaterdag de terechte winnaar in Uithuizermeeden. Maar als iemand negen uur onderweg is en dan een door hem zo verfoeide 0-0 wedstrijd voorgeschoteld krijgt hadden Geert, Mina en ik dat graag anders gezien. Dus daarom een ‘oproep’ aan alle clubs in het amateurvoetbal. Als John Panhuizen uit Amsterdam zich op jullie sportcomplex meldt zorg er voor dat er gescoord wordt. De Amsterdammer zit namelijk met alle plezier negen uur in de trein of bus maar wil dan wel doelpunten zien.