KNVB: Ze leren het nooit ....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisteren was het weer raak. De discussies laaiden weer hoog op. Discussies over het ‘gedrag’ van de KNVB over het wel of niet overgaan tot  een algehele afgelasting.
Johan Staal
Om nu te zeggen dat er gisteren veel duels zijn gespeeld zou de waarheid niet zijn. Wedstrijden op kunstgras konden doorgang vinden maar op echt gras werd maar mondjesmaat gespeeld. Dat zorgde voor veel ongenoegen bij verenigingen die het doemscenario met rasse schreden naderbij zien komen. Nog een natte maand maart en in Heerenveen/Zwolle breekt de pleuris uit. Want in het weekend van 8/9 mei moeten de reguliere competities afgelopen zijn want voor 1 juni moeten ook de nacompetities zijn afgewerkt.

Gisteren was ik aanwezig bij het duel De Heracliden-Drenthina. Een duel in de tweede klasse waar niet echt heel veel toeschouwers op af waren gekomen. De opmerking dat beide ploegen onderin 2J voetballen, mag terecht zijn maar bij aangenamere temperaturen had er zeker weten meer publiek langs de lijn gestaan. In de bestuurskamer van De Heracliden kwam men tot de conclusie dat het starre beleid van de grootste sportbond clubs jaarlijks klauwen aan geld kost. Een paar afgelastingen verder en we worden opgezadeld met doordeweekse wedstrijden. Wedstrijden die gespeeld worden voor anderhalve man en een verdwaald schaap en clubs alleen maar geld kosten. Een kantine omzet wordt er niet neergezet omdat er op een doordeweekse avond normaal gesproken niet nagezeten wordt.

Niemand begreep daarom ook iets van de zoveelste vreemde actie van de KNVB die alles en iedereen in de morgenuren in het Noorden op pad liet gaan terwijl er maar 60 ongelukken zijn gebeurt. En dat alleen omdat de competities op 8/9 mei afgelopen moeten zijn. Steeds weer hoor je de kreet, waarom niet op 1 maart weer beginnen en de competities kleiner maken. Weg met dat geneuzel van dertien of veertien ploegen in een competitie. Gewoon terug naar twaalf zodat je vier speeldagen extra hebt. Net als een beker en inhaalronde in het weekend van 18/ 19 oktober waardoor een groot aantal ploegen niet in actie komt omdat er domweg niets in te halen valt en de meeste al uitgeschakeld zijn in het bekertoernooi.

Criticasters zullen zeggen, de velden moeten ook rust hebben maar waar velen anders over denken. De velden die in januari en februari vertrapt worden herstellen zich namelijk niet echt snel zodat het een club of gemeente aardig wat eurootjes kost om dat allemaal te herstellen. Want ook dat een opmerking die ik gisteren hoorde en waar een vereniging of gemeente niet op zit te wachten.

Wat dat betreft zou de bond wat meer naar zijn leden moeten luisteren want het kan toch geen toeval zijn dat overal waar ik op een sportcomplex kom dezelfde geluiden hoor. Geluiden van dat steeds meer voetbalverenigingen zich hardop afvragen of de KNVB er wel voor zijn leden is of dat men in Heerenveen/Zwolle denkt dat ze daar de wijsheid in pacht hebben.