Dit kan echt niet bij B-junioren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vandaag kwamen er via de sociale media weer de nodige commentaren binnen over het incident in Hoogezand waar een vader en zoon een 64 jarige grensrechter het ziekenhuis insloegen. Een incident dat niet op zichzelf staat in voetballand wonderland.
Johan Staal
Zaterdag was het weer raak op de velden want bij een jeugdwedstrijd tussen C-junioren van Hoogezand en Wildervank sloegen bij een vader en zoon alle stoppen door, wat een 64e jarige vrijwilliger een ziekenhuisbezoek opleverde. Een schandalige actie waar de verbazing steeds minder groot over wordt omdat het al weer heel ‘gewoon’ aan het worden is. Gewoon voor eigen rechter spelen komt namelijk steeds vaker voor, wat het er allemaal niet leuker op maakt voor de scheidsrechters en grensrechters maakt.
Maar hoe erg ik het ook vind dat een grensrechter in elkaar geslagen wordt mijn ‘moment’ waar ik mij dit weekend over verbaasde was iets totaal anders. Iets waar ik mij niet alleen over verbaasde maar wat ik ook nog eens oliedom vond.
Het is algemeen bekend dat er in Nederland geen alcohol verstrekt mag worden aan personen onder de 18 jaar. Iets waar je van alles kan denken maar wat door personen die gestudeerd hebben is bedacht. Die vonden dat een strak plan dat deze wet er kwam en waar iedereen zich aan moet houden. Iets wat natuurlijk niet gebeurt omdat het appeltje dat je bij de dominee uit zijn tuin pikt nu eenmaal lekkerder is dan de gekochte bij de groenteboer. Regels worden er gemaakt om ze te omzeilen hoor je wel eens als kreet en dat zal allemaal zo zijn.
Als vereniging heb je een voorbeeldfunctie in een land waar aan personen onder 18 geen alcohol verstrekt mag worden. Daar worden van alle kanten campagnes op los gelaten om ieder er van bewust te maken van het gebruik van alcohol door personen onder de 18 jaar.
Daarom was ik verbaasd over een foto op facebook waar een B-juniorenteam op uitbundige wijze een overwinning viert. Dat werd gevierd met een ‘kratje’ in de kleedkamer en waar geen spa rood inzat. Een kwalijke zaak denk ik dan, dat er vanuit een vereniging, en waarbij deze club niet de enige zal zijn, gewoon alcohol wordt verstrekt terwijl er voor de kantinevrijwilliger een stevige boete wacht als een controleur op dat moment komt binnenstappen.

Dat is mijn ‘moment’ van het weekend waarbij ik denk dat alle campagnes, blauwe kaarten en al het andere gelul dat er de komende tijd nog gaat komen evenveel uithaalt als dat Seppie Blatter eens uitgelegd wordt dat hij  eens eerlijk moet zijn door toe te geven dat hij de nodige steekpenningen heeft aangenomen.