Wantoestanden rond pasjessysteem maken damesvoetbal belachelijk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Met enige regelmaat besteed  ik via Puurvoetbalonline een artikel over de irritatie die er bij velen in voetballand wonderland heerst over het gebruik, of misbruik, van de  spelerspasjes in het amateurvoetbal. 
Johan Staal
Iedere zaterdag en zondag moet ik weer lachen om het circus rond het controleren van de pasjes bij wedstrijden van teams die uitkomen in de standaardklasses van het amateurvoetbal. Of het zaterdag bij een tweedeklasser is of zondag bij een vijfdeklasser, iedere keer weer wordt de doos met de standaardrituelen weer opengegooid. Een giller van de hoogste orde want laten dat nu net de competities zijn waar nog het minste in wordt gesjoemeld omdat een beetje trainer wel aan informatie kan komen om te weten wie er van de tegenpartij  een gele of rode kaart heeft gekregen en daardoor  voor een volgend duel geschorst is.

Bij standaardteams in het seniorenvoetbal worden er ook geen pasjes 'vergeten' omdat men liever niet voetbalt. Iets wat kortgeleden wel in het damesvoetbal gebeurde . Daar reisde een ploeg 'gewoon' zonder pasjes naar een uitduel in de hoop dat de arbiter niet akkoord zou gaan. Het team kwam maar tot elf speelsters en vreesde een grote nederlaag zodat men hoopte dat de arbiter de juiste regels zou hanteren en het duel op een andere datum, en wanneer het team wel compleet was, gespeeld moest worden. De arbiter, hoe fout kun je zijn , deed dat echter niet. De onpartijdige liet de wedstrijd zonder het controleren van de pasjes  spelen met het risico dat er aan beide kanten speelsters mee konden doen die niet speelgerechtigd waren.

Maar het kan nog gekker in een tak van de KNVB waar de euforie groot is nadat Oranje zich heeft weten te plaatsen voor het WK 2015 in Canada en Nederland een jaar later het EK mag organiseren. Het kan nog gekker in het dames/meisjesvoetbal waar teams steeds kunstmatig in stand worden gehouden. Verenigingen die meerdere team hebben inschrijven maar daar domweg het aantal speelsters niet voor hebben is  al bijna normaal in voetballand wonderland. Dat andere teams daar steeds de dupe van worden doordat ze daardoor weer een zaterdag niet in actie hoeven te komen boeit even niet want 'we' prikken een nieuwe datum en klaar is kees.

Helaas maar waar  maar er komt, en waar de bewijzen er van zijn, een nieuw fenomeen om de hoek kijken. Het fenomeen van, we 'ronselen' een paar speelsters van andere verenigingen die daar voor jongensteam uitkomen om onze damesafdeling te versterken of in stand te houden. Als je een verhaal als dit  hoort kun je het bijna niet  geloven maar na een beetje navragen blijkt het wel te kloppen. Een contactpersoon van club A benadert speelsters van club B om even een competitieduel mee te voetballen. Dit gebeurt uiteraard onder een andere naam die in het damesvoetbal, met een grote kans op zwangere dames, redelijk gemakkelijk te regelen is. Mochten er eventueel  gele of rode kaarten volgen dan is contactpersoon/suikeroom wel genegen om de bijbehorende boete te betalen. Dat zijn de verhalen die de ronde doen en ook bevestigd zijn.

Schandalige acties van lieden die denken dat ze het damesvoetbal hier een goede dienst mee bewijzen. Het tegendeel is echter waar want natuurlijk is dit zo fout als het maar kan zijn. Een speelster die op het veld voor club A uitkomt kan natuurlijk nooit op dezelfde dag, als haar team toevallig vrij is, voor club B uitkomen. Dat bestaat niet en wat ik al tijden roep, het pasjessysteem is zo lek als een mandje!

Een helaas trieste constatering want dit voorval staat niet op zich. Het pasjessysteem deugt van geen kant hoe graag de bond iedereen wil laten geloven dat dit wel het geval is. Ik heb de bewijzen en namen hier maar ga ze de bond niet sturen. Laat de bond, als ze deze voorbeelden serieus nemen, maar contact met mij opnemen maar waar ik vrees dat een deel van de tekst van  het nummer van Boudewijn de Groot, Welterusten meneer de president, iets wordt van,Welterusten KNVB en spoel dat gedrocht van een pasjessysteem maar  snel door je WC!