Van clubiconen blijf je af.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat de sommige zich ’supporter’ van een BVO noemende personen weinig over de historie van het betaald voetbal weten werd dit weekend maar weer eens bevestigd. Het sinds kort voor de Euroborg staande beeld van Tonny van Leeuwen moest namelijk hoognodig beschilderd worden omdat dit weekend FC Groningen tegen Heerenveen op het programma stond.
Johan Staal
Vanmorgen zagen we op Facebook een blauw geschilderd beeld van Tonny van Leeuwen. Het beeld van de beste keeper die er ooit binnen de stadsmuren van Groningen heeft gekeept was opeens een onderdeel in de onderlinge rivaliteit tussen de supporters van Groningen en Heerenveen. Een ludieke actie wordt dat genoemd waar ik echter niets ludieks in kan ontdekken. Net zoals ik niet ludieks kan ontdekken in een actie om het beeld van Abe Lenstra groen/wit te verven of, zoals met het beeld van Coen Moulijn is gebeurd, te bekladden met leuzen.

Een regelrechte schande noem ik zoiets want van clubiconen blijf je met je poten af. Zonder uitzondering zijn dat namelijk mannen die veel voor hun club en het voetbal in Nederland hebben betekend. ‘Coentje’ was een voetballer die door voetballend Nederland als een grootheid werd gezien wat ook gold voor Abe die door velen als een van Nederlands beste voetballers ooit wordt betiteld. Tonny van Leeuwen werd niet alleen in het eigen Oosterpark bejubeld maar werd ook in Amsterdam toegezongen toen hij bijna in zijn eentje GVAV aan een zege tegen Ajax hielp.

Clubiconen moeten gekoesterd worden zoals ze bij de Grolsche Veste doen waar beelden van Sander Bosker en Blaise Nkufo zijn geplaatst. Dat verdienen ze stuk voor stuk en voor de echte voetbalsupporter maakt het niet uit wie de clubicoon is want een echte liefhebber kijkt naar prestaties.

Dat doen deze ‘winterschilders’ niet helaas want velen hebben waarschijnlijk geen idee wat of wie ze lopen te bekladden. Dat weten ze niet omdat dat hun kennis over de historie van het voetbal in Nederland waarschijnlijk even groot is als mijn kennis van wat er zich onder de motorkap van een auto afspeelt.

Van clubiconen blijf je af omdat er zonder deze grootheden niets meer zou zijn geweest waar deze losgeslagen ‘winterschilders’ zich druk om zouden mogen maken. Het zou mooi zijn als men dat eens zou beseffen. Zonder deze clubiconen was er niets meer van een prachtige sport over geweest want als het voetbal over geleverd wordt aan schilderende zich supporter noemende personen vrees ik het ergste.