Sint en Piet zorgden dit weekend voor veel getier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Binnen de KNVB is er enkele maanden geleden in het diepste geheim een werkgroep in het leven geroepen die voor een verbeterde opzet van de diverse competities moet kzorgen. De bond is namelijk een beetje klaar met de grote hoeveelheden aan wedstrijden die er ieder weekend weer ‘afgelast’ worden Vandaag, woensdag 26 november 2014, kwam een uit vijf personen bestaande werkgroep met een eerste rapport naar buiten.
Johan Staal
De werkgroep ’betere opzet voetbalcompetities’ kwam met de volgende verbeterpunten om tot een beter verloop van de competities te komen naar buiten:

-Niet voetballen op de dagen dat Sinterklaas wordt ingehaald
-Een winterstop voor alle senioren veldteams van half november tot half maart.
-Op de feestdagen zoals Pasen Pinksteren en alle koopzondagen in de regio geen amateurwedstrijden meer
-Ik keer in de maand voor alle senioren veldteams een weekend  competitievrij.
-Alle veldteams mogen daarnaast voor en na de winterstop een wedstrijddag naar keuze invullen wanneer men van een vrij weekend willen genieten.
-Mochten de openingstijden van  meubelboulevards, pretparken of bioscopen problemen geven mag er gewoon naar een ander tijdstip uitgeweken worden.
-Zijn er dan nog problemen die opgelost moeten worden kan een club altijd contact opnemen met de consul om te kijken of het veld misschien niet als onbespeelbaar aangemerkt mag worden.
Al het hier bovenstaande is natuurlijk pure onzin maar zo werkt het helaas in de praktijk wel. Wat werd er in het achter ons liggend weekend wat gescholden door voetballers die al voor de vierde week op rij niet hoefden te spelen. Twee keer een tegenstander met een tekort aan spelers, een vrij weekend en weer een tegenstander die geen elf spelers binnen de lijnen konden brengen zorgde voor het nodige ‘gevloek’ bij diegene die wel graag wilde voetballen. De laatste opmerking, bij diegene die wel graag wil voetballen is nu precies die waar het knelt. Het afzeggen van wedstrijden, een andere aanvangstijd ‘bedingen’, of het inkorten van duels, hoe zoet kun je marsepein eten denk ik eerlijk gezegd. Hoe haal je het in je hoofd om als seniorenteam een verzoek in te dienen of er in plaats van twee keer drie kwartier ook twee keer een half uur met een wel hele korte rust gevoetbald kan worden. Dat alleen maar omdat er toevallig spelers zijn die een seizoenkaart van FC Groningen hebben. Een FC Groningen dat die zondag toevallig net om half een moet spelen tegen PSV. Dat is dan pech wat degene ook heeft die toevallig moet werken in waar dan ook en liever had dat het duel om 16. 45 uur omdat zijn diens er om 15.30 uur opzat. Of een ploeg die even ‘bijdehand’ doet en net even het meest onervaren bestuurslid van de tegenpartij opbelt of het duel van 14.00 uur ook om 14.30 uur mag beginnen. Dat omdat het vlaggenschip van de vereniging over onvoldoende spelers beschikt.
Gek werden veel voetballers van het feit dat een van hun teamgenoten Sinterklaas of Piet was of met zijn kroost naar het feest moest waarbij ik mij bij de laatste optie nog wel iets kan voorstellen want we hebben ook damesvoetbal in Nederland.

Alle gekheid op een stokje, het loopt de spuigaten uit als we praten over het afzeggen van wedstrijden in de lagere regionen van het amateurvoetbal. Iedereen doet maar wat waren de woorden die er zaterdag en zondag veelvuldig op de velden te horen waren. En inderdaad, daar zit een grote kern van waarheid in. Wedstrijdsecretariaten moeten zich in allerlei bochten wringen om wedstrijden te verzetten ten gunste van voetballers en voetbalsters die op de dagen dat het hen uitkomt om het hardste roepen wat voor een prachtige sport het voetballen toch is.