FC Groningen toont maatschappelijke betrokkenheid ..of toch niet?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vorige week las ik in een artikel dat FC Groningen de stichting Kids United, waar kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking kunnen voetballen, een bedrag van 1500. euro had geschonken. Een mooi bedrag dat ik de stichting van harte gun. Het bedrag was de recette van het duel Be Quick-FC Groningen die in de interlandperiode, waarin ook bij Groningen diverse spelers naar elders waren afgereisd, op de Esserberg werd gespeeld. Een mooi gebaar van de eredivisieclub die daar zijn maatschappelijke betrokkenheid mee liet zien.
Johan Staal
In het voorjaar van 2014 kwamen er opeens mooie geluiden uit Leens. FC LEO had het plan om een G-team te starten. Een prachtig initiatief wat door alle leden van de vierdeklasser breed gedragen werd. Op het eigen Open Air-toernooi werd het G-team voorgesteld aan de rest van de vereniging en ze werden met open armen ontvangen. Enkele weken geleden kwamen de geluiden naar buiten dat er in de gemeente Eemsmond vergaande plannen zijn om ook een G-team te starten. Corenos, De Heracliden, Noordpool, Warffum en ZEC zijn gezamenlijk van plan om de voetballers met een beperking in de gemeente Eemsmond ook de ruimte te geven om te voetballen. Ook dat mag als een prachtig initiatief gezien worden wat ook geldt voor de activiteiten  in Hoogezand waar HS’88 al ruim 15 jaar op dit gebied actief is.

Hoe ik Kids United deze 1500. euro ook gun, ik had toch zoiets van, hadden HS’88, Corenos, De Heracliden, Noordpool, ZEC en FC LEO ook niet een beetje van dit bedrag mogen profiteren. Alle vijf de clubs zijn lid van het Amateurconvenant die FC Groningen de amateurverenigingen in de regio heeft aangeboden. Een Amateurconvenant waar de verenigingen met behulp van hun ‘grote broer’  voordeel mee kunnen doen.

Uit betrouwbare bron weet ik dat er de nodige extra kosten zijn als je een G-team aan je club wilt toevoegen. Dan moeten we denken aan extra vervoerskosten die club of clubs moeten oplossen. Dat vergt uiteraard de nodige creativiteit van de personen die binnen de amateurclubs verantwoordelijk zijn voor het G-voetbal. Creativiteit om de nodige euro’s binnen te krijgen om te zorgen dat iedereen die graag wil voetballen ook daadwerkelijk kan voetballen.

Daarom durf ik wel te zeggen dat FC Groningen een mooie kans gemist heeft om zijn maatschappelijke betrokkenheid nog meer te tonen. De komende weken vechten Sint en zijn Pieten en de Kerstman met rendier Rudolf weer hele gevechten uit om bij  iedereen wat in zijn  schoen, laars of onder de kerstboom te leggen. Dat is een nobel streven want het staat inderdaad een beetje raar als in een klas van dertig kinderen er maar eentje met cadeautjes overladen wordt. Maar laat dat laatste nu net datgene zijn wat ik voelde toen ik het artikel over de maatschappelijke betrokkenheid van FC Groningen las waarbij er een het cadeautje mag uitpakken en de anderen mogen toekijken.