De schele verneukt de blinde en andersom

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanmorgen las ik op Twitter de tweet, het nadeel van een inhaalweekend is dat je niet tegen je ‘eigen’ tegenstander speelt. Een tweet waar ik om moest lachen. Ik moest lachen omdat wat ik las op Puurvoetbalonline al talloze keren voorbij is gekomen.
Johan Staal
Dat het in de lagere regionen van het amateurvoetbal qua ‘afgelastingen’ een losgeslagen bende is mag algemeen bekend zijn. Als liefhebber van het amateurvoetbal heb je het idee dat je een abonnement op Fox hebt. Je kunt namelijk op bijna alle dagen van de week wel ergens een wedstrijd ontdekken. Wedstrijden die op zaterdag niet gespeeld kunnen worden omdat de actie om vier seniorenteams in te schrijven iets teveel van het goede is geweest worden moeiteloos verplaatst naar welke avond dan ook. Zondagteams aanvullen met spelers die op de zaterdag in de A-categorie uitkomen is al bijna standaard zodat de opmerking op twitter, het nadeel van een inhaalweekend is dat je niet tegen je ‘eigen’ tegenstander speelt, wat dat betreft weer wel een logische is.

Door het extreem zachte weer en de weinige millimeters regenwater had er tot en met zaterdag 15 november nog geen reguliere afgelasting plaatsgevonden. Dat betekende dat alle wedstrijden die zaterdag in de lagere regionen van het amateurvoetbal werden gespeeld eerder op verzoek van een van de ploegen was afgelast. Afgelast omdat team A of B op geen team in het veld kon brengen en er een andere datum geprikt moest worden. Iets wat, maar dat mag je bijna niet meer zeggen, vroeger ondenkbaar was. Vroeger werden inhaaldagen gebruikt voor dat waar ze voor bedoeld waren, als de inhaaldagen voor de duels die door slechte veldomstandigheden eerder in het seizoen waren afgelast.

Dat is tegenwoordig allemaal anders en daarom begreep ik de tweet ook niet. Sterker nog ik wilde het niet eens begrijpen omdat ik het een beetje een ‘de pot verwijt de ketel’-verhaal vond. Je tegenstander verwijten dat het met een versterkt team komt en je op een stevige nederlaag getrakteerd wordt is namelijk een beetje hypocriet. Mijn bezoeken aan de diverse sportcomplexen doen mij dingen zien waar ik van denk, als we het over een vorm van competitievervalsing hebben….

Dat is namelijk wat je met regelmaat ziet, spelers die in teams ronddartelen waar ze qua kwaliteit niet in thuishoren en volgend de reglementen niet eens in mogen spelen. Maar met een pasjessysteem dat even betrouwbaar is als de FIFA in het gebeuren rond de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Quatar wordt er door iedereen maar wat aangerommeld. Dus wat dat betreft is de uitdrukking ‘de schele verneukt de blinde’ wel van toepassing op alle fratsen die zich in de onderste regionen van het amateurvoetbal afspelen. Fratsen die de ene week door partij A  en de andere week door B worden toegepast omdat negentig procent van de clubs simpelweg een te groot aantal seniorenteams hebben ingeschreven om die op de zaterdag of zondag in actie te laten komen.