Binnenkort krijgt de eerste "Jas" een stadionverbod

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een gesprek met Lukas van der Wal van www.boerenmacht.nl zorgde voor onderstaande column die op Boerenmacht werd geplaats. Een column over de ‘jassen’, zoals ik de stewards bij een BVO noem, waarbij sommige zich gedragen alsof ze meer macht hebben dan welke hoofdcommissaris van de politie dan ook.
Johan Staal
Opeens viel mij het groot aantal commentaren op Facebook richting het gedrag van de stewards van PEC Zwolle op. Commentaren die er niet om de hete brij heen draaiden. Commentaren ook waar ik eerlijk gezegd niet eens verbaasd over was. Maar laten we één ding echter direct even duidelijk stellen, er zijn veel stewards waar niets mis mee is maar er zijn er bij, die per direct een stadionverbod moeten krijgen!

Begin met een zekere Roy Bouten niet over de RODA-stewards want een tweetal jaren na dato zal hij nog woest worden. Stoere RODA-stewards die een jochie van tien jaar jong een Ajax-sjaal afpakten omdat hij als fan van de Amsterdammers in het stadion van RODA stond te juichen. Ooit maakte ik het mee toen de 10 jarige Saskia in de Alkmaarderhout stond te juichen toen Martin Drent de 1-0 voor Groningen tegen AZ scoorde. Ik zag, en vergeef mij de woorden, een "vetklep" van een steward al kijken wat "die oproerkraaier" stond te doen. Er werd zelfs aanstalten gemaakt om tot actie over te gaan, wat men aan die "vetklep" - wat mij betreft toen had mogen doen....

Dat liep gelukkig met een sisser af wat een groot aantal jaren geleden in het Oosterpark Stadion anders was. Het was in de periode ’79-80 dat Sammy Morgan voor FC Groningen voetbalde. Morgan was echter een keer geschorst of geblesseerd en moest dus genoegen nemen met een plaats op de tribune. Voor dat duel, wie de tegenstander was weet ik niet meer, had ik ook een kaart op de hoofdtribune waardoor ik ooggetuige was van hoe dom een steward kan zijn. Sammy kwam rustig aanlopen en stapt de hoofdtribune op waar hij door een "jas" werd tegengehouden met de opmerking, "woar is dien koart". De Noord-Ier keek "de jas" aan en wilde verder lopen. "De jas" deed een stap zijwaarts, versperde Morgan de weg en herhaalde zijn vraag nog een keer, "woar is dien koart"!!! Toen werd Sammy Morgan boos. Niet een klein beetje boos maar echt des duivels. Hij schold "de jas" helemaal aan flarden en de fucking dit en de fucking dat galmden door het stadion. Iedereen schreeuwde naar "de jas" dat hij normaal moest doen en zijn huiswerk beter moest maken. Eén opmerking die er toen gemaakt werd was dodelijk. "Als je de spelers van ons eigen niet kent, heb ik liever dat je weer terug naar je koeienstal gaat.”

Daar moest ik aan denken toen ik de ophef las over de stewards van PEC. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb niets met grapjassen die denken dat een gekleurde jas hun meer macht geeft dan waar een hoofdcommissaris van de politie jaloers op zou zijn. Maar ik weet ook dat supporters zich soms gedragen alsof de wereld alleen om hun draait. Die denken dat alles wat zijn doen rechtstreeks uit de Bijbel komt. Dat is een foute gedachte want nog te vaak, kijk naar het achter ons liggend weekend, gebeurt het dat een stelletje idioten uit - in dit geval Amsterdam in Zwolle "tikkertje" willen spelen met een stelletje mafkezen wat zich supporter van PEC Zwolle noemt.

Maar dat de "jassen" de echte voetballiefhebber soms het bloed onder de nagels weghalen begrijp ik volkomen. Dat dit voor velen een reden is om niet meer naar een stadion te gaan snap ik helemaal. Je zult maar door een dergelijke "jas" onheus bejegend worden en jij hem datgene zou toewensen wat de "Jassen" in Zwolle de meegereisde supporters zaterdagavond toewensten. "Jassen" die notabene het lef hadden om iemand de verschrikkelijke ziekte toe te wensen. Hoe schandalig kun je je als Steward gedragen - waarbij ik mij hardop afvraag hoelang het nog duurt, voordat er een club de moed heeft om eens een "Jas" een stadionverbod te geven. Want om eerlijk te zijn, er zijn er bij die hier openlijk naar solliciteren.