SV Bedum-zondag 1: Het einde van een zondagvoetbalbolwerk?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zondag op weg naar het duel Kloosterburen- Farmsum liet ik mijn gedachten eens gaan over het zondagvoetbal in onze regio. Kloosterburen, Warffum, Eenrum, Hunsingo SV Bedum spelen nog op zondag in de standaardklasse waarbij ik mij afvroeg hoelang dat in Bedum nog zou duren.
Johan Staal
Daar dacht ik dus aan toen ik gisteren onderweg was naar Kloosterburen waar het zondagvoetbal springlevend is dankzij een sponsorplan dat zijn weerga bijna niet kent. Datzelfde kunnen we, op sportief gebied, van Eenrum en Hunsingo zeggen. De Winsumers spelen voor het tweede achtereenvolgende jaar in de derde klasse en Eenrum promoveerde via de nacompetitie naar de vierde klasse. In Warffum had men de pech dat er deze zomer een groot aantal spelers naar elders vertrokken of helemaal stopten. Voor alle verenigingen is zoiets jammer te noemen waar ze in Bedum ook alles vanaf weten. In Bedum vertrokken deze zomer twaalf selectiespelers wat door geen enkele ploeg is op te vangen. Dan ben je een zinkend schip dat niet meer te redden valt.

Als je dit soort berichten hoort dan gaan je gedachten weleens terug naar de tijden van vroeger. Dan komen namen als Wim Heemstra, Derk Bleeker, Jeroen en Michel Korpershoek, Rinie en Martin Jurna, Eddie Buisman, Wim Helder en Abel en Egbert Darwinkel voorbij waar nog tientallen namen aan toe te voegen zijn. Voetballers die het zondagvoetbal in Bedum tot grote hoogte stuwden, de tweede klasse, waar nu helaas niets meer van over is. Veel zondagclubs zijn verdwenen. Verenigingen waar nog steeds met ontzag over wordt gesproken zoals gistermiddag in de kantine van Kloosterburen. Oud-voorzitter Geert Timmer was daar als gastheer aanwezig. De oud-voorzitter van Kloosterburen was in zijn actieve periode een van de spelers van het zondagteam van Zeester. Een team dat door velen nog steeds als het beste team ooit uit de historie van Zeester wordt gezien. Het gesprek met Geert Timmer en elftalleider Jan Groothof van Farmsum kwam op het zondagvoetbal in de provincie en alle drie kwamen we tot de conclusie dat het eeuwig zonde is dat het zondagvoetbal een zachte dood tegemoet gaat. Namen van clubs als Appingedam, Neptunia, Noordpool en ook Bedum passeerden de revue waar iedereen het jammer van vond dat ze ondertussen, en in het geval van Bedum bijna, uit het zondagvoetbal zijn verdwenen. Nog zie ik de foto van een aantal jaren geleden van de kraker Noordpool-Hunsingo op een regenachtige zondag. Een foto met een volgepakte tribune bij een amateurwedstrijd, waar zijn die tijden gebleven.

Ontegenzeggelijk heeft het aanbod van voetbalwedstrijden via de diverse tv-kanalen zijn weerslag op het zondagvoetbal. Iets waar het zaterdagvoetbal dankbaar voor mag zijn: dat er zaterdagmiddag bijna nooit een live duel wordt uitgezonden. Dat heeft zeker invloed op de animo voor voetballen op zondag. Verder wordt het stappatroon als een oorzaak gezien waar ik dan van denk, zouden de spelers van toen serieuzer zijn geweest dan de generatie van nu. Een enkeling misschien wel maar ik weet wel een paar bij wie een stapavond op zaterdagavond gewoon door ging. Wedstrijd of geen wedstrijd op zondag.

Een zachte dood werd er gezegd maar waar in Eenrum, Kloosterburen en hopelijk ook in Warffum en Bedum nog geen sprake van is. Geen zondagvoetbal op het Hogeland. Aan een dergelijk scenario wil je als liefhebber van het zondagvoetbal niet eens denken. Gelukkig denken ze daar in Eenrum, Kloosterburen en Warffum precies eender over. De geelhemden hebben door een groot verloop in de zomer het nu misschien even moeilijk maar ik zie Warffum zich wel weer terugvechten. Iets wat ik, en met mij meer, wat minder bij SV Bedum zie gebeuren omdat alles en iedereen er dan wel achter moet staan.

In Eenrum en Kloosterburen en Warffum heeft men geen zaterdagteam en dat is bewust. Kloosterburen-voorzitter Ron Bolt was enkele weken geleden helder. ‘ Als een senior op zaterdag wil voetballen, moet hij niet bij ons zijn.” Dat geldt ook voor Eenrum maar hoe Warffum daar over denkt zal ik zondag, als ik bij het duel Warffum-Tynaarlo ben, eens vragen.

Toen Bedum en CVVB fuseerden speelde de CVVB in de eerste en Bedum in de vierde klasse. Iets waar sinds de fusie nog niets in is veranderd. Daar hoeft in principe ook niets in te veranderen, mits je beide afdelingen maar wel serieus neemt. Als je veel op de velden komt hoor je ook veel. Dan hoor je dat sommigen daar hun vraagtekens bijzetten of de zondagtak in Bedum wel dezelfde faciliteiten als de zaterdagtak krijgt.

Daar kan en wil ik geen mening over geven maar wel was de mening van iedereen in Kloosterburen dat een fusie bijna nooit voor een impuls op sportief gebied zorgt. Daar waren allen het unaniem over eens want er moest echt gezocht worden waar dat wel het geval was geweest.

 Maar de wedstrijd naderde en we kwamen tot een gezamenlijke conclusie. Het zou verschrikkelijk jammer zijn wanneer het zondagvoetbal in Bedum zou verdwijnen. Laten we optimistisch zijn en zien dat Kloosterburen volgend seizoen weer in de vierde klasse terugkeert. Dan zijn duels tussen SV Bedum, Kloosterburen en Eenrum voor de voetballiefhebber op het Hogeland toch vele malen leuker dan wedstrijden, en met alle respect voor de drie verenigingen, tegen ploegen als Bellingwolde, ASVB of BATO.