Dit mag dertig jaar later ook geen probleem zijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Er liggen vele verhalen, nieuwtjes en mooie momenten op de diverse sportcomplexen verstopt. Nieuwtjes, verhalen, momenten of iets waar je van denkt, daar moet aandacht aan besteed worden.
Johan Staal
Dat het pasjessysteem in de lagere regionen van het amateurvoetbal een complete mislukking is hoeft niemand ons te vertellen. Die keren dat er een controle plaats vindt zijn bijna even zeldzaam als een zege van Nederlandse ploeg in Europa. Dat het een mislukking is biedt  echter ook voordelen als je een jonge voetbalster graag wilt laten spelen in een team waar ze qua leeftijd niet in mag spelen.

Het bovenstaande deed mij terug denken aan augustus 1985. In dat jaar begon ik als trainer bij de dames van Zeester. Een team wat door het vertrek van een aantal speelsters wel wat ‘vers bloed’ kon gebruiken. Op dat moment liep bij Zeester een 14 jarige voetbalster die aardig kon voetballen. Een talentvolle voetbalster die prima in het team zou passen. Na overleg met de ouders werd de Ulrumse overgeheveld naar de senioren. Direct vanaf het begin was het een van de eerste speelsters die ik op het wedstrijdformulier schreef. Niet omdat ik dat deed omdat ze 14 was maar simpelweg omdat het een enorm talent was. Iets wat ze zelf nooit heeft erkend maar waar ik bijna dertig jaar later nog precies zo over denk.

Daar moest ik aan denken toen ik het verhaal hoorde dat zoiets nu totaal uit den boze is. Talentvolle meiden mogen niet bij de senioren voetballen als ze na 1996 zijn geboren. Talentvolle speelsters van 14 jaar mogen niet uitkomen voor de senioren omdat ze na 1996 geboren zijn. Hoe kun je het bedenken in een periode dat het damesvoetbal weliswaar een vlucht neemt maar wat niet betekent dat alle verenigingen bij de damesafdeling alle categorieën bezet hebben. Er zijn voldoende verenigingen die blij zijn dat ze een team kunnen formeren waarbij de inbreng van jeugdige talenten zeer welkom is. De regelgeving wat de leeftijden betreft is verrassend te noemen en staat haaks op de ‘promotietour’ die binnenkort door de KNVB georganiseerd wordt. Want de bond omhelst het enige project wat ze nog een beetje aanzien geeft in Europa als iets wat als een reddingsboei voor drenkeling gezien mag worden.

Maar ondertussen moeten vooral de kleinere verenigingen de mazen in het net zoeken om een damesteam in stand te houden. Die moeten het pasjessysteem omzeilen om meer dan elf leden aan boord te houden wat gemiddeld toch meer dan 1000 euro aan contributie is. Een vreemde zaak waarbij de bond halsstarrig bleef en weigerde aan het verzoek, jongere speelsters aan de damesselectie toevoegen, te voldoen. Het argument zal daarbij zijn dat het fysiek niet kan want iets anders kan ik niet bedenken. Iets waar ik van denk, laat dat lekker aan trainers, bestuur en ouders over en bemoei je daar als bond niet mee. Bijna dertig jaar geleden werkte dat namelijk prima en dan hoeft het ook tegenwoordig geen probleem te zijn.