Pasjessysteem: De KNVB laat zich ieder weekend weer belazeren.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds 3 december 2012, toen Richard Nieuwenhuizen aan zijn verwondingen overleed nadat hij als grensrechter was geschopt en geslagen, is het allemaal een stuk beter geworden in voetballand wonderland.
johan20staal20puurvoetbalonline
Sinds drie december 2012 is het een oase van rust op de meeste sportcomplexen in Nederland. Het aantal molestaties loopt fors terug en de pasjescontrole loopt precies zoals de KNVB dat graag wil. Er wordt gecontroleerd op een manier zoals er gebeurt in landen als bijvoorbeeld Gambia. Minutieus wordt je hoofd daar vergeleken met de foto in je paspoort waarbij de twee militairen je bijna het angstzweet laten uitbreken. Angstzweet omdat hun dreigende blik niet veel goeds voorspelt maar tot je grote opluchting zie je dat rondom je heen steeds meer medepassagiers deze beproeving moeten doorstaan.

Dat zie ik ook steeds meer op de amateurvelden gebeuren. Een controle die zijn weerga niet kent. Er wordt messcherp gecontroleerd. De bond wil af van het gesodemieter dat er spelers in teams lopen die daar niet in horen te spelen. De bond wil het niet meer hebben dat er spelers uit de A-categorie de volgende dag rustig in de B-categorie mee lopen te ballen. De KNVB denkt dat het bandje met respect en alle andere acties de ogen van verenigingen, spelers en scheidsrechter geopend heeft. Toestanden zoals op 3 december 2012 willen we niet weer schreeuwden de bobo’s in koor en verdomd, voetballand wonderland werd wakker…..

Althans dat denken de heren en dames bobo’s want weer maakte de bond een grove fout en droomt men lekker verder. Het pasjessysteem is zo lek als een mandje zonder bodem want de bond wordt aan alle kanten, platgezegd, verneukt waar het bijstaat. Teams worden gewoon kunstmatig in leven gehouden doordat clubs precies dat doen wat de bond niet wil en dat is het hele zootje in welk districtsbureau besodemieteren. Deze week hoorde ik een bijzonder verhaal van een zaalvoetbalcoach. De tegenstander had zes spelers op het papier staan waar in de rust ‘opeens’ twee bijkwamen. Er werd niets aan het formulier toegevoegd maar de spelers deden wel mee. Toen er een opmerking richting coach en ook de scheidsrechter werd gemaakt was het antwoord, jullie hebben voor de wedstrijd getekend dus zijn akkoord. Vooraf tekenen voor iets wat later gebeurt? Je tekent toch ook maanden van te voren je trouwakte niet .

Sportlink werd enige tijd geleden aangekondigd als het systeem wat voetballend Nederland zou doen verbazen. Dat is volledig uitgekomen want als je het over een fraudegevoelig systeem hebt dan is dat Sportlink wel. In lagere teams op de zondag lopen spelers te ballen die zaterdag in een eerste elftal spelen. Sterker nog, er zijn spelers die op zaterdag voor een vereniging uitkomen en zondag vrolijk bij een andere club in een vriendenteam rondhobbelen. Let wel, van mij mag iedere voetballer op allebei de weekenddagen voetballen maar maak het dan voor iedereen duidelijk. Ben je lid van een club dan mag je voor zowel de zaterdag- als de zondagafdeling is dan een stelling die de bond zou kunnen innemen.

Als je veel op de velden komt dan hoor en zie je genoeg. Dan zie je dingen gebeuren die stinken naar pure competitievervalsing maar waar de bond geen weet van heeft. Het is niet vreemd dat de bond daar geen weet van heeft want een KNVB-bobo bij een amateurwedstrijd in de lagere regionen van het amateurvoetbal is even zeldzaam als gras op Alaska.