E2/3-junioren moeten in competitieverband niet tegen ‘hun grote broer ’spelen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Binnen het jeugdvoetbal is de indeling van de jeugdteams vaak een groot probleem. Ploegen worden of te zwaar of te gemakkelijk ingedeeld zodat duels met uitslagen van boven de 20-0 nog regelmatig voorkomen.
image-2014-07-29 1
Dat te zwaar of te gemakkelijk worden ingedeeld is iets waar de schuld in eerste instantie niet bij de KNVB ligt. Wel een beetje en waar ik straks op terugkom. De clubs zijn er vaak mede debet aan dat een team te zwaar ingedeeld wordt. Als een team bij de D-junioren in de competitie als murw geslagen bokser door de ring is geslagen weet je dat dit twee jaar later bij de C-junioren weer gaat gebeuren. Dat weet je omdat in alle dorpen en steden de spelers van toen ook twee jaar ouder zijn geworden.

Er zijn er verenigingen in overvloede die koketteren met een jeugdafdeling waar de selectieteams op een zo hoog mogelijk niveau moeten spelen. Deze ambitie alleen maar te waarderen maar is dat ook reëel. Is het reëel dat er gedacht wordt, wat twee jaar geleden niet goed ging zal nu vast een stuk beter gaan. Die gedachte is eigenlijk dat je als jeugdbestuur/jeugdtrainers je kop in het zand steekt. Je namelijk in je hart wel beter als beleidsbepaler. Dat ben je als jeugdtrainer en jeugdbestuur/technische commissie namelijk. Degene die bepaalt welke koers de jeugdafdeling en teams individueel gaan varen. Dat zijn ook de mensen die moeten weten, hoe staat een team er qua sterkte/zwakte voor. Wat zou goed zijn voor dit team. In de hoofdklasse of toch liever eerste klasse. De eerste optie strookt met het clubbeleid, alle jeugdselecties zo hoog mogelijk voetballen. De tweede optie is er echter een die mij persoonlijk meer aanspreekt.

Ik zou namelijk kiezen een optie waarbij het team en de spelers beter zouden worden. Die worden er namelijk niet beter van dat ze alleen maar in de verdediging gedrukt worden waarbij het wegrossen van de bal als belangrijkste taak geldt. Ik zou dan liever een klasse lager voetballen waarbij het team ook de kansen kreeg om dat uit te voeren waar het voetballen ooit voor bedacht is, het maken van doelpunten. Dat is namelijk waar je een wedstrijd mee wint, het scoren van doelpunten.

Qua indeling zijn er ook andere problemen waar de KNVB wel wat aan kan doen. De bond zou eens wat minder ‘rukzichloos’ moeten indelen. Daar bedoel ik mee dat er op de burelen van de bond meer nagedacht moet worden over in welke competitie inproppen. Een volger van het jeugdvoetbal weet een E2 en soms een E3-team zijn eerstejaars E-junioren aangevuld misschien met spelertjes die nog in de F-pupillen mogen voetballen. Die worden als speler hoger ingedeeld omdat zoiets voor zijn ontwikkeling beter is. Dan moet je als KNVB in mijn beleving proberen te voorkomen dat dit soort teams tegenover een E1komt te staan. Dan loopt een E3 en een E2-team namelijk achter de feiten aan en krijg je uitslagen die je liever niet wilt zien. Het moet toch mogelijk zijn om tot een competitie met louter E2 en E3 teams. Dat het niet gebeurt zoals de E2 van SV Bedum nu overkomen is. De ploeg van trainer Gert-Jan Hageman zit daar niet op te wachten wat volstrekt begrijpelijk is. ‘Ik hoop dat het nog lukt om ons ergens anders ingedeeld te krijgen”, vertelt Gertjan Hageman. ‘We komen tegen tweede jaars E-junioren fysiek tekort. Dat betekent dat je niet meer aan het voetballen toekomt. Persoonlijk vind ik dat jammer omdat je daar op de trainingen wel nadrukkelijk mee bezig bent. Spelers individueel en als team.”

Gertjan Hageman heeft inderdaad een punt want een eerste jaars E-junior is negen jaar terwijl een tweede jaars E-junior 11jaar kan zijn. Dat is in het jeugdvoetbal een enorm verschil. Dat zorgt er daarom ook vaak voor dat twee spelers van die leeftijd het verschil maken. Daarom, E2/3-junioren moeten in competitieverband niet tegen ‘hun grote broer ’spelen maar in een klasse met leeftijdsgenoten. Dat geeft namelijk een beter beeld van hoe je er als jeugdafdeling voor staat dan dat er maar wat ‘aangemodderd’ wordt.