Dichtdraaien subsidiekraan ook voordelen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De kop ‘Amateurs draaien zelf voor de kosten op’ is er een die vraagtekens oproept. Waar de draait de amateur voor op. Zijn dat kosten voor de scheidsrechter die komt fluiten of wordt de subsidiekraan door de gemeenten definitief dichtgedraaid en wordt het privatiseren.
image-2014-07-29 1
Amateurs draaien zelf voor de kosten op betekent helaas wat anders. Het betekent dat amateurclubs waarschijnlijk de rekening gepresenteerd krijgen van alle nog lopende acties waar de KNVB bij betrokken is. Dat vertelde Henny Ardesch als ambassadeur van Topsporters in Bedrijf. De amateurtak van de bond ontving subsidies voor allerlei projecten waar men zich mee bezighoudt maar dat is nu voorbij als we de woorden van de oud-doelman van onder andere FC Twente mogen geloven. Een aantal projecten waar de amateursectie van de KNVB aan deelneemt worden straks niet meer gesubsidieerd. Ergens is dat jammer maar zoals Johan Cruyff ooit zei, ieder nadeel heeft ook een voordeel. Het voordeel is dat de amateurclubs nu niet meer ‘lastig’ gevallen wordt met acties waar sommigen van denken, is dit nu nodig. Zet deze actie wel zoden aan de dijk. We hebben: ‘Zonder respect geen voetbal’ gehad en iedereen roept wel dat het geweld op de velden minder is geworden maar er zijn er genoeg die dat betwijfelen. Net als de nieuwe actie die we binnenkort welkom mogen heten. Er De actie met een nieuwe kaart die de kleur blauw krijgt. De blauwe kaart wordt uitgereikt aan een ploeg die zich heeft gedragen zoals een voetballer en voetbalster zich behoren te gedragen. Een project waar de nodige reclame voor is gemaakt waar in district West een ‘pilot’ mee is gedraaid. Al dat soort ‘grappen’ kosten geld of gaan geld kosten want stel dat het project toch doorgaat zijn de clubs straks ‘ veroordeeld’ om het te blijven doen. Want als het F-juniorenteam nu beloond wordt voor zijn goed gedrag wil het dat in maart 2015 ook. Dan moet er aan deze ‘blauwe kaart-actie’ wel een prijs hangen want zonder het winnen van een prijs is project bijvoorbaat tot mislukken gedoemd.

Het is precies als met de rare belspelletjes op radio en TV. Het gaat nergens over maar hele volksstammen zijn er blij mee. Zo zal het ook gaan met de acties die er nog lopen maar waar de KNVB straks zijn handen van af gaat trekken. Iets wat je niet verbaast als je de papieren versie van de Voetbal International van zijn plastic verpakking ontdoet. In de VI van deze week stond een onthullend artikel over de daadkracht of beter gezegd, de lamlendigheid van de bond om problemen op te lozen. Matchfixing, de idioterie rond Vitesse, omkooppraktijken alles kwam voorbij. Maar wat deed de bond, eigenlijk helemaal niets. De KNVB keek er na en dacht van, niet doen. Niet mee bemoeien want dat levert werk op. Dat is precies eender in het amateurvoetbal. Iemand bedenkt wat, krijgt een paar dat weten dat de bal met veter is vervangen door een modern exemplaar mee en het spel is op de wagen. Opeens hebben we weer een nieuw project. Na een tijdje wordt de animo minder want het ‘nieuwe is er een beetje af. Wat dat betreft vergelijk ik dit soort acties met een opschrijfblok. Een opschrijfblok dat je als verslaggever mee naar sportevenementen neemt. Als het blokje nieuw is schrijf je er met veel plezier je aantekeningen op. Zitten er echter nog ongeveer tien velletjes in wordt dat minder. Dan vervang je de oude voor een nieuwe en het oude gooi je aan de kant. Daarom heeft het dichtdraaien van de subsidiekraan ook voordelen. Op deze wijze worden clubs niet ‘gedwongen’ om mee te doen aan acties die de eindstreep niet halen. En de blauwe kaart…. Dat project is waarschijnlijk al gestopt voordat het ‘circus’ daadwerkelijk is losgebarsten.