'Jullie moeten schijt aan Pelikaan S hebben'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het seizoen 2014-2015 wordt in de eredivisie geen seizoen waar lang over gesproken gaat worden. Ajax behaalt zijn vijfde achtereenvolgende landstitel en de rest speelt voor een plaatsje in welke nacompetitie dan ook.
image-2014-07-29 1
Het seizoen 20 14-20 15 wordt een seizoen waarin de zeventien overige ploegen zich op voorhand neerleggen bij de suprematie van landskampioen Ajax. De Amsterdammers hebben een ‘godsvermogen’ geïnvesteerd in de A-selectie wat de concurrenten geestelijk al op een onoverbrugbare achterstand gezet.

In het seizoen 20 13-20 14 speelde het naar de vierde klasse gepromoveerde Noordpool zijn eerste wedstrijd van het seizoen tegen Godlinze. De ploeg van trainer Peter Ernst werd door velen als de te kloppen ploeg gezien. Bij Noordpool hoopte men een punt aan het duel tegen ‘Glinzers’ over te houden. Een punt dat bijna als een overwinning werd gezien.

De thuisploeg gooide echter vanaf de eerste minuut een gezond stukje agressie in de wedstrijd en wat volgde was een waar spektakelstuk. Alles zat in het duel Noordpool-Godlinze. Prachtige goals, emotie, kaarten, een scheidsrechter die het moeilijk had maar zich kranig weerde en een spectaculair scoreverloop. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 4-3 waarbij het publiek de grote winnaar was. De 4-3 zorgde voor vervolgens voor een enorme opsteker richting een prima start van de competitie voor de formatie van trainer Willem Kluin.
Godlinze en VV Groningen waren vorig jaar de te kloppen ploegen in 4C. Een rol die nu voor Pelikaan S schijnt te zijn weggelegd. De Oostwolders hebben de eerste selectie aardig versterkt en in de media zijn de geluiden van clubs uit 4C al te horen. Waar wij om mogen spelen is een periodetitel en meer niet.

Neerleggen bij de suprematie van een op papier sterkere tegenstander is iets waar de liefhebbers van het betaald voetbal waarschijnlijk niet op zitten te wachten want de tekst waar ik dit artikel mee begon is natuurlijk dikke onzin.  Het zal je als trouwe Feyenoord-supporter of aanhanger van PSV maar gebeuren dat Fred Rutten of Philip Cocu op een persconferentie vertelt dat ze even een jaartje voor plaats twee gaan spelen. Dat ze Ajax even de ruimte willen geven om zijn vijfde landstitel binnen te halen. Dat zou uiteraard voor woedende reacties zorgen en zeker niet gepikt worden door de vaste aanhang.

Toen de nieuwe indeling van het amateurvoetbal openbaar werd gemaakt waren de commentaren niet van de lucht. Zo werd in Eenrum door velen gesproken over een bescheiden plaats in de middenmoot voor de promovendus. Een opmerking die ogenblikkelijk werd getorpedeerd door iemand vanuit de ‘harde kern’ van Eenrum-supporters. ‘Wat middenmoot”, was zijn antwoord. ‘Je moet altijd voor het hoogste gaan." Een helder antwoord met een kern van waarheid. Een antwoord zoals meer supporters zullen geven als het over hun ploeg in welke klasse dan ook gaat.

Niet bang voor je tegenstander zijn want dan sta je voor de wedstrijd al met 1-0 achter is ook een gevleugelde opmerking in de sport. Iedereen dacht bijvoorbeeld dat Sven Kramer in Sotsji ‘even’ de vijf en tien kilometer op zijn naam zou schrijven. Dat ging echter even anders. Jorrit Bergsma had ‘schijt’ aan de reputatie van Kramer en nam het goud op de tien kilometer mee naar huis.  Criticasters zullen zeggen, dat ‘scheuveln’ is iets anders dan voetballen. Dat is zeker zo maar ik weet zeker dat er veel supporters van clubs uit zaterdag 4C tegen hun spelers en trainers zullen zeggen, jullie moeten gewoon ‘schijt’ aan Pelikaan S hebben en gewoon vol voor de overwinning gaan.”