Ontbreken kennis buitenspelregel oorzaak veel ellende

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Er heerst ontevredenheid over het functioneren van de assistent-scheidsrechters. Ze fungeren als een soort twaalfde man en trekken te pas en te onpas de vlag omhoog. Een oplossing zou kunnen zijn om: Twee scheidsrechters aan te stellen, voor iedere helft een, Buitenspel afschaffen, of alles mooi zo laten en ‘vals’ vlaggen maar gewoon accepteren. Bovenstaande poll las ik op www.tweenul.nl en eigenlijk wilde ik mijn stem wel uitbrengen. Omdat ik echter weiger om iets anoniem te doen ging dat dus niet vandaar dat ik het via Puurvoetbalonline doe.

image-2014-06-25
Dat er ontevredenheid heerst over het functioneren van assistent-scheidsrechters is een bekend verhaal. Ik zie en hoor dat ieder seizoen in de minimaal vijftig duels die ik voor de Ommelander Courant bezoek zeker een paar honderd keer. Clubgrensrechters die de meest vreemde ziektes naar hun hoofd geslingerd krijgen van soms leeftijdsgenoten.

Dat zorgt bij mij voor een beeld dat de KNVB op termijn wel over MOET stappen naar twee scheidsrechter. Er komt een keer een moment dat een of meerdere assistent-scheidsrechters namens zijn club niet meer voor een gehaktbal en een biertje met een vlaggetje langs de lijn gaat rennen. Die hebben er op een gegeven moment geen zin meer in om uitgescholden te worden door de ‘kenners’ langs de lijn die niet weten hoe de vork in de steel zit.

Want om heel eerlijk te zijn, wie van alle voetbalvolgers weet exact hoe de moderne versie van de buitenspelregel gehanteerd moet worden. Ik ben heel eerlijk, toen ik bij vorige week bij scheidsrechter Henk Steenhuis op bezoek was werd mij, aan de hand van voorbeelden, duidelijk hoe het werkelijk zit.

Optie een, twee scheidsrechters, is echter niets omdat er nu al een chronisch tekort aan scheidsrechters is. Dus door die optie kan wat mij betreft een streep door.

Gewoon alles laten gaan zoals het gaat en het ‘vals’ vlaggen op de koop toe nemen was ook een optie. Een optie die niet de mijne is omdat bewust ‘vals’ vlaggen de kop ingedrukt moet worden. Dat het gebeurt, weten we allemaal en dat er dan weleens namen rondzingen weet ook iedereen.

Buitenspel afschaffen zou mijn keuze zijn omdat het afschaffen van deze regel veel problemen zou oplossen. Waarom kan zoiets in een sport als hockey wel en in het voetballen niet is dan de vraag. Waarom kan het in het hockey wel dat we van de scheidsrechter horen waarom iemand een bepaalde straf krijgt en is dat in de voetbalwereld (nog) niet mogelijk.

Het antwoord laat zich raden. De internationale hockeybond wordt waarschijnlijk anders bestuurd dan de FIFAMAFFIA. Een hockeybond die misschien wat sneller meegaat met veranderingen. Iets wat binnen de FIFA geen thema is maar waar de voetbalwereld wel bij gebaat zou zijn.