Verdwijnen KNVB-voetbalkampen: Een blunder van een stelletje bureaucraten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Al meer dan zestig jaar worden ze georganiseerd, de KNVB-voetbalkampen. Voetbalkampen waar duizenden jongens en meisjes aan hebben deelgenomen maar waar na deze zomer definitief een einde aan zal komen.
johan20staal20puurvoetbalonline

Ik zal tien of elf jaar zijn geweest toen ik voor de eerste keer naar een voetbalkamp van de KNVB mocht. Toen, eind jaren zestig, gebeurde dat nog vanuit je club. Samen met je teamgenoten naar het voetbalkamp wat in Hoek van Holland werd georganiseerd. Noem Hoek van Holland in Eenrum en de anekdotes komen los en waar een boek mee gevuld kan worden.

Zestig gulden was het bedrag wat er voor een week ‘Hoek van Holland’ betaald moest worden. Een voor die tijd stevig bedrag waar we een slaapplaats, eten en drinken, maar vooral een hoop plezier voor terugkregen.
Enkele jaren later ging ik, als jeugdleider van Eenrum, mee naar Assen waar toen onder andere de KNVB-voetbalkampen werden georganiseerd. Een prachtige ervaring om als jeugdleider mee te maken en terug kwamen de herinneringen aan je eigen belevenissen in Hoek van Holland.

In 2011 en 2012 was ik op uitnodiging te gast in Gasselte. Op het complex van GKC organiseert de KNVB de laatste jaren zijn voetbalkampen wat Noord Nederland betreft wat trouwens ook voor Bakkeveen geldt. Prachtige herinneringen kwamen beide keren bovendrijven en ik bedacht mij, mooi dat zoiets al ruim zestig jaar bestaat. Gisteren zag ik echter op Facebook verschijnen dat in 2015 de laatste KNVB-voetbalkampen georganiseerd zullen worden. De laatste omdat de KNVB moet bezuinigen.

Als je zoiets leest denk je eerst even, dat kan niet waar zijn. Iets wat jaarlijks een groot succes is blaas je toch niet de geschiedenis in. Dat probeer je als de grootste sportbond van Nederland in stand te houden. De KNVB vergeet dat in de statuten staat: "het bevorderen van de voetbalsport in al haar vormen’ las ik in een van de commentaren. Een terechte opmerking want ook nu weer komt naar voren waar de bond goed in is. In het NIET altijd meedenken met de leden zijn ze namelijk goed in. Bezuinigen op je succesvolle voetbalkampen zorgt niet voor sympathie. Duizenden voetballers en voetbalsters hebben daar ruim zestig jaar lang veel plezier aan beleefd, en wat nog steeds gebeurt. Iets wat door een paar bureaucraten zo aan de kant gegooid wordt. Bureaucraten die nog nooit een voetbalkamp hebben meegemaakt en niet weten waar ze over praten.

Natuurlijk gaat de bond zich verschuilen achter het feit dat de subsidiekraan steeds verder dichtgedraaid wordt. Dat zal ongetwijfeld kloppen want zo klonk ook een commentaar, vergeet ook niet ons lieftallig kabinet. Iedereen moet bewegen en sporten maar steken nergens geld in.’ Dat klopt inderdaad als je sportverenigingen en gemeenten mag geloven. Veel geschreeuw uit Den Haag maar daadwerkelijk wat doen is er niet bij.

Bezuinigingen als reden van het verdwijnen van je voetbalkampen. Je zou denken dat er wel andere zaken binnen de bond zijn waar op bezuinigd kan worden. Wat te denken van het scouten van spelers voor selectieteams waarbij scouts van de bond en BVO’S bijna ‘hand in hand kameraden’ naast elkaar staan. Hand en hand kijken naar een speler die al in het bestand van een BVO staat maar voor de 83e keer weer wordt bekeken. Dat kost wat op jaarbasis, dat de diverse scouts door Nederland vliegen. En voor wie, Joost mag het weten. Want om nu te zeggen dat er jaarlijks honderden voetballers doorbreken richting het betaald voetbal kan niet gezegd worden.

Enkele weken geleden viel te lezen dat de amateurtak een schuld had van ruim vier miljoen euro. Dat is veel geld en moeilijk te bevatten dat dit kan gebeuren. Want waar de betaalde tak het met vrachten uitgeeft  en in kleding loopt waar je ‘U’ tegen zegt lopen de jeugdselecties bij de amateurtak in ‘troep’ wat drie maten te groot of niet compleet is.

Een verkeerde bezuiniging van de KNVB werd het verdwijnen van de voetbalkampen genoemd en ook dat is terecht. Een blunder van jewelste van een stelletje bureaucraten die er met een oliedomme beslissing voor gezorgd hebben dat het na de zomer van 2014 bij herinneringen zal blijven en het je verheugen op iets waar werkelijk duizenden veel plezier aan hebben beleeft definitief tot het verleden behoort.