Een grijze paasmaandag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vroeger toen alles anders was maar absoluut niet altijd beter stond paasmaandag in het teken van voetbal. Vroeger toen alles anders was stond de zaterdag voor Pasen in het teken van voetbal. Vroeger toen alles anders was wist je niet beter dan dat met Pasen het voetballen de boventoon voerde.
johan20staal20puurvoetbalonline
Vanmorgen was ik zoals doen gebruikelijk vroeg wakker. Iets later dan normaal omdat met een partner in huis waar het de ene dag beter mee gaat dan de andere de nachten regelmatig voor een ‘verrassing’ zorgen. Een ‘verrassing’ die je niet wil maar die nog te vaak wel realiteit is.
Het wakker worden gebeurde op deze ‘zondag’  verder wat rustiger dan normaal. Er stond namelijk geen druk op de ketel. Geen druk op de ketel van een deadline van het rond elf uur gereed zijn met verslagen omdat in de middag het volgende duel wacht.
Dat zorgde, naast het grijze weer, voor een gevoel van dit ziet er niet uit als een dag waar je opgewonden van gaat raken. Dat zorgde voor het gevoel van, laat het grijze weer maar snel vertrekken en het zonnetje tevoorschijn komen waarbij ik terug dacht aan gisteren, zondag 20 april. Een stralende zon, een strakblauwe lucht en twee mooie duels op het programma. Kloosterburen-FVV en PEC Zwolle-Ajax.

Het eerste duel was een degradatieduel tussen twee verenigingen uitkomend in 4C zondag en het tweede duel was die tussen de twee bekerfinalisten die samen mochten uitmaken wie die foeilelijke dennenappel mee naar huis mocht nemen. Op beide duels kon ik mij verheugen. Duels tussen Kloosterburen en FVV staan vaak garant voor doelpunten en bij PEC Zwolle-Ajax zou het genieten worden omdat het om twee teams ging waar de trainers, Ron Jans en Frank de Boer, liefhebbers van aanvallend voetbal zijn. Kortom, niets stond een mooie voetbalzondag in de weg.

In Kloosterburen werden we als voetballiefhebbers op onze wenken bediend. Zeven doelpunten werden er in totaal gescoord waarbij er vijf naar de thuisploeg en twee naar de bezoekers gingen. Maar om eerlijk te zijn, een eindstand van 8- 4 was gezien de kansen ook niet ondenkbeeldig geweest. Een levendig duel in Kloosterburen dus met, niet onbelangrijk, de juiste sfeer. Ondanks de belangen werd er namelijk sportief gestreden en deed de ‘harde kern’ van de Kloosterburen-aanhang er verbaal alles aan om het de gasten lastig te maken. Dit gebeurde op ludieke wijze waar geen vuurwerk of andere rottigheid aan te pas kwam.

Hoe anders was dat bij het tweede duel waar ik mij als voetballiefhebber op had verheugd. Hoe anders ging het in de Kuip tijdens de bekerfinale PEC Zwolle-Ajax waar een stelletje randdebielen er in slaagde om de bekerfinale in een paar seconden de nek om te draaien. Opeens was de rotzooi daar en het duel Kloosterburen-FVV bijna vergeten. Met de nadruk op bijna want vanmorgen op een grijze paasmaandagmorgen kwam het gevoel terug dat het gelukkig ook anders kan. Dat bij een wedstrijd waar de belangen groot zijn bestuursleden samen een eitje zitten te eten. Dat een bestuurslid van de tegenpartij er met een prijs uit de verloting vandoor gaat en de spelers en supporters na afloop samen in een kantine staan en een biertje drinken. Zaken die we als normaal willen zien maar steeds meer als bijzonder worden ervaren als je de TV op een van de kanalen van FOX zet. Want respect mag dan het woord zijn wat te zien is op shirts van spelers en scheidsrechters en in de stadions, na gisteravond is het betaald voetbal weer terug bij af. Een beveiligingssysteem dat aan alle kanten rammelde zorgde er voor dat er allerlei shit mee naar binnen in de Kuip ging, met alle gevolgen van dien.

Voor veel voetballiefhebbers was het een zwarte paaszondag door de gebeurtenissen in de Kuip en daar kwam voor sommigen een zwarte paasmaandag achteraan. Met dank aan Kloosterburen en FVV werd het voor mij in ieder geval nog een grijze paasmaandag. Een grijze paasmaandag omdat er helaas niet zoals vroeger toen alles anders en sommige dingen beter gingen er ook op paasmaandag gevoetbald werd.