Veel afgelastingen tijdens paasweekend

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit weekend regent het weer afgelastingen. Niet omdat de velden onbespeelbaar zijn of dat de KNMI code Rood heeft afgekondigd. Het regent afgelastingen omdat het Pasen is.
johan20staal20puurvoetbalonline

Als je deze dagen de sociale media en de diverse clubsites van voetbalverenigingen een beetje volgt weet je niet wat je meemaakt. Dit paasweekend worden er meer voetbalwedstrijden ‘afgelast’ dan dat er inwoners in Ezinge wonen.

Honderden duels zullen er dit weekend in Nederland geen doorgang vinden omdat het paasweekend is aangebroken. Iets wat enkele jaren geleden ondenkbaar was maar tegenwoordig als heel normaal wordt beschouwd. Dat er de komende dagen sportcomplexen bijna uitgestorven zijn is iets wat voor sommige voetballiefhebber bijna niet te bevatten is.

Vroeger was alles niet beter maar ging het op de paasdagen wel anders. Dan waren het vaak dagen waar je naar uit keek. Het paasweekend stond namelijk regelmatig in het teken van het spelen van een dubbel programma. Een dubbelprogramma omdat de winter er voor gezorgd had dat er ingehaald moest worden waar volgens de KNVB het paasweekend uitermate geschikt voor was.

Dat zorgde er vervolgens voor dat je als voetballer, en later ook als trainer, je kon verheugen op een geweldig weekend. Een weekend dat bijna volledig in het teken van je hobby stond. Dat was het voetballen namelijk, een hobby die je veel plezier bezorgde.

Tegenwoordig, althans dat idee krijg je weleens, is dat niet meer zo. Dat denk je omdat er bij bosjes wedstrijden worden geannuleerd omdat teams incompleet zijn. Een tendens die steeds schrijnender vormen aanneemt zoals Geert Spaan in zijn wekelijkse voorbeschouwingen van v.v. TLC beschreef. Bij TLC stonden er voor zondag 13 april drie thuisduels op het programma. Alle drie gingen niet door omdat geen van de tegenstanders een team in het veld kon brengen. Dat betekende geen voetbal in Leek waar de velden zondag verlaten waren en de kantine op slot bleef.

Geen voetbal betekende ook geen inkomsten op de zondag waar de wedstrijden nu op een doordeweekse dag, of misschien wel helemaal niet, gespeeld zullen worden. Een doordeweekse dag die niet de inkomsten van een zaterdag of zondag zal geven.

Daarom alleen al is het jammer dat er steeds vaker wedstrijden uit het weekend verdwijnen. Clubs kunnen de kantine inkomsten namelijk goed gebruiken omdat het met de subsidies eerder bergaf dan bergopwaarts gaat. Dat is namelijk de realiteit en waarom ik een reactie die ik las niet begreep. ‘Misschien is het niet zo handig dat de KNVB in het paasweekend een speelronde heeft ingepland.’

Een opmerking waar ik niets van begreep omdat ik op dat moment dacht, wanneer mag er dan wel gevoetbald worden. Over enkele weken zal de meivakantie namelijk het zelfde beeld geven. Dan zal het gaan zoals het steeds vaker gebeurt. Honderden duels zullen er ook dan weer ‘afgelast’ worden omdat een prachtige sport door steeds meer niet meer als zodanig wordt beleefd.