Ook een 'kelderduel' heeft zijn charme

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ieder weekend sta ik in een voetbalseizoen minimaal een keer voor de Ommelander Courant langs de lijn bij een wedstrijd in onze regio. Een regio die zich uitstrekt van Roodeschool tot Zoutkamp en waar uiteraard Kantens ook toebehoord. In Kantens wordt vandaag, zaterdag 5 april, het duel tussen KRC en Ezinge  gespeeld waarbij ik als verslaggever bij aanwezig mag zijn.

 johan20staal20puurvoetbalonline

Toen ik maandagmorgen de mail binnen zag komen met het verzoek of ik voor de Ommelander Courant naar het duel KRC-Ezinge wilde moest ik opeens aan een paar seizoenen geleden denken. In het seizoen 2008-2009 hadden we in het amateurvoetbal nog een zesde klasse. Het was mijn eerste volledige seizoen voor de Ommelander Courant en in dat seizoen stond op 5 april 2009 het duel Eenrum-Stȃnfries op het programma. Eenrum moest winnen om nog kans op de titel te maken en Stȃnfries had aan gelijkspel genoeg om de kansen op de titel in eigen hand te houden. Een duel in de kelder van het amateurvoetbal werd de wedstrijd in Eenrum genoemd want de zesde klasse was nu niet direct een klasse waar de entreekaarten via de zwarte markt gekocht moeten worden.

Maar de thuisblijvers hadden ongelijk want het werd een meeslepend duel in Eenrum waar aan de kant van Stȃnfries Albert Darwinkel een van de uitblinkers was. Een wedstrijd die in 0-0 eindigde maar waarbij beide teams de nodige kansen kregen om tot scoren te komen. Een duel in de ‘kelder’ van het amateurvoetbal hoeft dus niet per definitie ‘slecht’ te zijn. Wat andersom overigens geldt voor een duel in de top van het amateurvoetbal, die zijn soms, als je de kenners mag geloven, het aangluren niet waard.

Kortom het maakt niets uit waar je langs de lijn staat. Je moet alleen een beetje ‘geluk’ hebben met je wedstrijden. Het geluk dat je het treft dat een duel een spannend scoreverloop kent. De mazzel die je hebt als er een reeks aan prachtige goals voorbij komen of dat je getuige bent van een wedstrijd waar een trainer met voetbalgogme een zege over de streep trekt. Dat zijn de dingen waar ik nog steeds iedere keer weer van kan genieten. Genieten van details die het langs de lijn staan iedere keer weer tot een feest maken. Details die morgen ook bij KRC-Ezinge aanwezig zullen zijn waar er alleen maar een stukje prestige op het spel staat. Want waar de Ezingers dit kalenderjaar nog niet hebben gewonnen en daarom nog steeds op acht punten staan raakte KRC zijn twee voor de winterstop behaalde punten kwijt. Enkele weken geleden kon het tegen Pelikaan S geen representatief elftal in het veld brengen moest het zijn twee punten inleveren. Een vreemde beslissing van de bond want ieder weekend worden er in de A-categorie meer duels verplaatst dan dat er escortdames tijdens de Atoomtop actief waren maar helaas voor KRC, hun eerlijkheid werd bestraft met puntenaftrek en een geldboete. Maar de bond wilde waarschijnlijk een daad stellen wat KRC op dit moment dus op nul punten doet staan. Maar daar wil de ploeg uit Kantens niet op eindigen vertelde Paul Knot enkele weken geleden nog. ’Dat hebben we heel duidelijk met elkaar afgesproken en daar gaan we alles aan doen om dat te bewerkstelligen. “

Als we naar de resultaten kijken dan is Ezinge op dit moment voor de Kantens Robben Combinatie het team wat de belangrijkste kandidaat is om punten tegen te pakken want de Ezingers zitten in zwaar weer. Een bijna compleet elftal aan afwezigen en geblesseerden zorgt er voor dat men hoopt dat het seizoen snel als klaar beschouwd kan worden. Want zoals de tijdelijk teruggekeerde doelman Marc Zijlema het vorige week vertelde is het precies. Een kleine vereniging, en wat Ezinge is, kan een viertal afwezigen niet eens opvangen dus laat staan acht of meer. Maar ook vanmiddag zullen de Ezingers er voor gaan want dat is datgene wat je hoort, de spelers die wel aanwezig zijn knokken voor een goed resultaat.

Alleen daarom al sta ik vanmiddag met veel plezier langs de lijn in Kantens bij, zoals men dat noemen, een kelderduel uit het amateurvoetbal waar misschien wel veel meer te beleven valt dan op een ander veld ergens in de regio.