'Cijntje en de puurheid van voetbal'.

Geschreven door Jasper de Vries op . Geplaatst in Columns

Onderstaande column is geschreven door Jasper de Vries. Jasper, onder andere trainer van de A 1 en het tweede team van Noordwolde schreef zijn column voor Oog Sport maar stuurde zijn column over o.a. Angelo Cijntje ook naar Puurvoetbalonline.
1455163 10151937936677023 1225365352 n

De voetbalwereld ondergaat een verandering. En dat is niet van de afgelopen tijd, maar het begon al jaren geleden. Een rijke Rus, luisterend naar de naam Roman Abramovich, nam het Engelse Chelsea over en strooide met miljoenen alsof het pepernoten in december waren. De miljardair, die meer jachten en vakantiehuizen bezit dan dat hij haren op zijn hoofd heeft, had een nieuw speeltje en had twee grote doelen: kampioen van Engeland worden en de Champions League winnen. Hoeveel trainers, spelers, trainingscomplexen en vooral miljoenen hem dat ging kosten, kon hem niet zo veel schelen. Het begin was ingezet. Andere clubs volgden. Naast rijke Russen gingen ook sjeiks met oliemiljoenen gooien. Manchester City, Paris Saint-Germain, Cardiff City, zomaar een kleine greep. Een man uit Wales verkast voor meer dan honderd miljoen naar Madrid. Hón-derd-miljoen-euro! Een non-voetballand als Qatar koopt het Wereldkampioenschap voetbal. En zo kan er nog een hele lange lijst aan toegevoegd worden.

 In deze tijd, dat het voetbal wordt overgenomen door rijke Russen, sjeiks, commercie en helaas misschien ook wel corruptie, viel ik afgelopen week even terug in de puurheid van het voetbal. Tijdens het bekijken van een wedstrijd van E-pupillen ging een man langs de lijn vreselijk te keer. Aan zijn dikke winterjas met achterop een groot logo van de bezoekende ploeg te zien schatte ik hem in als leider dan wel trainer van desbetreffend team. Naast de scheidsrechter moesten ook zijn eigen spelertjes het ontgelden. Tot dat twee van zijn spelertjes naar hem toe liepen en zeiden: “Je moet niet zo hard schreeuwen, dan hebben we minder plezier en wij voetballen voor plezier.” De man stond even perplex maar had de boodschap van deze 9-jarigen al snel heel goed begrepen. Prompt scoorde zijn team een paar doelpunten, die hij samen met zijn stralende spelertjes vierde.

Op het veld ernaast zag ik F-pupillen voetballen. Prachtig om te zien. Waar de bal is, daar is iedereen. Ook de keepers willen hier nog wel eens te enthousiast aan mee doen. Het hele veld leeg, en 12 spelertjes die op een vierkante meter tegen een bal schoppen. De bal die eerst een meter naar het ene doel beweegt en een seconde later een meter naar het andere. Spelers in een shirt als slaapzak roepen enthousiast naar hun vader of moeder als ze de bal een keer een schop hebben gegeven. De amateurvelden zitten vol met puur voetbal.

Hoe anders was het zaterdagmiddag, waar Chelsea en Manchester City respectievelijk Arsenal en Fulham een pak slaag gaven. En mijn dag kon na een zure eigen nederlaag en de afdroogpartij van Arsenal al niet veel minder. Bij het duel van FC Groningen werd het weer beter. Niet alleen door de winst tegen Vitesse, maar ook door Angelo Cijntje. De voormalige speler van het failliete SC Veendam, die op amateurbasis bij Groningen speelt en daar tevens de mentorfunctie op zich neemt ten opzichte van de jongere spelers. Hij die zei het ‘een vreemde gedachte te vinden voor een andere club dan Veendam te moeten spelen’, is een prachtige belichaming van de puurheid van het voetbal. En wegens blessures bij het eerste elftal zat hij prompt op de bank in de Euroborg. Het had Erwin van der Looi gesierd als hij deze cultheld een invalbeurtje had gegund toen de buit al binnen was. Dat gebeurde helaas niet. Maar de puurheid van voetbal, die ik zag in de jeugdwedstrijden op de vroege ochtenden, was ook even in de Euroborg. Angelo Cijntje, held!