Mijn 'helden' van toen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Soms zorgen foto’s ervoor dat je even terug in de tijd gaat. Even terug in de tijd dat internet nog niet bestond en onze voetbalhelden gewoon nog Jan, Koos of Kornelis waren. Zo zag ik vorige week een foto voorbij komen op de facebookpagina van Eenrum Ainerom. Een foto met een groot aantal namen die mij bekend in de oren klonken. De groepsfoto bleek een schoolfoto te zijn waar een drietal personen, Jan 'Sjekj' Smit, Koos Woltman en Reinder Meijer, opstonden die het later tot speler van het eerste elftal van Eenrum zouden schoppen. Althans van dat trio weet ik het zeker dat ik ze in het eerste elftal heb zien spelen. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat je als jeugdspeler bij het eerste elftal langs de lijn stond. Je ‘helden’ aanmoedigen in hun strijd tegen de buren uit Winsum, Baflo of Kloosterburen was jouw zondagmiddag besteding want Eenrum was je club waar je voor door het vuur ging. Daar moest ik aan denken toen ik de foto zag en namen van de spelers uit die periode op mijn netvlies verschenen.
johan

Zo was daar doelman Kornelis Rijzenga wat in de ogen van velen de beste doelman is die Eenrum ooit gehad heeft. Kornelis was een type doelman die nergens bang voor was. De spits waar hij voor terugdeinsde moet echt nog geboren worden. Een karakteristieke loop had onze held van toen en zijn altijd optimistische kijk op het komende duel zijn mij altijd bijgebleven. Wat ik mij verder herinner was dat Kornelis niet echt groot was maar dat compenseerde met een enorme sprongkracht. Kortom, Kornelis was een heerser in het strafschopgebied.

Een andere doelman was de boomlange Kees Poel, de zoon van kapper Poel. Kees was de man van de show want die was voor die tijd al aardig modern gekleed voor een doelman. Ik moet zeggen, dat vond ik wel mooi want de lange doelman was toen volgens mij al een keeper die met witte kousen speelde. Maar Kees was ook de doelman die op zijn 'kloten' kreeg van wijlen Sikko Schut omdat hij een keer bij een grote voorsprong voor Eenrum in het doel lag te slapen.. althans dat doen de verhalen ons geloven.

Waar ik mijn vader vroeger vaak over hoorde praten waren de broers Lammert en Aliedus Bakker. Van de laatste kan ik mij niet veel herinneren. Alleen dat hij volgens mij op het middenveld speelde terwijl Lammert Bakker als verdediger opereerde. Van Lammert Bakker weet ik nog te dat ik hem heb zien spelen in een beslissingswedstrijd in Woltersum. Volgens mij was dat tegen Noordpool en wat ik ook nog weet, en het moet ergens tussen 1963 en 1968 zijn geweest, dat we toen met een bus naar Woltersum gingen. Lammert was een type Franz Beckenbauer. Een centrale verdediger die de problemen graag voetballend oploste.

Marten Nubé was ook een naam die direct omhoog kwam toen ik terugdacht aan mijn jeugdjaren in Eenrum. Een spijkerharde verdediger die geweldig kon koppen en daar ook vast zijn bijnaam ‘Maarten Bakhoes’ aan heeft overgehouden. Wat ook bijzonder aan Maarten was dat hij een elastiekje in zijn haar had zodat hij geen hinder ondervond van zijn weelderige haardos. Maarten was een van onze ‘helden’ omdat ook hij iemand was die door muren ging om een goed resultaat met Eenrum te bereiken.

Een andere naam die direct in mij opkwam was die van Jelle ‘Abe’ van der Werf. Dat Jelle als bijnaam ‘Abe’ had kwam waarschijnlijk doordat hij wel enige gelijkenis vertoonde met de toenmalige topper, Abe Lenstra. Wat ik mij nog weet te herinneren van Jelle was hij de vrijetrappenspecialist. Als ‘we’ een vrije trap meekregen dan stond je achter het doel van de tegenpartij en was daar de hoop dat ‘Abe’ ons liet juichen. Gelukkig gebeurde dat met regelmaat en ik meen mij verder te herinneren dat Jelle ook wel bekend stond als iemand die er wel een Bourgondische levensstijl op na hield.

Dat gold ook voor de man die als bijnaam Jan ‘Sjekje’ had en waarbij we het hebben over Jan Smit. Nu is daar het probleem dat het aantal personen in Eenrum met deze voor en achternaam groot te noemen zijn maar in dit geval gaat het om de broer van Piet en de helaas al overleden Gerard. Jan ’Sjekje’ was middenvelder van beroep want die kon een balletje wegleggen zoals ze dat noemen. Jan, althans zo herinner ik mij dat, was de man van de lach. Als voetballer ken ik hem als iemand die er wel schik in had en met afgezakte kousen speelde. Wat dat betreft deed hij mij denken aan de Italiaanse topvoetballer Mario Corso die jarenlang voor Inter Milaan heeft gespeeld.

Koos Woltman is ook een naam die ik mij herinner en ook Koos speelde op het middenveld. Waar Jan Smit de technicus was daar was Koos Woltman meer de loper die het verdedigende werk opknapte. Een nuttige speler voor het team was Koos zeker waarbij het leuke was dat hij i tegenover ons in de Molenstraat woonde.

Wie later ook in de Molenstraat woonde was Reinder Meijer. Als je het over een snelle spits had dan was dat Reinder want zijn sprintsnelheid was ongekend. Het razendsnel op de eerste meters zijn zorgde voor een machtig wapen voor Eenrum en waarmee hij regelmatig tot de doelpuntenmakers behoorde.

Zo kom je tot een aantal illustere namen uit de historie van de voetbalvereniging Eenrum waar er uiteraard nog veel meer van zijn. Namen van voetballers die voor de bijna 96 jarige voetbalclub van grote waarde zijn geweest. Namen van voetballers die ik misschien in sommige gevallen wel wat te geromantiseerd heb beschreven maar waarvan ik vond dat mijn ‘helden’ van toen dat wel verdienen.