Voor het eerst van mijn leven een seizoenkaart

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik heb nog nooit van mijn leven een seizoenkaart gekocht. Het zelf voetballen vond ik namelijk belangrijker, en leuker, dan achter tralies naar een wedstrijd kijken. Maar het verstand komt met de jaren en je mag je mening uiteraard wat bijsturen. Vandaar dat ik besloten heb om voor het eerst in mijn leven een seizoenkaart te ‘kopen’.

johan
Zaterdagmorgen werd ik vroeg wakker want het geluid van lawaai makende vogels gaf aan dat het qua weer wel eens een mooie dag kon gaan worden. Een dag waarop er volop gevoetbald werd en wat mij deed besluiten om er maar een ‘voetbalzaterdag’ van te maken. Een dag die mij in de morgenuren via Bedum naar Niekerk zou brengen zodat ik en SV Bedum F1 en Gorecht D2 kon zien spelen.

Het was vroeg volgens sommige aanwezigen in de kantine van Bedum maar dat werd door mij anders ervaren omdat ik mij kon verheugen op het duel SV Bedum F1-Appingedam F1. Een wedstrijd tussen twee teams die na twee speelronden bovenaan stonden  zodat we konden spreken van een heuse topper.

En het werd een topduel want SV Bedum speelde een puike partij waar je als voetballiefhebber graag in alle vroegte voor op de velden aanwezig bent. Want waar veel duels tussen F-pupillen het beeld geven van, waar de bal is daar zijn wij ook, is dat bij SV Bedum F1 anders.

Daar wil ik niet mee zeggen dat de trainer van de F1 over een ‘wereldteam’ beschikt want ze komen niet in de hoofdklasse uit. Dat is volgens trainer Gert-Jan Hageman nog een stapje te hoog gegrepen voor het team en dat zou heel goed kunnen. Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft geen vergelijkingsmateriaal heb maar waar het nu ook niet om gaat.

Ik heb namelijk, en met mij velen, genoten van het spel van SV Bedum F1. Spelers die lieten zien dat je bij de F-junioren wel degelijk kunt beginnen om spelers te leren dat ze zowel links en rechts kunnen trappen. Dat je in de F-junioren al kunt beginnen met spelers te vertellen hoe ze moeten verdedigen. En dat je al kunt werken aan het niet alleen maar op een kluitje lopen te voetballen.

Velen vinden dat laatste de charme van F-pupillen voetbal en dat klopt ook wel. Maar ook hoor je geluiden dat het niveau van het amateurvoetbal er niet beter op wordt. Geluiden die vertellen dat er vaak op een matig niveau getraind wordt. Wat komt omdat goedwillende ouders als trainer voor een groep staan zonder dat ze ook maar enige kennis van zaken hebben.

Gistermorgen in Bedum zag ik een trainer waar je van dacht, die ‘gastjes’ van Bedum F1 zijn spekkoper. Die zijn spekkoper omdat ze stuk voor stuk betere voetballers zijn geworden en nog meer beter zullen worden. Er klonken geen kreten van ‘zet hem op’ of ‘je best doen’ over het veld maar gerichte aanwijzingen die een F-pupil prima begrijpt.

Dat maakte de zaterdagmorgen al direct tot een mooie morgen, met een wedstrijd waar het pure van het voetbal van afstraalde en waar het ook nog eens prachtig weer bij was ook. Het duel eindigde uiteindelijk in een 5-1 zege voor SV Bedum maar eigenlijk telde dat nog het minste. Ik heb gewoon genoten van een team waarvan ik voor de resterende wedstrijden in de voorjaarsreeks nog snel een seizoenkaart van 'koop'.