verplicht douchen op de voetbalclub

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns


Je hoeft tegenwoordig maar een clubsite te openen en het woord respect knalt je tegemoet. Het woord respect is het toverwoord geworden in het traject om het amateurvoetbal weer zuiver te maken.

 

johan

Naast het woord respect zijn ook de gedragsregels een onderdeel van het verenigingsleven geworden want zonder deze regels schijnt het bij veel verenigingen allemaal maar een losgeslagen bende te zijn. Gedragsregels, waar geen einde aankomt om het binnen een willekeurige vereniging een beetje in goede banen te leiden, die in mijn beleving zou oud zijn als de weg naar Jeruzalem en weer terug. Want met alle respect vreemd is het wel dat we moeten overgaan tot het vastleggen van gedragsregels voor spelers, speelsters, leiders, leidsters, ouders, trainers en iedereen die verder bij het amateurvoetbal betrokken is.

Regels die een vanzelfsprekendheid behoren te zijn worden tegenwoordig aan kinderen meegegeven en ook de trainers en leiders worden van de nodige instructies voorzien. Na een wedstrijd niet direct roken, niet direct aan het bier, er op toezien dat het in de kleedkamers geen teringbende wordt, allemaal regels die je in de diverse opgestelde gedragsregels tegenkomt.

Als je de gedragsregels doorleest dan denk je wel even, de voetbalwereld draaft door. Want als niet roker zie ik het opsteken van een sigaret niet als een groot probleem. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel trainers en leiders zijn er in het seniorenvoetbal actief die even een sigaretje opsteken als het rustsignaal heeft geklonken of direct na afloop even een ‘peukie’ roken.

Dat er met het roken van een sigaret of met een drinken van een biertje normaal moet worden omgegaan staat uiteraard buiten alle discussie waarbij ik overigens vind dat een jeugdtrainer/leider rondom een duel van zijn of haar team geen alcohol moet willen drinken. Alle gedragsregels zijn echter keurig opgesteld waarbij de hoop wordt uitgesproken dat als iedereen er op de juiste wijze mee omgaat, gaan we de komende jaren nog mooie dingen gaan beleven.

Maar het vreemde aan alle gedragsregels is dat er een hele belangrijke regel mist. De belangrijkste regel van alle ‘regels’ kom ik bijna nergens tegen. Want nergens lees ik dat het verplicht is om na afloop van een wedstrijd of training op de club te douchen. Kort gezegd, we lullen ons suf over van alles wat moet en vooral wat niet mag maar een hele belangrijke regel wordt gemakshalve ‘gewoon’ vergeten.

Eigenlijk is dat raar want vaak kom je jeugdige voetballers, of voetbalsters, uren later nog in een stijf van de modder staand ‘gevechtspak’ tegen waar binnen een club niet of nauwelijks wat mee gedaan wordt. Verenigingen die om het hardst roepen dat je lief voor de tegenstander moet zijn en dat je als ouder niet tegen zoonlief mag zeggen dat hij iemand voor zijn poten moet schoppen vergeten het belangrijkste en stukje hygiëne naar zijn jeugleden toe.

Die gewoon vergeten dat het kleedkamergebeuren ook belangrijk is en dat daar de normen en waarden voor een jonge voetballer of voetbalster vaak beginnen. Want door dingen samen te doen krijg je minder gezeik in een team en wordt er gemakkelijk een handdoek uitgeleend als een teamgenoot de zijne is vergeten. Het kleedkamergebeuren is belangrijk voor een jonge voetballer of voetbalster althans, zo heb ik het altijd ervaren. Maar ik niet alleen zo weet ik met volle overtuiging te vertellen en daarom beste voetbalverenigingen voeg nu gewoon de regel, verplicht douchen op de voetbalclub aan jullie karrenvracht aan gedragsregels toe.