,Trainerspapiertjes'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week las ik een artikel in de Voetbal International over de trainersopleiding voor ex-topvoetballers. Een opleiding waar volgens de VI helemaal niets van klopte omdat er in Zeist met diverse maten gemeten wordt.
johan

Door de KNVB zijn er diverse trajecten bedacht voor ex-topvoetballers om hun trainersdiploma’s te halen. Waar bijvoorbeeld  Giovanni van Bronckhorst drie jaar over zijn opleiding moet doen wordt Clarence Seedorf in een paar maanden klaargestoomd voor het grote werk. Een merkwaardig verhaal omdat ik denk, maar zeker weten doe je dat nooit, dat beide de potentie hebben om een succesvol trainer in het betaald voetbal te worden.

Aan dat artikel moest ik zondag opeens denken toen ik het vertaalde naar de trainers in het amateurvoetbal. Trainers die diverse diploma’s moeten halen om in de verschillende klasses te mogen trainen. Opleidingen die vanaf TC2 redelijk wat geld kosten maar waar ik van denk, wat voegt een redelijk dure cursus daadwerkelijk toe. Is een trainer met het juiste diploma een garantie voor succes want laten we het sympathieke Usquert even als voorbeeld nemen.

Marcel Loer volgt op dit moment de cursus TC3 en krijgt, met toestemming van de KNVB, in Usquert de kans om al wat geleerd is in de praktijk te brengen. Dat zal hij moeten doen met een selectie die niet overloopt van kwaliteit want anders ben je geen rode lantaarndrager in zondag 5D. Dat is niet lullig bedoeld maar gewoon een constatering.

De kersverse hoofdtrainer zal de tweede seizoenshelft niet openen met vijf overwinningen op rij want dat zou betekenen dat hij per direct, weggekocht’ zou worden. Want de, tovenaar’ van Usquert wil iedereen wel als hoofdtrainer in dienst hebben. Vijf zeges op rij met Usquert scoren lukt een trainer met het diploma TC1 echter ook niet want je kunt spelers wel beter maken maar dat het opeens een onoverwinnelijke machine wordt is een ander verhaal.

Voor de voetbalbijlage die de Ommelander Courant voor ieder nieuw seizoen uitbrengt mocht ik deze keer Willem Pettinga van de voetbalvereniging Kloosterburen, en die daar fantastisch werk verricht, interviewen. Willem is in het bezit van het diploma TC3 en heeft het geluk dat zijn diploma, nadat de zesde klasse verdween, opgewaardeerd’ werd. Dat betekende dat trainers met een diploma TC3 tot en met de vierde klasse mochten trainen en die met TC2 tot en met de tweede klasse aan de slag mogen. Voor de trainers met TC1 zijn de hogere klasses verder nog in beeld maar waar helemaal een godsvermogen voor moet worden neergelegd. Zo krijg je in het amateurvoetbal diverse gradaties waar een trainer aan moet voldoen om een bepaald team te mogen trainen en waarvan je soms denkt, het zal allemaal wel. Het zal allemaal wel dat het allemaal zo moet omdat de regels nu eenmaal zo zijn.

Willem plaatste tijdens het interview een prachtige opmerking door te stellen dat de rol van een trainer helemaal niet zo belangrijk is. Een nuchtere maar terechte constatering want een trainer met het diploma TC1 maakt ook Usquert echt geen kampioen.

Dat lukt hem niet omdat niemand ijzer met handen kan breken en je van een bijvoorbeeld zeer beperkte voorstopper niet opeens een iedere week excellerende centrale verdediger kunt maken. Handvaten aanreiken noemde Willem als datgene wat je als trainer kunt doen en zo is het precies. Handvaten waarvan je mag hopen dat de spelers ze vastpakken.

Daarom was ik ook verbaasd over de, actie’ van de KNVB richting de ex-topvoetballers. Waar men een grenzeloos vertrouwen heeft in Clarence Seedorf moet er verder weer verschillend gedacht worden richting andere oud-voetballers.

Laat een ding duidelijk zijn, ik hoop dat Clarence Seedorf een glanzende carrière als trainer tegemoet gaat. Dat hoop ik echt voor Seedorf wat een sieraad voor de voetbalsport is. Maar laat een ding ook duidelijk zijn dat al die, trainerspapiertjes’’ mij niet zoveel zeggen wie of wat je mag trainen. Want het verzorgen van trainingen en het omgaan met een spelersgroep moet je in je vingers hebben. Want wat iedereen ook roept en schreeuwt, daar bestaan geen cursussen voor. Het enige wat e je kunnen aanreiken is de te geven oefenstof maar veel meer ook niet.