Gerald

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

d

Op maandag 13 januari werd Gerald Gras 45 jaren jong. Een prachtige leeftijd voor de in Bedum geboren Gerald Gras die vijfentwintig jaar geleden tot een van de meest talentvolle doelmannen in Noord-Groningen behoorde. Op 20 mei 1993 kwam echter op abrupte wijze een einde aan zijn carrière als talentvolle doelman toen hij een van de personen was die bij een verschrikkelijk ongeluk betrokken raakte. Na een lang verblijf in het ziekenhuis verhuisde Gerald uiteindelijk naar het Zonnehuis in Zuidhorn waar hij nog steeds verblijft.

 

                       1390317890N1513289 560639977354898 713698626 n

In juli 2010 maakte ik, in samenwerking met Wilfred en Renate Bronsema, een interview met Gerald. Een interview wat toen veel indruk op mij maakte en wat het eigenlijk nog steeds doet. Talloze interviews heb ik voor de Ommelander Courant, de Oostermoer en Puurvoetbalonline gemaakt en van alle geïnterviewde personen leerde ik wel iets.

Op 13 januari zag ik op de facebookpagina van zijn broer Hans dat Gerald 45 jaar was  geworden. Een leeftijd waar Gerald en zijn dierbaren nog alle dagen dankbaar voor zullen zijn dat hij deze leeftijd  heeft bereikt. Tijdens de avonden dat ik de laatste twee weken alleen thuis was las ik een paar keer een interview op Puurvoetbalonline door omdat ik richting de 500.000e bezoeker iets speciaals ga doen. Daarbij las ik ook het interview met Gerald, Wilfred en Renate nog eens door. Een interview waar ik nog steeds trots op ben omdat het, nadat het al op Puurvoetbalonline had gestaan, ook nog eens in de Ommelander Courant geplaatst werd. Een interview ook met een wijze levensles voor eigenlijk iedereen. Want zelden heb ik een persoon ontmoet die zo positief in het leven staat als Gerald Gras. Die avond in juli 2010 werd daardoor een bijzondere en blijft ook een bijzondere wat, zo begreep ik later, ook gold voor Bart Oosterveld. Ik had Bart namelijk gevraagd of hij een foto van Gerald en Wilfred wilde maken. Twee boezemvrienden waar Wilfred, samen met Renate, toen al achttien jaar lang iedere twee weken bij Gerald op bezoek ging. Iets wat veel indruk op ons beide maakte en wat het interview speciaal maakte.

Deze week moest ik wat vaker dan normaal aan Gerald denken wat mede kwam door een opmerking van ZEC-trainer Gerard Heun. De trainer van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie was vol lof over zijn 49 jarige doelman Jan Posthumus. De goalie van ZEC had een belangrijk aandeel in de 2-1 winst tegen Holwierde gehad en daar sprak Gerard Heun terecht zijn waardering over uit.

Op maandag 13 januari zag ik op de Facebookpagina van zijn broer Hans de actiefoto van Gerald  die we ook bij het interview geplaatst hadden. Een foto met een in de lucht heersende Gerald die ik vanmorgen nogmaals zag. Opeens dacht ik aan de woorden van de ZEC-trainer en aan de leeftijd van Gerald. Ik bedacht mij dat als het verschrikkelijk ongeluk nooit was gebeurd ook Gerald misschien nog steeds gekeept zou hebben. Dat laatste zullen we nooit weten maar mooi is het wel dat waar je de naam van Gerald ook hoort iedereen het heeft over die fantastische doelman uit Bedum. Over een doelman die heerste in de lucht,  wat een trainingsbeest was en ook niet onbelangrijk, die als keeper voor de duvel niet benauwd was.

Vijfenveertig jaar oud is Gerald ondertussen en verhuisd naar een groter verblijf  in het vernieuwde Zonnehuis in Zuidhorn. Gerald Gras, de oud-doelman van CVVB die mij, zonder dat hij het zelf weet, met zijn gezonde optimistische kijk op het leven deed beseffen dat, als het even wat tegenzit in, doemdenken geen goed medicijn is