Ik hoop dat Daantje Nijland voetballen leuk gaat vinden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In de Voetbal international las ik het artikel over Joop Munsterman en zijn dochter Marthe. Een prachtig artikel wat ging over het damesvoetbal in Nederland.
johan

Marthe Munsterman is 20 jaar en een talentvolle voetbalster die toen ze jong was ook door haar ouders gevraagd werd of ze niet wilde turnen of paardrijden want voetballen vonden haar ouders maar niets. Maar voetbal was haar sport wat voor veel meisjes in Nederland geldt. Binnen de KNVB is het dames/meisjes voetbal nog steeds de meest groeiende tak maar toch, het damesvoetbal wordt nog steeds door velen als een parade van, dikke konten’ gezien. Een vooroordeel dat kant nog wal raakt maar helaas, het is nog steeds de mening van velen.

Ook in de provincie Groningen is het dames/meisjesvoetbal nog steeds in opkomst. Een mooie constatering voor velen maar een ramp voor de criticasters die nog liever vandaag dan morgen zien dat het vrouwelijk geslacht van de velden verdwijnt.

Bij FC Twente denken ze daar ondertussen anders over en daarom las ik het artikel met veel aandacht. FC Twente, en meerdere clubs in Nederland, geven ook voetbalsters de kans om een droom te verwezenlijken. Een kans om in de sport die ze leuk vinden de top te bereiken. Dat is een prima gedachte maar waar ze in de Euroborg hopeloos in falen. Daar peinst men er niet over om het damesvoetbal te omarmen maar heeft men Kids United geadopteerd. Let wel, Kids United verdiend alle lof voor alles wat ze voor het gehandicapte kind doet die ook moet kunnen voetballen doet. Een prima initiatief van Onno en Magriet Kukler waar alleen maar respect voor op zijn plaats is. Maar FC Groningen moet ook verder durven kijken dan Kids United. Die moeten ook eens durven meedenken met meiden die graag op hoog niveau willen voetballen. Die moet op bijvoorbeeld de woensdag middag zijn faciliteiten beschikbaar te stellen om ook meisjes de kans te geven door te breken als voetbalster.

Betalen voor damesvoetbal is voor veel clubs geen thema omdat de kosten te hoog zouden zijn. Maar ik pleit er ook niet voor om meiden direct te betalen maar ik pleit er wel voor om talentvolle meisjes een KANS te geven. Natuurlijk wordt er dan gezegd, daar zijn de KNVB-selecties toch voor om talenten te ontdekken. Dat klopt maar dan moet je wel gaan speuren op de velden en niet steeds op hetzelfde sportpark rondhangen. Laat een ding duidelijk in de jaren tachtig heb ik het, scouten’ op hoog niveau meegemaakt toen er binnen Zeester een talentvolle keepster rondliep. De selectiewedstrijden die we met haar bezochten werden een lachertje want het slijmwerk, en verdere acties, richting de scouts zorgde er voor dat het grootste talent, de keepster van Zeester, met lege handen huiswaarts keerde.

Bij Joop Munsterman gingen de ogen open toen hij zag dat zijn dochter Marthe het voetballen een fantastische sport vond. Munsterman zag opeens dat talentvolle meiden verloren dreigden te gaan omdat er niets geregeld werd. Dat druiste tegen zijn gevoel voor rechtvaardigheid in en de voorzitter van FC Twente ging aan de slag. Hij zag namelijk dat regionale selecties op achterafveldjes stonden te voetballen bij clubs waar hij het bestaan niet van kende. Hij zag dat het gebeurde in te grote kleding of wat al voor het grootste gedeelte afgedragen was. Dus werd dat bij Twente anders aangepakt en werden er normale faciliteiten voor een damesteam gecreëerd.

Daarom hoop ik eigenlijk dat de jongste dochter van Hans Nijland, Daantje, ook voetbalster wordt en dat Joop Munsterman tegen Nijland zegt, je moet als FC Groningen in het damesvoetbal investeren Hans want die meiden verdienen ook een kans.”